Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten niet verplicht abortusinfo te geven

D66 vindt het onacceptabel dat de minister van VWS gemeenten niet op de vingers tikt wanneer deze weigeren abortusinformatie op hun website te plaatsen.

05 maart 2012

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) is niet van plan op te treden tegen gemeenten die geen informatie geven over abortus en (homo)seksualiteit op hun website. D66 Tweede Kamerlid Pia Dijkstra vindt dit onacceptabel.

Zelf beslissen
Gemeenten bepalen zelf welke informatie is opgenomen op websites waar zij verantwoordelijk voor zijn. Burgers kunnen ervoor kiezen aanvullende informatie op te zoeken via andere websites op internet. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten is dan ook niet van plan 'normerend' op te treden ten aanzien van gemeenten. 'Het is niet aan mij om gemeenten voor te schrijven welke informatie ze aan hun inwoners verstrekken. Als een gemeente van mening is dat de informatie op een website, waarvoor zij verantwoordelijk is, niet evenwichtig genoeg is dan kunnen zij zelf beslissen hoe zij hiermee willen omgaan,' aldus de staatssecretaris in antwoord op kamervragen hierover.


Pagina verwijderd

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra vindt het onacceptabel dat gemeenten geen informatie over seksualiteit en abortus hoeven te geven op hun website. De kwestie kwam aan het licht toen bleek dat sommige gemeenten onvolledige informatie geven op hun websites. Staphorst verwijderde een informatiepagina over abortus met bijbehorende link naar het Centrum voor Jeugd en Gezin, de gemeente Urk laat informatie over (homo)seksualiteit achterwege.

Informatie
Dijkstra: 'Ik heb de minister om een reactie gevraagd maar gek genoeg vindt het kabinet dit geen probleem. Terwijl je er in Nederland toch vanuit moet kunnen gaan dat als je ergens informatie over nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege een ongewenste zwangerschap, de overheid je daarbij kan helpen.'

Strijdig

Volgens de stichting Opvoeden, die verantwoordelijk is voor de tekstuele inhoud van ruim 200 CJG-websites, is dat in strijd met het uitgangspunt van VWS dat de CJG’s eenduidige informatie moeten leveren aan ouders en jongeren. Als gemeenten zelf gaan zitten sleutelen aan de inhoud van de site, kan stichting Opvoeden – onderdeel van de rijksoverheid – er niet meer voor in staan dat de informatie op de website betrouwbaar is, zei de stichting tegen Binnenlands Bestuur.

Handreiking aan SGP

De VVD-Tweede Kamerfractie liet al eerder aan Binnenlands Bestuur weten dat de kwestie Staphorst voor haar ‘geen probleem’ is. ‘Wij gaan er niet over’, meldt Kamerlid Van Miltenburg, woordvoerder over abortus bij de VVD. Dijkstra: ‘Dit lijkt opnieuw een handreiking naar de SGP. Ik ga ervan uit dat de VVD met mij verdedigt dat de overheid objectieve informatie verstrekt en mensen niet stuurt in een bepaalde richting. De overheid moet altijd neutraal informeren.'

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John / Adm. medewerker
Beste @ Hendrik en @Willem: Wie biedt hier geen ruimte aan andersdenkenden?

Volgens mij moet de overheid goede voorlichting geven, ook als het soms niet past in de eigen denkbeelden.

En dat de staatssecretaris niets doet, komt alleen maar, omdat de regering soms afhankelijk is van die gasten die in de middeleeuwen zijn blijven hangen en nog steeds denken, dat heksen verbrand moeten worden. Wat een regering!!!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Sandra van Rij / ex-ambtenaar
Ik ben toch benieuwd naar het aantal abortussen, die in NL worden gepleegd, omdat anno 2012 het een beetje raar is, dat er nog geaborteerd moet worden. Tenzij zeer strikt noodzakelijk. Het past ook niet in het huidige beleid. En ieder kind heeft toch RECHT op leven?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Willem / Beleidsmedewerker
O, o, wat is D66 weer boos. Altijd gedacht dat D66 voor vrijheid stond. Blijkt dat er ineens een seculier dictaat voor het hele land moet komen. Omdat Staphorst iets doet of laat, is het fout. Er zijn ook tal van seculiere gemeenten die diezelfde info niet bieden op hun website. Dus blijkbaar is het echt zo raar niet. Bovendien: waarom zou je informatie over abortus zetten op een site over jeugd en gezin - altijd gedacht dat je dan al geboren moest zijn...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Arjan
Het is wel wat beangstigend dat D66 zo weinig ruimte biedt aan andersdenkenden. Accepteert men niet dat er gemeenteraden zijn die in meerderheid over een bepaalde principiële zaak een andere mening hebben dan D66? Met de mond belijdt D66 democraten te zijn. In de praktijk lijkt het op de bevestiging van het eigen levensbeschouwelijk gelijk. Kan een decoratische partij nog dieper zakken?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie