Siebren van der Berg Jonge ambtenaar van het jaar
Siebren van der Bergh is dinsdagavond uitgeroepen tot Jonge ambtenaar van het jaar.
Beduusd
Siebren van der Berg is nog enigszins beduusd van alle aandacht rondom zijn persoon. Onmiddellijk na zijn uitverkiezingen tot Jonge ambtenaar van het jaar, wordt hij van fotosessie naar fotosessie gesleept. Met de sponsors, met de organisatoren, met de jury, die dit jaar bestond uit FNV-voorzitter Agnes Jongerius, opiniepeiler Maurice de Hond en Sander de Route, Twee Kamerlid voor het CDA. De door het jonge ambtenarennetwerk Futur in het leven geroepen prijs werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt.
Uitstekend imago
De 24-jarige beleidsadviseur personeelsmanagement bij de gemeente Smallingerland heeft kort daarvoor in het Haagse theater Diligentia met een overtuigend betoog de laatste tegenstrever, jeugdverpleegkundige Annemarie de Bont van de GGD Den Haag, achter zich gelaten. Essentie van het betoog van Van der Bergh is dat het eigenlijk uitstekend gaat met het ambtenarenapparaat en het imago van de ambtenaar. Met een vlotte opsomming ondersteunt hij dat argument: in de top 25 van beste werkgevers staan maar liefst zeven overheidsorganisaties; het Rijk is de meest gewilde werkgever van dit moment onder jongeren. En wie nog een beeld koestert van een ambtenaar die vastgeroest achter zijn bureau zit kan dit ook rustig loslaten: uit recent onderzoek is gebleken dat de helft van de ambtenaren bereid is over te stappen naar een andere baan. Maar dan wel binnen de overheid.
Onvoorstelbaar
Het verhaal van Siebren van der Berg contrasteerde sterk met het betoog van verpleegkundige De Bont. Zij riep ambtenaren op om vooral eens over de rand van hun bureau te kijken en verbindingen met andere organisaties te leggen. Met deze toespraak waren haar kansen op de titel Jonge ambtenaar van het jaar onmiddellijk verkeken. Ook Van der Berg besefte op dat moment dat de overwinning hem niet meer kon ontgaan. ‘Onvoorstelbaar, dat er zelfs tijdens deze dag nog mensen zijn die het beeld scheppen van de ambtenaar als iemand die niet achter zijn bureau vandaan komt en blijkbaar nauwelijks contact heeft met andere organisaties,’ stelt de nieuwbakken titelhouder.
Goed merk
Maar als het zo goed zit met het imago van de overheid en het beroep van ambtenaar, waarom is zo’n ambassadeursfunctie als Jonge ambtenaar van het jaar dan eigenlijk nog nodig? ‘Ook een goed merk moet je blijven uitdragen,’ vindt Van der Berg. ‘Er gebeurt ontzettend veel goeds bij de overheid, de variatie aan functies, mogelijkheden en werkvelden is enorm. Maar ik denk dat mensen over het algemeen maar een klein deel weten van wat de overheid allemaal doet en te bieden heeft. Op dat gebied gebeurt nog te weinig en daar wil ik me het komend jaar vooral voor gaan inzetten.’
Brussel
Behalve een kunstwerk en de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar kreeg Van der Berg ook een netwerkprijs. Deze bestaat eruit dat hij naar Brussel gaat om mee te lopen met verschillende Europese kopstukken en diverse Europese instituten bezoekt.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.