Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer dan 300 burgemeesters voor ruimer kinderpardon

Meer dan 300 burgemeesters steunen inmiddels de petitie voor een ruimer kinderpardon.

16 mei 2014

Steeds meer burgemeesters willen een ruimhartiger pardon voor kinderen van asielzoekers. Het aantal handtekeningen onder een petitie daarover is vrijdag opgelopen tot 301. Nederland telt ruim 400 burgemeesters.

PvdA-burgemeesters

Onder de burgemeesters die de petitie ondertekenden, zijn een paar belangrijke PvdA'ers, zoals Eberhard van der Laan (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Rob van Gijzel (Eindhoven). Ook VVD-burgemeesters als Onno Hoes (Maastricht) en Jan van Zanen (Utrecht) vinden dat meer kinderen een pardon horen te krijgen. Den Haag en Almere zijn de belangrijkste steden die ontbreken onder de petitie. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) heeft laten weten dat hij wel achter het idee van de oproep staat. Ook de burgemeesters van Dordrecht, Haarlem, Zoetermeer, Haarlemmermeer, Emmen en Ede hebben niet getekend.

Te streng
De coalitiepartijen VVD en PvdA besloten in 2012 tot een kinderpardon. Kinderen van asielzoekers die langer dan 5 jaar in Nederland wonen en hier intussen zijn geworteld, komen ervoor in aanmerking. Enkele honderden kinderen zijn afgewezen, bijvoorbeeld omdat ze niet de hele tijd onder toezicht van het Rijk stonden. De burgemeesters vinden dat te streng.

Ruimhartig uitvoeren
Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) verklaarde maandag dat het kinderpardon niet wordt aangepast. ,,Maar ik zal de regeling ruimhartig uitvoeren. Daarom ben ik bereid om nieuwe informatie in te winnen'', zei hij. Teeven vroeg burgemeesters om informatie over kinderen die volgens hen toch onder het pardon zouden moeten vallen.

Omgekeerde wereld
Dat is de omgekeerde wereld, vindt het Landelijk Overleg van Gemeentebesturen inzake Opvang- en Vreemdelingenzaken (LOGO), de organisatie achter de petitie. ,,We weten niet wat we moeten aanleveren. En wat gebeurt er als er geen nieuwe informatie komt? Teeven moet kijken of kinderen hier zijn geworteld. Wat doet hij met de kinderen die al zijn afgewezen?'', zegt directeur John van Tilborg.

Ziel
Sinds de verklaring van Teeven hebben bijna 70 burgemeesters de petitie ondertekend. Van Tilborg: ,,Ik kan niet in hun ziel kijken. Maar zeker één burgemeester zei dat hij eerst niet van plan was te tekenen, maar de oproep nu wel steunde.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie