Advertentie
sociaal / Nieuws

Den Haag: regel goedkope kinderopvang voor Oekraïners

In Den Haag zijn bijna 2000 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven.

ANP
17 mei 2022
vluchteling oekraine meisje in bus
Shutterstock

Oekraïense vluchtelingen zouden toegang tot kinderopvang moeten krijgen, zodat ze snel kunnen gaan werken. Dat wil de gemeente Den Haag.

Vrijwel gratis

In het regeerakkoord begin dit jaar is afgesproken dat de kinderopvang voor werkende ouders over een paar jaar bijna helemaal wordt vergoed. Ouders hoeven nog 5 procent van de kosten zelf bij te dragen. Den Haag stelt voor dat het Rijk ‘speciaal voor de afgebakende groep Oekraïense vluchtelingen gaat anticiperen op de afschaffing van de kinderopvangtoeslag per 2025’. Dat zou moeten gebeuren door ‘voor deze groep alvast de vrijwel gratis kinderopvang mogelijk te maken’.

Opvang

In Den Haag zijn bijna 2000 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven. Een kwart van hen verblijft in gemeentelijke opvanglocaties. De anderen zitten bijvoorbeeld bij gastgezinnen of huren zelf een appartement. Den Haag verwacht dat een groep mensen binnenkort de particuliere opvang moet verruilen voor de gemeentelijke opvang.

Baan

In heel Nederland hebben ongeveer 4000 Oekraïners een baan, en van hen zitten ongeveer vierhonderd in Den Haag en omstreken. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie