Advertentie
sociaal / Nieuws

Rechter: sobere opvang voor asielzoekers

In Amsterdam is al zo'n regeling. Het belang van de uitspraak door de voorzieningenrechter is dat asielzoekers in andere plaatsen zich er nu op kunnen beroepen.

17 december 2014

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd krijgen. De Centrale Raad van Beroep (CRB), op dit vlak de hoogste bestuursrechter, bepaalde dat woensdag in een zaak die asielzoekers uit Amsterdam hadden aangespannen. Het gaat om ‘sobere opvang’ die geldt voor een aantal maanden. 

Mensonwaardige omstandigheden
In Amsterdam is al zo'n regeling. Het belang van de uitspraak door de voorzieningenrechter is dat asielzoekers in andere plaatsen zich er nu op kunnen beroepen. De asielzoekers in Amsterdam hadden een zaak aangespannen tegen de gemeente om opvang te krijgen. Een aantal van hen verblijft in de Vluchtgarage in Amsterdam. De rechter spreekt van mensonwaardige omstandigheden in de Vluchtgarage en de situatie van de mensen die op straat leven. (ANP)

Reacties
Amnesty International en Vluchtelingenwerk verwelkomen de uitspraak van de rechter dat migranten zonder papieren 'sobere opvang' moeten krijgen. Volgens Vluchtelingenwerk betekent het dat dakloze migranten in andere plaatsen dan Amsterdam nu ook aanspraak kunnen maken op de opvang. Vluchtelingenwerk vindt wel dat er voor sommige kwetsbare mensen ook dagopvang moet komen. Amnesty International roept Nederland op zo snel mogelijk naar de uitspraak te handelen. 'De regering moet een einde maken aan mensenrechtenschendingen in Nederland', twittert de mensenrechtenorganisatie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie