Verlagen
Behalve het ambtenarenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van het land, vrezen ook het Pensioenfonds Zorg en Welzijn en het Pensioenfonds voor de Bouw de pensioenen in 2012 te moeten verlagen als de regels niet worden versoepeld.
Dekkingsgraad
Van hen is vrijdag in Nederlandse kranten een advertentie te verwachten met de roep om minder strenge voorschriften. Vrijdag presenteren deze pensioenfondsen ook cijfers over hun dekkingsgraad. Die zullen naar vewachting niet gunstig zij.
Bron: NOS
Ook ABP in de problemen
Werd eerder al bekend dat veertien pensioenfondsen er zo slecht voor staan dat ze komend jaar de uitkeringen al moeten verlagen, nu…
Reacties: 21
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat het ABP in de problemen komt is niet verbazingwekkend. Gezien de grepen in de kas door het Rijk in het verleden zie het volgende artikel : http://www.pensioenbelangen.nl/wp-content/uploads/2010/05/abp_mysterie_van_de_verdwenen_miljarden.pdfWellicht zijn de problemen opgelost, of in ieder geval tot beheersbare proporties teruggebracht, als het RIjk alsnog de achterstalloige 33 mrd stort. Lijkt mij in ieder geval eerlijker dan oplossen over de rug van de pensioengerechtigden.
Wie herinnert zich nog Pim Jacobs:
"Dat is beter - voor later."
Welke pensioenvoorziening prees hij ook alweer aan?
Pim, jij hoeft je daarboven gelukkig niet meer druk te maken over dit soort zaken. Jouw pensioen is door de Allerhoogste tot in alle eeuwigheid geregeld.
Het ABP daarentegen is niet meer dan een manier om ons ambtenaren een deel van ons salaris af te troggelen, alvorens het in een bodemloze put wordt gestort.
Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren.
Afschaffen dat gedwongen pensioen. Ik wil zelf bepalen waar en of ik dat doe. Als ik het zo een beetje nareken ben je beter af wanneer je zelf geld opzij legt voor later.
het schandalige is ook nog dat Donner gisteren verklaarde dat pensioen geen garantie is. Echt schandalig, de 400 euro premie betaal ik toch, of niet? dat is premie die van mijn en uw salaris wordt ingehouden. Kortom die moeten we minimaal terugzien. Harp heeft gelijk, ik heb dat ook eens uitgerekend. bij 40 dienstjaren, wat normaal is bij de nieuwe pensioenleeftijd en mijn huidige inhouding kom ik op 160.000 euro zonder rente. Doe daar gemiddeld 2% per jaar bij en je hebt ongeveer ruim 2,5 ton. Tel daar bij op een deel van het werkgeversdeel en het totale ingelegde bedrag zit rond de 3,5 ton. Daar zing je het vanaf je 67e wel mee uit. Voordeel is ook dat het weggezette geld niet verloren gaat bij voortijdig overlijden en je alleenstaande bent. Kortom, pensioenfondsen zijn een diefstal uit mijn en uw portemonnee, afschaffen!
Het zijn een stel boeven. En de grootste ergernis is voor mij inderdaad dat ik eraan vastzit. Eerst komen er berichten naar buiten dat ze investeren in totaal twijfelachtige zaken (waar wij niets tegen in te brengen hebben) en vervolgens raken ze ons geld kwijt.
Ik ben het helemaal met Dhr. Donner eens, de dekkingsgraat van het ABP moet nu hersteld worden. Een directe ingreep is noodzakelijk.
Enige decenia geldenis het vermogen van de ABP door de Rijksoverheid "afgeroomd" omdat zij vond dat de dekkingsgraad te ruim zou zijn. De Rijksoverheid heeft zich blijkbaar vergist, dus lijkt het ook heel redelijk dat de Rjksoverheid nu HAAR vergissing hersteld, dus terugbetaald.
Helemaal eens met H. Frins. De overheid heeft in tijden van overvloed een greep in de kas gedaan en zou dat in slechte tijden dus moeten terugstorten.
De voorschriften moeten overigens niet worden aangepast, want dan schuif je de problemen door naar de volgende generatie en dat is door de huidige generatie van pensioengerechtigden al genoeg gedaan.
Allereerst moeten we vaststellen dat lieden als Donner hun wachtgeld en pensioen voor zichzelf goed hebben geregeld.
Vervolgens horen we dat, zijn geloof getrouw, zijn preken zich altijd tot anderen richten. Er is geen moment van zelfreflectie o.i.d.
Tot slot mag ik wijzen op het artikel van De Kam in NRC afgelopen zaterdag waarin hij er nog eens fijntjes op wees dat er in het verleden overschotten waren in de fondsen die zich hebben vertaald in lagere premies voor hun die thans van het pensioen genieten.
Het is dezelfde Donner (en zijn geestverwanten) die nu inzetten op handhaving van de hoogte van die pensioen in plaats van hen een bijdrage te laten betalen aan het betaalbaar houden van hun eigen pensioen.
Dat laten ze de generatie doen die straks van hun huidige inleg niets terugzien.
Ons land heeft geen traditie waar het revolte of opstand betreft, behalve waar het om het bestrijden van de Spanjaarden gaat (door Donner en zijn geestverwanten).
Maar je zou zo langzamerhand zeggen...
Natuurlijk melden die zich nu pas: er moest eerst nog veel geld weggesluist worden. Je kunt wel stellen dat onze regeringen meer slopen dan opbouwen. Alles waar de regeringen op bezuinigd hebben laat de verwoestende sporen na. Ook het niet hard genoeg straffen en kaalplukken van witteboordencriminelen en fantaserende bewindslieden is een grote fout, met destrazeuse gevolgen. Enkele van die gevolgen zien we nu, maar die gevolgen hebben zich al veel langer geopenbaard. Alleen gaat men dan weer de symptomen bestrijden, i.p.v het euvel zelf aanpakken en oplossen. Van hoog tot laag: vele bedriegers (ook in de politiek) komen er gewoon mee weg, dus kunnen doorgaan met het uithollen en bestelen van wetten en mensen in dit land.
Onbekwame mensen als Donner er zonder 'gouden handdruk' uitgooien, de diefstal destijds door het rijk (voordat het misdijf is verjaard) herstellen en de wet en regelgeving normaliseren. Dan zijn we eruit en krijgen de mensen waar ze recht op hebben.
En het is zo simpel op te lossen, als Donner tenminste eens wil meewerken. Gewoon, net als vroeger, een vaste rekenrente afspreken, een redelijk gemiddelde van de marktrente over bijv. de laatste 20 jaar. Zeg bijvoorbeeld 3 procent. Of de marktrente op een gegeven moment nu 8 of 1 procent is, met die vaste rekenrente mogen de pensioenfondsen rekenen en daar hun premies op afstemmen. Geen paniek meer bij extreem lage marktrente, zoals nu. In het verleden was het ook zo, maar in een onbezonnen bui hebben de pensioenfondsen aan het Rijk gevraagd voortaan van de markrente te mogen uitgaan (toen die nog hoog was). Dat vertikt Donner tot nu toe terug te draaien met het merkwaardige argument: "dan hadden jullie dat toen maar niet moeten vragen". Zou die man nog wel geschikt zijn als minister? Ik betwijfel het ten zeerste.
De oplossing is eenvoudig, de pensioenuitkeringen onmiddellijk verlagen, zodat het tekort niet wéér wordt doorgeschoven naar volgende generaties.
Mijn inziens zou het eerdere afromen, waar ook de bonden in mee hebben gestemd, teruggedraaid mogen worden. Dat hoeven de werknemers en de huidige gepensioneerden niet 2x te betalen.
Opnamem Lubbers terugstorten en terug naar de oude dekkingsgraad.
met beleggen moet iets te verdienen vallen
Ik begrijp het niet helemaal. Een aantal jaren terug is het middelloon opgevoerd. Een aantal jaren daarvoor moest nodig extra worden gereserveerd ivm de toenemende hogere leeftijdsverwachting. Kortom er is al een berg bezuinigd en gereserveerd gericht op de toekomst. Naast het renteprobleem durft men nu weer de het probleem van de alsmaar ouder worden pensionaris op te voeren. Wie wordt hier voor de gek gehouden?
Het is m.i. te zot voor woorden dat een lang termijn dekkingsgraad afhankelijk wordt gemaakt van iets als een dagrente, Hét korte termijn item in de financiële wereld...
Was wel erg onnadenkend van die fondsen.
Verder is niet alleen Zalm in de ABPpot aan het graaien geweest. Ook rond Bestek '81 zijn al eens miljarden ABPgeld aangewend om het financiële plaatje van het Rijk te pimpen...
En denk maar niet dat dat zal veranderen. Politici gaan per definitie voor de korte termijn, voor de eerstvolgende verkiezingen. En soms doen ze per ongeluk dingen die ook voor de langere termijn niet verkeerd uitpakken. Maar nogmaals; dat heeft meer met toeval dan met denkwerk en planning te maken!
Vraag me wel af of politici reacties op artikelen (zoals hier) wel eens lezen, of voor deze onwelgevallige stukjes de ogen sluiten. Om vervolgens zich verbaasd af te vragen waarom heel Nederland denkt dat politiek en onbetrouwbaarheid synoniem zijn. Plus verbaasd zijn over breed onbehagen onder de bevolking en flitsende populariteit van dwarsliggers als Fortuijn en Wilders.
Politici = struisvogels?
Had inderdaad graag zelf gereserveerd. Zal NOOIT sparen voor een aanvullend pensioen: zodra dat wordt uitgekeerd verzint de regering een regel dat aanvullend pensioen gekort wordt op je AOW-uitkering of extra belast wordt tot je NUL overhoud. In die zin is de overheid zeeeeer betrouwbaar.
Wellicht dat ze de gratificaties van de afdelingshoofden eens moeten verlagen want als je die hoort beginnen je oren spontaan te flapperen....
@Kirstin. De afdelingshoofden van ABP? Ja, die snappen natuurlijk wel dat ze zelf een spaarpotje moeten aanleggen.
Hoeveel gratificatie krijgen ze eigenlijk, als ik vragen mag?
Interessante reacties, die deels ook gelden voor andere pensioenfondsen. daarom zou ik graag de "reacties" uitprinten, maar dat lukt me niet. Kunt U me melden hoe ik dat moet doen ?
er wordt mij door de co-0peratie een deal aangeboden om met vervroegd pensioen te gaan. nu was het verzekeringmaatschappij en pensioenverzekeraar vergeten wat zij mij votig jaar op mijn UPO hadden gezet ,ik had in die 22jaar onngeveer€64000.= gespaard van mijn eigen loon om vervroegd uit te treden maar nu zit ik in de wao en nu is het spaargeld weg of te wel verrekend in mijn ouderdomspension. vraag blijft waarom kan ik niet aan mijn spaargeld komen als aanvulling op mijn wao gedurende 5jaar. gaarne een reactie