Advertentie
sociaal / Nieuws

Enschede breidt succes van wijkcoaches uit

Gemeente Enschede gaat in de hele stad wijkcoaches inzetten als een 'sociale huisarts’ om multiprobleemgezinnen te helpen bij bepaalde problemen.

15 augustus 2012

Enschede gaat in de hele stad wijkcoaches inzetten als ‘sociale huisarts’ om multiprobleemgezinnen vooruit te helpen. Wat in 2008 begon als een vernieuwend experiment in een ‘Vogelaarwijk’, mondt nu uit in een succesvolle gemeentebrede aanpak.

Aanzienlijke verbetering

Uit onlangs afgerond onderzoek van de Universiteit Twente naar de effecten van de pilot Achter de Voordeur blijkt dat door inzet van wijkcoaches de situatie van probleemhuishoudens aanzienlijk verbeterde.

Vernieuwend

Tegenwoordig is ‘één gezin, één aanpak, één aanspreekpunt’ de norm in veel gemeenten als het gaat om het begeleiden van probleemgezinnen. Niemand wil meer dat gezinnen tussen tien of vijftien hulpverleners heen en weer worden geslingerd. Maar toen Enschede vijf jaar geleden de wijkcoach introduceerde in de wijk Velve-Lindenhof, was dat heel vernieuwend, zegt de verantwoordelijk stadsdeelmanager Albert Fransen.

Bevoegdheden

De wijkcoaches kregen, met toestemming van circa 25 deelnemende hulporganisaties, vergaande bevoegdheden om gezinnen te helpen. ‘Niet zozeer juridische bevoegdheden, maar wel een deskundigenadvies. Als de wijkcoach zegt dat er iets met een uitkering moet gebeuren, met jeugdzorg, dat iemand in of uit zijn huis moet, dan wordt dat advies opgevolgd. In die ene coach zijn wel twaalf of zestien functionarissen verenigd.’

Organisaties hebben zich gecomitteerd

De samenwerking met betrokken organisaties verloopt in de meeste gevallen goed, zegt Fransen. ‘De directies van al die organisaties hebben zich gecommitteerd, iedereen wilde dat dit experiment zou slagen. De coaches liepen daardoor nergens tegen muren op.’

Keukentafelgesprek

De professionals zetelen in een eigen kantoor in de wijk, maar gaan actief bij bewoners op bezoek om met ‘keukentafelgesprekken’ de problemen van een gezin in kaart te brengen. Zo kunnen ze als een ‘sociale huisarts in de eerste lijn’ bewoners concreet, direct en van dichtbij helpen om kansen te grijpen waarmee ze vooruit komen.

Resultaten

Enschede is zeer tevreden over de resultaten van Achter de Voordeur. Het blijkt dat de sociale vaardigheden toenemen van gezinnen die door de wijkcoach worden begeleid. Daardoor stijgen zij op de zogenoemde participatieladder: ze doen mee aan activiteiten in de buurt, gaan vrijwilligerswerk doen, vinden een baan of betere woonruimte.

Trots op de wijk

Dat resulteert ook in een betere sfeer in de wijk, zegt Fransen. ‘Ik merk in gesprekken met bewoners dat het geloof dat het beter gaat met hen en met de wijk hand in hand gaat. Ik spreek mensen die al 25 jaar in de wijk wonen en daar nu trots op zijn. Velve-Lindenhof is iets aan het worden dat het nooit is geweest: een gewone woonwijk.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie