Advertentie
sociaal / Nieuws

'Hulp-sms' naar 3500 Nijmeegse drugsgebruikers

Ruim 3500 drugsgebruikers in en rond Nijmegen krijgen maandag een sms van de politie. Hierin verwijst men naar hulp bij hun verslaving.

22 januari 2022
Drugs.jpg

Ruim 3500 drugsgebruikers in en rond Nijmegen krijgen maandag een sms van de politie. Hierin verwijst die hen naar manieren waarop ze hulp kunnen zoeken voor hun verslaving. De telefoonnummers vond de politie op de telefoons van drugdealers, nadat een vermoedelijk groot dealernetwerk werd opgerold in deze omgeving. 'Het begin van het jaar is het uitgelezen moment voor goede voornemens', aldus de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.

Inval

In het sms-bericht wordt doorverwezen naar de website stoppenmetdrugs024.nl. Hierop staan verhalen van mensen die het gelukt is van hun verslaving af te komen. Ook stuurt de politie een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen. In het onderzoek naar het dealernetwerk deed de politie in november op elf plekken een inval. Daarbij werd aan de Hillekensacker in Nijmegen een drugslab gevonden. De politie trof daar ruim 200 liter GHB, 60 kilo amfetaminepasta, 1,5 kilo xtc, ruim een kilo cocaïne en nog meer drugs aan. Bij verscheidene verdachten werden kleinere hoeveelheden harddrugs gevonden, bestemd voor de handel.

Winkel met kortingsacties

Volgens de politie was deze drugsorganisatie dag en nacht bereikbaar om te leveren. 'Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties', zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de Nijmeegse politie. Hordijk zegt in de telefoons te zien dat drugsgebruik niet onschuldig is. 'Mensen gebruiken hun laatste euro’s om drugs te kopen, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen. We zien hoe gezinnen eraan kapot gaan, en een vrouw zelfs smeekt bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man. Mensen met kinderen, die nog snel even drugs nodig hebben voordat de kinderen thuis zijn. Drugs in ruil voor seks met de dealer. Mensen die er ziek van worden, het is echt schrijnend.'

Goede voornemens

'Omdat we in de telefoons van dealers zien hoe schadelijk dit voor sommige gebruikers uitpakt, komen we in actie', zegt Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Hij doelt daarmee op de sms-bom. 'Het begin van het jaar is het uitgelezen moment voor goede voornemens. We zien dat er veel mensen zijn die drugs gebruiken en hierdoor in de problemen zijn geraakt. Je bent niet alleen, er is hulp. En tegelijkertijd hoop ik dat deze actie incidentele gebruikers afschrikt: laat het niet zover komen.' Bruls zegt dat 'we weten dat onze samenleving wordt ondermijnd door drugscriminelen'. 'Harddrugs zijn niet voor niets strafbaar. Drugshandel heeft een verwoestend effect op mensen in onze buurten en dorpen die verslaafd raken. En daarom ben ik blij dat er zo’n klap is toegebracht aan de drugswereld.' (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie