Advertentie
sociaal / Nieuws

PGB-cliënten krijgen controleur op stoep

Wegens grootschalige fraude met het persoonsgebonden budget worden zoveel mogelijk huishoudens die een PGB hebben thuis gecontroleerd.

03 mei 2013

Circa 30.000 huishoudens kunnen de komende tijd een bezoekje verwachten van controleurs aan wie ze moeten laten zien dat ze hun persoonsgebonden budget wel echt aan zorg uitgeven. Op die manier wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) fraude met deze zorggelden tegengaan, meldde hij vrijdag.

Miljoenenfraude

De controleurs worden ingezet omdat er voor tientallen miljoenen euro's met de zogeheten pgb's wordt gesjoemeld, een trend waar de staatssecretaris zich flink zorgen over maakt. De toezichthouders zullen zichzelf uitnodigen voor een huisbezoek. Mensen mogen dat weigeren, maar zullen dan wel naar het kantoor moeten voor een gesprek.

Malafide zorgbureaus
Een pgb geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen zorg te organiseren. In de praktijk gaat het geld echter vaak op aan andere zaken. Ook zouden malafide zorgbureaus pgb's aanvragen op naam van mensen die van niets weten en het geld vervolgens wegsluizen.

Extra inspecteurs

Extra toezicht is volgens Van Rijn nodig omdat op dit moment maar 5 procent van de mensen met een pgb intensief gecontroleerd wordt. Volgens de staatssecretaris moet dat 20 procent worden.

Mochten de controleurs bij het huisbezoek een vermoeden krijgen van fraude, dan worden speciale inspecteurs ingezet. Daarvan stelde Van Rijn er eerder 22 extra aan.


Misbruik voorkomen

Hij vindt de maatregelen nodig omdat ,,ten allen tijde moet worden voorkomen
dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen''.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pipadekloon / voorlichter
Thuishulpen krijgen geen geld omdat het pgb op gaat aan drank en sigaretten. Tis toch te gek voor woorden dat deze mensen achter hun tegoed aan moeten. Mijn buurvrouw krijgt nog 600 euro van zo'n dronkenlap.
Richard / Beleidsmedewerker
Zou controle op de 'ondernemers' in de zorg niet effectiever zijn?

ZIe het inspectierapport van de IGZ

http://www.igz.nl/Images/2009-06%20Rapport%20Gro …

Richard / Beleidsmedewerker
Zou controle op de 'ondernemers' in de zorg niet effectiever zijn?

ZIe het inspectierapport van de IGZ

http://www.igz.nl/Images/2009-06%20Rapport%20Gro …

Frederik AnteLI
Gisteren weer een mooi artikel in de VK hoe gemakkelijk dat allemaal weer gaat. Want weinig controle. Een vrouw voor waarschijnlijk meer dan 8 ton opgelicht, dat geld krijgen we niet meer terug. Liberalisatie wat een kotswoord als het gaat om algemene middelen. Overigens is dit soort beleid weer een maatregel om de gehele pgb weer de nek om te draaien de politiek kennende. Waan van de dag regeert. Niet ingaan op structurele problemen: excessen van deregulering, maar het gehele spul maar weer in een kwaad daglicht stellen, want bij de meerderheid gaat het nog altijd goed. Het is zoals een hoge politicus mij vertelde: de meeste maatregelen gaat bij 80% van de betreffende mensen goed, we kunnen nooit het helemaal sluitend krijgen.
Zart
Wederom lopen ze weer achter de feiten.
Voordat PGB wordt verstrekt moet men
de zorgverlener screenen. Als men
voldoet aan alle vooraf gestelde criteria
moet men de PGB verstrekken. De
patiënt moet op zijn/ haar beurt verplicht
alle nota's kunnen overleggen van
de zorg, die is verleent. De nota moet
wel gespecificeert opgestelt worden.
Fraudeert men wel, direct de fraudeur
opnemen in een zwarte lijst.
Vervolgens per direct alle denkbare subsidies
die men van de gemeente of Rijksoverheid
ontvangt stopzetten. Huurtoeslag, zorgtoeslag etc etc.
En alle denkbare subsidies die men wel heeft ontvangen moet men terugbetalen. Heeft hij/zij
niet de middelen ? Verplicht vrijwilligerswerk laten uitvoeren totdat gehele schuld afgelost is. Absoluut geen onderscheidt maken in jong of oud. Direct wetsvoorstel indienen.
Advertentie