Overslaan en naar de inhoud gaan

Oekraïners vinden geen onderdak in het Gelderse Rozendaal

Als enige gemeente huisvest Rozendaal geen enkele Oekraïense ontheemde. Het iets grotere Renswoude vangt er relatief gezien de meeste op.

Amsterdam vangt de meeste Oekraïners op.

De meeste Oekraïense vluchtelingen hebben onderdak gevonden in de grootste stad van het land, Amsterdam: ruim 5.000. Rozendaal, de kleinste gemeente op het vasteland, huisvest er zegge en schrijve nul.

Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. De gemeenten Renswoude – qua inwonertal een van de kleinste gemeenten van Nederland, Gennep en Pekela ontvingen relatief de meeste Oekraïners: meer dan 20 per duizend inwoners.

Westland

Op 1 december stonden circa 89.000 Oekraïners ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Vooral in de eerste maanden na de inval van Rusland – 24 februari 2022 – kwamen relatief veel mensen vanuit Oekraïne naar Nederland. Een deel van hen is inmiddels weer vertrokken, merendeels terug naar Oekraïne.

Amsterdam huisvest er verreweg de meeste: 5.211 om precies te zijn. Opvallend is dat Den Haag meer Oekraïners onderdak biedt dan Rotterdam, de tweede grootste stad van ons land. In de residentiestad staan bijna 4.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd, ruim 1.500 meer dan in Rotterdam. Naar verhouding veel zijn er ook neergestreken in Westland – 1355.

Compensatie

Gemeenten zijn voor Oekraïense ontheemden verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning vanuit de Wmo en de Jeugdwet, en de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg, het rijksvaccinatieprogramma en het prenataal huisbezoek. Het kabinet compenseert gemeenten voor de extra kosten van die taken. Voor 2022 is daarvoor ruim 25 miljoen euro gereserveerd dat aan gemeenten wordt uitgekeerd via een decentralisatie-uitkering. Het budget is over gemeenten verdeeld aan de hand van het gemiddeld aantal geregistreerde ontheemden per gemeente vanaf februari 2022.

Kosten 2023

Om een beeld te krijgen van de kosten die gemeenten hebben gemaakt in 2022 en de te verwachten kosten in 2023, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nu een enquête bij gemeenten uitstaan. De uitkomst dient als basis voor het maken van afspraken met het rijk over de voortzetting van de opvang en de compensatie van de daaraan verbonden kosten.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans

Wie had dat gedacht? Dat de VVD-ertjes in hun Gelderse enclave - een eigen gemeente, compleet met wethouders en burgemeester, die met 1.753 inwoners vreemd genoeg immuun is voor de herindelingsdrang waar de VVD altijd zo groot voorstander van is - iets moeten hebben van ASIELZOEKERS?!! Nee, asielzoekers zijn alleen leuk als je er iets aan kunt verdienen. Verder moet het vooral een ander z'n probleem zijn.

Op 8 januari 2023, 00:20
Myconius Scipio

De VVD zit niet eens in de gemeenteraad van deze gemeente. Er zitten alleen lokale partijen in de raad.
Feiten zijn niet echt je ding hë?

Op 9 januari 2023, 15:50

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in