Advertentie
sociaal / Nieuws

Samenwerking overheden bij burgers met schulden

Verschillende overheden die geld hebben uitstaan bij burgers moeten gaan samenwerken om de schuld terug te krijgen. Nu opereren ze zelfstandig en raken de burgers verder in de problemen.

05 april 2016

Burgers die schulden hebben bij de overheid, kunnen nog verder in de financiële problemen komen door de uiteenlopende aanpak van de instanties die het geld terug willen. Dat kan anders, vindt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Hoge toeslagen
Bij de schulden gaat het bijvoorbeeld om te hoge toeslagen of gemeentelijke belastingen. De overheden die openstaande schulden terugvorderen, moeten beter met elkaar samenwerken. Dit om te voorkomen dat door een opeenstapeling van vorderingen de schulden verder toenemen, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma maandag aan de Tweede Kamer. 

Eigen aanpak

In de praktijk heeft iemand met schulden vaak met meerdere overheidsorganisaties te maken. Elk van die instanties heeft een eigen aanpak en mogelijkheden om betalingsregelingen te treffen. Klijnsma wil dat de instellingen zo vroeg mogelijk contact leggen met burgers om afspraken over afbetalingen te maken. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Als de overheid een belangrijk probleem vormt bij het oplossen van een schuldsituatie dan is een oplossing dichtbij. Immers, problematische schulden blijven bestaan o.a. omdat diverse onderdelen vd overheid langs elkaar en tegen elkaar in werken. Wat ene kwijtscheldt vordert de andere weer in zeg maar. Oplossing: de gemeente betaalt alle schulden aan de overheid blijft over als schuldeiser. Dan betaalt immers de ene overheid aan de andere overheid en daar wordt de overheid als geheel noch armer noch rijker van. Voordeel is wel dat al die schulden op één op hoop zijn geveegd en het aantal gesprekspartners drastisch gedaald is. Dat laatste bevordert het vinden van een oplossing enorm én is ook nog eens veel efficienter.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Uitstekend idee ! 1 werkweg, dus 1 communicatieweg. Geen verwarring. En met schuldenaren werken aan de wortel..
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
d / zorgvrager en zorgverlener
Niet alleen samenwerken.

Laat ook de grootste schuldeisers belastingdienst, uwv ed ook verplicht deelnemen aan het digitale beslagregister.

Verplicht de (semi) overheids instanties om preventief te checken of er al beslagleggingen zijn. verplicht schuldeisers om naast de aanmaningen ook een brief te sturen met waar de ondersteuningen zijn.

Verplicht (semi)overheidsinstanties om laagdrempelig samen te werken met gemeentelijke schuldhulpverlening en maatschappelijke instellingen, om zo snel regelingen te starten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie