Overslaan en naar de inhoud gaan

Verheldering nodig: Kamerdebat bijstand in januari verder

Maar de Kamer was niet tevreden met de uitleg van de staatssecretaris. Ze vindt het bijvoorbeeld nog onvoldoende duidelijk in hoeverre…

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over het kabinetsplan om de bijstandsregels aan te scherpen. Het debat hierover werd na de eerste termijn op voorstel van het CDA gestaakt. Het gaat in januari verder. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) moet dan een aantal zaken verhelderen.

4 weken termijn

Het kabinet wil vanaf halverwege volgend jaar de bijstandsregels strenger maken. Bijstandsgerechtigden die in één pand wonen, kunnen dan gekort worden op hun uitkering omdat ze bepaalde kosten delen. Wie bijstand aanvraagt, moet eerst aantonen dat hij in de voorafgaande 4 weken genoeg zijn best heeft gedaan een baan te vinden. In ruil voor bijstand moet straks een tegenprestatie worden geleverd. Ook kunnen gemeenten hardere sancties gaan opleggen.


Zware kritiek
De linkse oppositie in de Kamer vindt deze voornemens veel te ver gaan, maar ook onder meer CDA, D66, PVV en ChristenUnie hebben (uiteenlopende) bezwaren. Eerder bleek al bij gemeenten en belangenorganisaties zware kritiek te leven. Klijnsma probeerde maandag de zorgen in de Kamer te temperen. Ze zegde toe dat het leveren van mantelzorg aan een ziek familielid ook als tegenprestatie mag gelden. Gemeenten krijgen verder ruimte voor 'maatwerk'. Zo mogen ze voorschotten verstrekken als iemand die bijstand aanvraagt op zwart zaad zit.

Aan de regels houden 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Maar de Kamer was niet tevreden met de uitleg van de staatssecretaris. Ze vindt het bijvoorbeeld nog onvoldoende duidelijk in hoeverre bijstandsgerechtigden voortaan zelf moeten bewijzen dat ze zich aan de regels hebben gehouden. Klijnsma kon ook nog niet zeggen of een bepaling over het leren van de Nederlandse taal in de wet wordt opgenomen of dat daar een aparte regeling voor komt. Het meest kritisch is de SP. Kamerlid Sadet Karabulut wil het liefst dat Klijnsma de hele wet intrekt. Ook GroenLinks ziet heel weinig in de wet. CDA, D66 en ChristenUnie steunen in hoofdlijnen de principes, maar hebben op onderdelen grote moeite met de voorstellen. Zo wil de ChristenUnie dat bijstandsmoeders met jonge kinderen niet worden verplicht werk te zoeken.

Senaat 

Waarschijnlijk krijgen de kabinetsplannen uiteindelijk wel steun van de coalitiepartners VVD en PvdA, die daarover afspraken hebben gemaakt in het regeerakkoord. Als de hele oppositie tegenstemt, dreigt de wet echter te sneuvelen in de Senaat. Daar heeft het kabinet geen meerderheid.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in