Advertentie
sociaal / Nieuws

Grote steden willen alle daklozen blijven opvangen

De opvang van niet-rechthebbenden draagt volgens de gemeenteraden bij aan het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus.

09 december 2020
dakloos.jpg

Den Haag, Utrecht en Amsterdam willen in de wintermaanden onderdak blijven bieden aan daklozen, ook wanneer die daar wettelijk gezien geen recht op hebben. Dat is nodig om verspreiding van corona tegen te gaan.

Extra middelen
De drie gemeenten vragen daarom staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) om financiële steun daarvoor. De gemeenteraden van Utrecht en Den Haag hebben moties ingediend om op te roepen om vanaf risiconiveau twee ('zorgelijk') zogenaamde niet-rechthebbenden op te vangen. In Amsterdam wordt om een doorlopende opvang tot 1 april 2021 gevraagd. Zonder extra middelen zeggen de drie steden de wens van de gemeenteraden niet uit te kunnen voeren.

Thuis blijven
De opvang van niet-rechthebbenden draagt volgens de gemeenteraden bij aan het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus. Diezelfde redenering is terug te vinden in de 'Richtlijn opvang dak- en thuisloze mensen' die het rijk op 5 november naar buiten bracht. Gedurende de oproep van het rijk om zoveel mogelijk thuis te blijven, wil het ministerie mensen zonder huis ook de mogelijkheid geven om toch zo veel mogelijk 'thuis' te blijven.

Terugdraaien
De richtlijn werd echter twee weken later, parallel aan de versoepelde coronamaatregelen, aangepast. Op 19 november verviel daarom de oproep aan gemeenten om niet-rechthebbenden op te vangen. Amsterdam, Utrecht en Den Haag willen dat de staatssecretaris die richtlijn nu terugdraait.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie