Grens
Ministeries mogen maximaal 13 procent van hun personeelsbudget gebruiken om externe adviseurs en uitzendkrachten in te huren. Het kabinet probeert hiermee een grens te stellen aan tijdelijke inhuur. InOverheid.nl ondervroeg 405 ambtenaren over dit onderwerp. Wat vinden zij van de inhuur van externe medewerkers?
Ambtenaar: 'externe kracht nuttig, maar te duur'
Bijna driekwart van de ambtenaren is van mening dat tijdelijk ingehuurde medewerkers een toegevoegde waarde hebben. Toch vindt 81 procent…
Voordelen
Ambtenaren zien de voordelen in van tijdelijk ingehuurde krachten. Goede redenen om externen in te huren zijn volgens hen: tijdelijk extra capaciteit inzetten (81 procent), deskundigheid in huis halen (59 procent) en een frisse blik van buitenaf vragen (40 procent). Ambtenaren noemen hun interim-collega's deskundig (84 procent), integer (84 procent) en maatschappelijk betrokken (56 procent). Al met al vindt 70 procent van de ondervraagden het goed dat de overheid extern personeel inzet.
Terughoudend
Ondanks de voordelen zou de overheid terughoudender mogen zijn met het inzetten van externe krachten. Vier op de vijf (81 procent) geënquêteerden vindt dat de overheid te veel geld uitgeeft aan tijdelijke medewerkers en 63 procent noemt het aantal externen (te) veel. Meer dan driekwart van de ambtenaren vindt bovendien dat de overheid te makkelijk beslist om taken aan externen over te dragen. Volgens 64 procent is de overheid zelfs te afhankelijk geworden van tijdelijke krachten.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Daar is een goede oplossing voor: zelf weer eens aan de slag gaan!
We hebben allemaal de mond vol van een open samenleving en dat we invloed van buitenaf moeten verwelkomen. Dat verrijkt onze maatschappij zeggen we dan.
Maar als het dan gaat over onze eigen organisaties gooien we het liefst ramen en deuren dicht en de telefoon van de haak zodat we gezellig met z'n allen onder elkaar zijn.