Advertentie
sociaal / Column

Omroepsalarissen

Tussen twee reizen door en voor een paar dagen terug in eigen land, was ik benieuwd naar wat de Nederlandse gemoederen bezig hield in deze zomermaanden. De omroepsalarissen! Als ik Joep Dohmen in NRC Handelsblad mag geloven, is het treurig gesteld met de naleving van de Balkenende-norm bij de publieke omroep.

07 augustus 2009

Paul de Leeuw, Matthijs van Nieuwkerk en Pauw & Witteman verdienen al gauw een paar keer die norm van rond 170.000 euro. Maar het zijn niet alleen de coryfeeën die op het dak van ons loongebouw staan. Ook Lucille Werner, de onvolprezen presentatrice van het vmbo-spelletje Lingo, springt met 185.773 euro dik over de norm heen. De zaak kreeg extra lading toen Rik Felderhof meldde dat hij bij de NCRV per jaar zes ton opstrijkt. ‘En dat voor drie dagen werk in de week’, voegde hij er trots aan toe. Felderhof verwees ook nog even naar Caroline Tensen, die acht ton in haar zakken schijnt te steken. Het is goed toeven, daar in Hilversum.

 

Als je nagaat dat een beetje tv-ster ook nog een eigen BV bezit, waaraan hij (of zij) apart kan declareren, dan zijn jaarinkomens van boven een miljoen geen uitzondering. Felderhof deed dat allemaal uit de doeken, vanuit zijn gerieflijke villa ergens in Afrika. Veel sympathie oogstte hij niet met zijn openhartige opmerkingen. Henk Hagoort, voorzitter van de publieke omroep, noemde Felderhof ‘arrogant’. En Coen Abbenhuis, voorzitter van de NCRV, zei dat hij ‘onaangenaam getroffen was door de tone of voice van Felderhof’.

 

Typisch Nederlands. Wij praten niet graag over onze verdiensten. Wat in de Angelsaksische landen als een kwestie van normale transparantie wordt beschouwd, voelt de Nederlander als een inbreuk op zijn privacy. Kent u die tekening van Peter van Straaten, waarop een vrouw verontwaardigd tegen haar accountant roept: ‘Maar het gaat de fiscus toch niets aan wat ik verdien!’ Is het erg dat er door de publieke-televisiefamilie goed wordt verdiend? Eerlijk gezegd kan ik mij er niet druk over maken.

 

Drie weken geleden overleed Walter Cronkite (92), jarenlang de anchorman van CBS en misschien wel de beste journalist van de twintigste eeuw. Cronkite was overal bij en versloeg alle grote gebeurtenissen van zijn tijd. Zo was hij de eerste die wist te melden dat John F. Kennedy de kogel van Lee Harvey Oswald niet had overleefd. En het had weinig gescheeld of hij was met de astronauten naar de maan gegaan.

 

In zijn biografie A Reporter’s Life vertelt Cronkite dat hij een miljoen dollar per jaar verdiende. Dat was in 1981. Zijn opvolger Dan Rather neemt daar al lang geen genoegen meer mee. Als je een bijzondere prestatie levert, dan ben je dat geld dubbel en dwars waard. Eigenlijk is dat geklaag over het misbruik van ‘onze belastingcenten’ aan de verkeerden gericht. Zo verdient Coen Abbenhuis als baas bij de NCRV zo’n kwart miljoen euro, oftewel bijna de helft van wat Rik Felderhof binnenhaalt voor zijn drie dagen in de week. Maar is Abbenhuis een uniek talent? Te vrezen valt van niet.

 

Bijna alle 25 omroepen hebben hun eigen Abbenhuisjes, en ze verdienen ergens tussen de twee en drie ton. Tegen zo’n overhead is geen bedrijfsvoering bestand. Minister Plasterk, hef de omroepen op en maak één Nederlandse BBC. Dat verhoogt niet alleen de kwaliteit van de programma’s, maar bespaart ook heel wat meer dan het invoeren van de Balkenende-norm voor een paar pseudosterren.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

wouter krijbolder / werkvoorbereider Vastgoed
da's een hoop geld, en dat voor een hoop bagger. zelf kan ik een twee drie niet op een lievelingsprogramma komen wat niet snel in een herhaling van zekere zetten is veranderd.

nemen we Paul de Leeuw, grootverdiener bij uitstek: walgelijke man, walgelijke middelmaat, walgelijk tribune-punbliek en dat allemaal voor walgelijk veel geld.

maar zolang de kijker betaald en de kijker naar PdL blijft kijken zal ie 't allemaal wél waard zijn; ik persoonlijk geef er geen cent voor, voor PdL

Advertentie