Advertentie
sociaal / Nieuws

OM kijkt naar oud werklozenplan gemeente Tillburg

Tilburg liet werklozen werken in NS-werkplaats waar ze blootgesteld werden aan het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. Het OM kijkt of er fouten zijn gemaakt.

04 november 2017

Het Openbaar Ministerie is bezig met een oriënterend onderzoek naar de NS-werkplaats in Tilburg, waar personeel jarenlang is blootgesteld aan het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. 'We onderzoeken of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek', zei een OM-woordvoerster zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in het Brabants Dagblad.

800 werklozen

De krant concludeert dat de gemeente Tilburg en het onderhoudsbedrijf van de NS nalatig zijn geweest en de gezondheid van honderden werklozen op het spel hebben gezet. Ruim achthonderd mensen werden als werkloze door de gemeente aan de slag gezet. In de werkplaats werden oude treinstellen geschuurd. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 dat is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden. Er werden nauwelijks beschermingsmaatregelen getroffen en signalen over de gevaren werden genegeerd, aldus het Brabants Dagblad.

Onafhankelijk onderzoek

De Tilburgse wethouder Erik de Ridder zegt zaterdag dat de berichten het belang onderstrepen van een onafhankelijk onderzoek dat de gemeente op dit moment laat uitvoeren naar de werkomstandigheden en de gevaren op de NS-werkplaats. De resultaten worden in augustus volgend jaar verwacht. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Waterstaat. Hij wil onder meer weten hoe het mogelijk is dat de Arbeidsinspectie niet ingreep nadat er klachten waren binnengekomen. Ook wil hij weten of de slachtoffers in aanmerking komen voor een ruimhartige schadevergoeding. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie