Advertentie
sociaal / Nieuws

Schuldhulpverlening verwacht wachtlijsten

Volgens voorzitten de Kock verwacht de NVVK volgend jaar een wachtlijst voor mensen die hulp van gemeenten willen om van hun schulden af te komen.

26 september 2011
De NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, verwacht volgend jaar een wachtlijst voor mensen die hulp van gemeenten willen om van hun schulden af te komen. Dat zei voorzitter Joke de Kock van de NVVK naar aanleiding van een artikel in Metro.

Minder geld

De verantwoordelijkheid voor de hulp bij schuld ligt bij de gemeenten. Afgezien van het feit dat er door de kredietcrisis van 2008 en de huidige crisis steeds meer mensen in financiële problemen komen, krijgen de gemeenten in 2012 veel minder geld voor hun hulptaak, aldus De Kock.

Mensen krijgen volgend jaar te maken met een stapeling van maatregelen, waardoor zij fors minder te besteden hebben. De gemeenten moeten het zien te rooien met zo'n 60 miljoen minder voor de hulp bij schuld.

 

Particuliere saneerders

De NVVK maakt zich grote zorgen over mensen met schulden die voor hulp aankloppen bij particuliere saneerders. ´Als je googelt, kom je op allerlei sites van aanbieders. Mensen komen met de meest vreemde verhalen bij ons. Bijvoorbeeld dat zij 500 euro moesten betalen voor een intake. Schuldhulpverleners mogen helemaal geen geld vragen voor hun werk. Bovendien moeten ze een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank´, aldus De Kock.

 

Noorden van het land

Dat soort bedrijven voor budgetbeheer, soms het werk van één persoon, kan mensen in nog grotere problemen brengen dan ze al zitten. Volgens De Kock komen er op het ogenblik vooral in het noorden van het land veel van dat soort bedrijfjes bij. De NVVK heeft al bij diverse instanties aan de bel getrokken over deze bedrijven, onder meer bij het ministerie van Justitie.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

vGinkel / insolventie adviseur
Helaas is dit artikel onvolledig.
Natuurlijk moet de schoorsteen van een schuldhulpverlener ook roken, hoewel dat veelal wel ingecalculeerd wordt bij de budgetten die de gemeente hebben.
De NVVK durft een bedrag van minstens 3.000 euro te vragen als basiscontributie (2011) met daarbij een opslag per product van 1.600 euro!
Fnuikend toch!
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Een groot aantal mensen leeft nog altijd ruim boven hun eigen financiele mogelijkheden. Men zet de tering niet naar de nering.
Allerhande overbodige zaken worden aangeschaft. Leren met geld omgaan en hooguit een lening afsluiten voor echt noodzakelijke aankopen zou een groot deel van het probleem kunnen oplossen.
Er is echter inmiddels helaas een generatie die van huisuit het verkeerde voorbeeld heeft meegekregen en waar lenen en schulden gemeengoed waren.
De resultaten daarvan zijn nu zichtbaar.
In het geval uitsluitend de echte armoedezaken bij de schuldhulpverlening terecht zouden komen, zou er geen sprake zijn van wachtlijsten.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
De verantwoordelijkheid om niet in de schulden te komen ligt bij de mensen.Dhr.Karelsen slaat de spijker op de kop.Velen leven boven hun stand en kopen luxeartikelen waar men ook buiten kan.Waarom een ouden beeldbuis TV wegdoen die het nog doet en een nieuwe LCD met een lening kopen?De gemeentelijke Afvalbrengstations liggen vol met afgedankte spullen die nog uitstekend werken.De verspilzucht wordt alleen maar groter.
Zoals zo vaak moet de gemeenschap weer opdraaien voor de gemakzucht van de enkeling.
M. Dijkman
Iedereen is wel weer snel met conclusies.
Zo ook hieronder.
Lijkt mij dat eerst gedegen onderzoek nodig is naar de oorzaken. Misschien zijn er meerdere oorzaken. Minder te besteden. leefpatroon etc..

Uit de onderbuik is het altijd gemakkelijk reageren.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Sjon heeft voor een deel gelijk.
Als mogelijk oorzaak geeft hij aan minder te besteden en leefpatroon.
En daar zit 'm nou juist de kneep.
Minder besteden = aanpassen van het leefpatroon. En dat wordt toch vaak niet of te weinig gedaan !
Advertentie