sociaal / Partnerbijdrage

Vol overtuiging naar een goede Bibob-strategie

Succesvol aan de slag in 2024.

08 januari 2024
bibob tool
Beeld: Shutterstock

Het goede voornemen van een Bibob-coördinator? Grote kans dat dat het plan is om in 2024 de grote slag te slaan in de strijd tegen ondermijning. Waag de sprong, schrijft Horst Streck van Noctua ter aanmoediging, ook al kom je bij een steviger aanpak altijd hobbels en weerstand tegen in je gemeentelijke organisatie. Dat geldt ook als je daarbij de software van Noctua wilt gaan inzetten. Daarom vier tips van Horst voor een overtuigende aanpak.

Tijdsbesparing

De inzet van de Bibob-tool van Noctua bespaart onmiskenbaar tijd, maar besef dat het eerst tijd kost om iedereen te overtuigen van de voordelen. De tijdsbesparing gaat over het Bibob-onderzoek zelf. Nu is de screener binnen je gemeente wellicht nog veel tijd kwijt aan het handmatig raadplegen van allerlei bronnen, zoals de Kamer van Koophandel en het Kadaster. Het is daarna ook nog zaak om uit al die gegevens relevante informatie te halen. Met de software van Noctua gaat dat veel sneller. Met één druk op de knop kun je het netwerk rondom een aanvrager inzichtelijk maken en de rode vlaggen komen ook meteen tevoorschijn. Per screening bespaart dit uren werk.

Zeker wanneer jouw gemeente besloten heeft om alle aanvragen die onder de reikwijdte van de wet Bibob vallen ook daadwerkelijk te toetsen, kan de werklast flink oplopen. De tool maakt veel meer screenings per dag mogelijk. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook menskracht.

Draagvlak

Wat tijd kóst, is het meekrijgen van je organisatie. Dat er weerstand is, of huiver, is best begrijpelijk. De wet Bibob is in gemeenteland al een vreemde eend in de bijt. En de tool van Noctua bekijkt een aanvraag ook heel anders dan een bestuurder dat doet. Als je dan met behulp van software allerlei informatie kunt ophalen, zal de privacyfunctionaris toch vragen gaan stellen. Raadpleegt het wel alleen de erkende bronnen? Ook ICT-medewerkers hebben vragen. En wat levert de tool op, inhoudelijk en qua kostenbesparing? Trek dus voldoende tijd uit om met elke interne stakeholder te praten, ook met de burgemeester, over de voordelen, over nut en noodzaak.

Nut en noodzaak

Bij Noctua werken we met licenties. Je betaalt voor het gebruik van de tool en voor het raadplegen van de bronnen, zoals de Kamer van Koophandel, het Kadaster, maar ook Graydon en open sources. En er komen steeds meer bronnen bij. De tool levert hierdoor meer informatie op dan het handmatig screenen van de bekende bronnen. Dat betekent dat je hiermee de wettelijke taken beter en effectiever uit kunt voeren. En als je nieuwe bronnen handmatig checkt, kan het gebeuren dat je die de volgende keer vergeet. Bij onze tool kun je eventueel zelf bronnen aanhaken, zodat die bij volgende screenings automatisch worden meegenomen. Dat brengt me op een ander belangrijk pluspunt als het gaat om nut en noodzaak. De tool voorkomt namelijk willekeur. Elke aanvraag krijgt met onze tool dezelfde behandeling. Voorheen kon het wellicht gebeuren dat je een aanvrager op de korrel had en daar alle onderzoekscapaciteit op los liet, terwijl ondertussen andere aanvragen ongezien door konden. Met deze tool heb je alles en iedereen in beeld, op dezelfde wijze.

Steek je licht op

We merken dat steeds meer gemeenten de meerwaarde van de software gaan zien. Zeker nu de aanpak van ondermijning belangrijker wordt. Wie langsgaat bij gemeenten die de tool van Noctua al gebruiken, raakt ook altijd enthousiast. Dus organiseer vooral ook een werkbezoek. Of steek je licht op bij de Bibob Academie. De Academie helpt je om met de tool te kunnen werken, maar leert je ook analyseren. Hoe moet je de netwerktekening lezen en wat zeggen de rode bolletjes? Is er reden om alarm te slaan? Tot slot: natuurlijk ben je, met je collega’s, altijd van harte welkom bij Noctua. We maken hoe dan ook graag kennis met je in het nieuwe jaar!

Meer weten?
Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden? Neem dan direct contact op met Horst Streck.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.