of 62284 LinkedIn

Van Ark strenger op taaleis bijstand

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat er strenger op toezien dat migranten in de bijstand ook echt gaan voldoen aan de eis om Nederlands te leren. De VVD-bewindsvrouw heeft dat gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag.
5 reacties

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat er strenger op toezien dat migranten in de bijstand ook echt gaan voldoen aan de eis om Nederlands te leren. De VVD-bewindsvrouw heeft dat gezegd in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Niet-vrijblijvende afspraken met gemeenten
'De taaleis in de bijstand is verplicht', aldus Van Ark. Ze zegt dat ze het onderwerp hoog op haar agenda heeft staan en dat daar ook 'niet-vrijblijvende afspraken met gemeenten' over moeten komen.


Sancties

Van Ark wil nog niet dreigen met sancties, maar gaat eerst in gesprek. 'Binnenkort krijg ik cijfers over hoe die taaleis wordt uitgevoerd in gemeenten en dat vind ik een hele mooie gelegenheid om met dit onderwerp aan de slag te gaan'. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de helft van de bijstandsgerechtigden een niet-westerse achtergrond heeft. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Daan op
Ik stel voor om helemaal niks te doen of te eisen.

Geef ze een bijstandsuitkering, en daarmee klaar. De rest mogen immigranten zelf doen. En daarbij mogen ze zelf bepalen of ze taalles willen, hoe ze aan een huis komen, waar ze de uitkering moeten aanvragen, hoe ze aan een arts komen, hoe ze zich verzekeren:

allemaal zelf uitzoeken.

Je moet geen papa of mama spelen voor die mensen. Daar worden mensen afhankelijk, volgzaam en hulpbehoevend van.

Bewezen is dat mensen het snelst volwassen worden als ze in het diepe worden gegooid.

Dus: uitkering, en dan helemaal klaar.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Eens met de Vries. Hoe men over elkaar denkt, blijkt meer op straat en in o.a. het uitgaansleven. Dat taaleis verhaal van SZW is prachtig om te laten zien dat Mw. Van Ark doet alsof. Ze moet nl. scoren in de Kamer en de MSM.
De enigen die taaleisen zouden moeten stellen en wel aan zichzelf, zijn mensen die vanuit een ander land hier naar toe komen en en echt (dus niet fictief) mee willen doen. In de 50-er jaren vorige eeuw hebben heel veel Nederlanders de stap naar Canada, Australië enz. gemaakt. Daar was geen Ministerie dat taaleisen stelde zoals we dat nu doen m.b.t. uitstroom uit de bijstand. Het gaat ook nog over de interpretatie of iemand de taal voldoende beheerst; dus geen diploma naast het ontbijtbord neerleggen. Met integratie heeft dat overigens weinig tot niets van doen. De taal is een zaak op zich maar bijv. de geldende mores volgen en cultuur mede omarmen en voluit meedoen is van veel groter belang. Dat wil je of je wilt het niet. In de RK-kerk wordt niet in het Latijn maar in het Nederlands gepreekt om maar een voorbeeld aan te halen.
Door de vries (ambtenaar) op
De ratio achter de taaleis is simplistisch. Het niet in voldoende mate beheersen van het NL wordt daarin gezien als dé belemmering voor integratie en uitstroom uit de bijstand. Was het maar zo eenvoudig. Voldoen aan de taaleis heeft hooguit als effect dat men voortaan zonder vertaling zelf kan lezen op de 'sociale' media hoe Nederlanders over hen denken. Daar worden ze vast heel vrolijk van.
Door marlies pernot (geen) op
Maak de inkomsten van de taalinstituten afhankelijk van het aantal geslaagden die zij afleveren. Het kan zijn dat dan de kwaliteit van het taalonderwijs toeneemt. Het is nu naadje.
Een dergelijk eis is nu vooral spierballentaal. De overheid zal voor goed onderwijs moeten zorgen. Daar ontbreekt het enorm aan.
Door Norman Waalre op
De meeste allochtonen boven de 40 kennen hooguit honderd Nederlandse woorden, na verblijf van meer dan twintig jaar in Nederland. Dat is mijn persoonlijke waarneming. Los dat op, door kostenbesparend taalonderwijs via radio, tv, internetvideo's en internetforums. Geef daarover elke 3 jaar een verplicht examen. Geef een hoge boete, als men daarvoor zakt, tenzij de eigen huisarts een verstandelijke beperking constateert. Maak Nederlands Engelstalig, vanwege internet, wetenschap en internationale concurrentie.