Advertentie
sociaal / Nieuws

Samson: stilte rondom aanpak kindermisbruik

,,Zijn de gemeenten wel klaar om de verantwoordelijkheid over te nemen voor die zware categorie jongeren? vraagt Rieke Samson zich af.

14 februari 2013

Het kabinet is ,,oorverdovend stil'' over de aanpak van kindermisbruik in instellingen en pleeggezinnen. Dat zegt voorzitter Rieke Samson van de commissie die het seksueel misbruik onderzocht, in een interview donderdag in Trouw. De commissie-Samson kwam in oktober met haar conclusies en aanbevelingen.

Afstandelijk
Samson richt haar pijlen op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat schuift volgens haar veel werk door naar anderen. ,,Maar op het ministerie verandert niets. Dat is nog even afstandelijk als altijd. Het heeft alles weggeregeld. En nu zit iedereen op elkaar te wachten.''

Nieuwe taak gemeenten
Als voorbeeld noemt Samson de gemeenten, die in 2015 verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg in Nederland. ,,Zijn de gemeenten wel klaar om de verantwoordelijkheid over te nemen voor die zware categorie jongeren? Als je dat aan het ministerie vraagt, krijg je een keurige opsomming van wat ze allemaal geregeld hebben. Op papier klopt dat ook wel. Maar ze gaan niet kijken bij de gemeenten zelf, of die wel toegerust zijn voor hun nieuwe taak'', zegt Samson daarover.

Opleiding jeugdwerkers
Ook bij de opleiding van nieuwe jeugdwerkers ziet Samson problemen. Zo wordt op mbo-scholen geen les gegeven over normale seksuele ontwikkeling van kinderen. ,,Mensen met een mbo-opleiding zijn immers niet verantwoordelijk voor de behandeling van kinderen. Maar daar gaat het niet om. 's Avonds, als je alleen met een kind staat af te wassen, op een werkplaats waar je kinderen leert timmeren of in een kapsalon waar je meisjes leert kappen: dat zijn de momenten waarop je met een kind tot vertrouwelijke gesprekken kunt komen. Dat moet je dan wel kunnen.''

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zefiha Chaour
Dat heeft mevrouw Samson natuurlijk aan zichzelf te wijten. De rest van haar commissie had al door hoe de Nederlandse Jeugdzorg in elkaar zat tijdens het onderzoek en werd boos over de tegenwerking. Maar dat mocht niet van Rieke Samson die ook eigenhandig de conclusies van die gerenommeerde wetenschappers van de universiteiten Leiden en Groningen afzwakte en overdreven aardig deed tegen de Jeugdzorg. Het op een akkoordje wilde gooien.



Nu komt ook zij erachter wat haar onderzoekscomissie bedoelde, dat dit natuurlijk de la in gaat. Er komen wat formele aanbevelingen in beleidstaal die eindeloos op zich laten wachten ook nog, en dat is het dan. Logisch ook als Rouvoet daar de voorzitter van is, die man wilde niet eens luisteren naar klachten over seksueel misbruik in de jeugdzorg en zei dat hij uberhaupt niets in klachten over jeugdzorg herkende.



Oook de toon van Rouvoet is van meet af aan helemaal fout, beleidstaal, joviaal doen op Twitter, eigen resultaten spinnen dat zijn commissie zo goed bezig is. Mannen als Rouvoet waren onderdeel van het probleem, dus zullen nu echt niet de oplossing zijn.



Mevrouw Samson had een lijn moeten trekken met haar wetenschappers en nooit haar eigen rare koers moeten willen varen waarin ze perse bevriend wilde zijn met Jeugdzorg Nederland. Daarmee heeft ze over zich afgeroepen dat het werk van haar commissie nergens toe zou leiden, precies zoals de rest al eerder concludeerde.



Zeer naief van Rieke Samson en ook gecorrumpeerd, om een onderzoek af te zwakken om vriendjes met de verantwoordelijke autoriteiten te blijven. Geen wonder dat ze nu spijt heeft, ze heeft een kanjer van een bestuurlijke, wetenschappelijke en integriteitsfout gemaakt.
Advertentie