Advertentie
sociaal / Nieuws

'Radicale' aanbesteding specialistische jeugdhulp

De gemeente Utrecht wil de specialistische jeugdhulp naar de buurtteams halen door middel van een aanbesteding. Hoewel het voornemen om de specialistische jeugdhulp naar voren te halen er in meerdere gemeenten is, is de keuze om dat met een aanbesteding te doen radicaal volgens Rutger Hageraats, directeur transformatie bij het Nederlands Jeugdinstituut.

18 december 2018

De gemeente Utrecht wil de specialistische jeugdhulp naar de buurt halen door middel van een aanbesteding. Hoewel het voornemen om de specialistische jeugdhulp naar voren te halen er in meerdere gemeenten is, is de keuze om dat met een aanbesteding te doen radicaal volgens Rutger Hageraats, directeur transformatie bij het Nederlands Jeugdinstituut.

Vertrouwde omgeving

Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt (jeugd en jeugdzorg, D66) heeft de gemeenteraad van de Domstad laten weten dat de gemeente de specialistische jeugdhulp naar de buurt wil halen middels een nieuwe aanbesteding. Daarmee wil de gemeente Utrecht bewerkstelligen dat er minder gebruik gemaakt wordt van residentiële jeugdzorg en kinderen in een vertrouwde omgeving kunnen opgroeien. Die keuze is onder meer gemaakt op basis van een succesvolle pilot in vier Utrechtse wijken.

Eisen in overleg met jongeren verder uitgewerkt

Utrecht heeft gekozen voor een dialooggerichte aanbesteding. Daarbij worden, nadat in een voorselectieronde vier aanbieders worden gekozen, gaandeweg verdere eisen uitgewerkt. Dat gebeurt in overleg met een ontwikkelgroep van negen jongeren. ‘Dit betekent in ieder geval dat ze deel zullen nemen aan de één-op-één gesprekken met aanbieders over bijvoorbeeld de kwaliteit van zorg en de ontwikkelopgave hoe meer kinderen thuis kunnen opgroeien. Ook zullen zij een casus ontwikkelen waar de aanbieders als onderdeel van de beoordeling in een pitchvorm reageren’, verklaart een gemeentewoordvoerder nader.

‘Stap in één keer’

Directeur transformatie bij het Nederlands Jeugdinstituut Rutger Hageraats, volgt de ontwikkelingen in het Utrechtse met grote interesse. ‘Men voelt in de meeste gemeenten en wijkteams wel de noodzaak om de verbinding tussen de nulde, eerste en gespecialiseerde lijn naar de wijken te halen. De kloof is vaak nog te groot. In de meeste regio’s gebeurt dat echter in gesprekken tussen aanbieders, gemeenten en wijkteams en gaat dat langzaam. Utrecht maakt een radicale keuze door in één keer die stap te maken door middel van een aanbesteding. De gedachte is dus niet radicaal maar de uitvoering wel.’

‘Minder klassieke vorm’

‘Ook de behoefte om cliëntparticipatie vorm te geven leeft breed, maar ook hier kiest Utrecht voor een minder klassieke vorm door een voor een dialooggerichte aanbesteding te gaan’, duidt Hageraats. ‘Het doel wordt van te voren gesteld en hoe dat bereikt moet worden, wordt gaandeweg in het proces gegoten en in verschillende fases ingevuld. Op die manier worden aanbieders gedwongen om cliëntparticipatie vorm te geven en kan de gemeente beter bijsturen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie