of 61043 LinkedIn

Opgedane kennis schuld gedijt niet

HvA-lector armoede-interventies Roeland van Geuns voert een vijfjarig onderzoek uit naar 31 schuldentrajecten die worden ondersteund door de Stichting van Schulden naar Kansen. Dat de zelfredzaamheidseffecten op het deelgebied van kennis en begrip op termijn weer dalen, vindt hij niet verwonderlijk.
© Shutterstock

Schuldenaars worden op gebied van inkomen en orde en overzicht zelfredzamer tijdens een schuldentraject, blijkt uit onderzoek door de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Onderzoekers concluderen echter ook wel dat scores met betrekking tot uitgavenbeheersing gelijk blijven en dat scores voor kennis en begrip zelfs afnemen tijdens de duur van een traject.

HvA-lector armoede-interventies Roeland van Geuns stelt dat naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Van Geuns voert een vijfjarig onderzoek uit naar 31 schuldentrajecten die worden ondersteund door de Stichting van Schulden naar Kansen. Dat de zelfredzaamheidseffecten op het deelgebied van kennis en begrip op termijn weer dalen, vindt hij niet verwonderlijk. ‘Uit verschillende onderzoeken is gebleken: weten is nog geen doen. Zeker voor deze doelgroep is het leren door vaak te doen vaak effectiever dan cognitieve kennisoverdracht.’

De lector roept op tot meer onderzoek naar een optimale leeraanpak per doelgroep. De trajecten werpen qua harde resultaten zichtbaar vruchten af; de schuld van respondenten daalt in het begin gemiddeld met 35 procent. Zes maanden na afloop van het traject is 26 procent van de respondenten schuldenvrij. De trajecten zijn volgens Van Geuns flexibel en goed op de behoeften van klanten afgestemd dankzij de inzet van vrijwilligers. Dat doet dankzij uitgebreide trainingen niets af aan professionaliteit waarmee de trajecten worden uitgevoerd, aldus van Geuns. Wel moeten de interventies beter worden afgebakend qua doel en doelgroep en moet er meer aandacht uitgaan naar de culturele achtergrond van de doelgroep. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.