Advertentie
sociaal / Nieuws

Ook Amsterdam wil jongeren schuldenvrij

In Amsterdam kunnen jongeren vanaf volgende maand hun schulden laten overnemen door de gemeente. Daarmee volgt de hoofdstad initiatieven in andere steden.

14 januari 2020
geld-knippen---shutterstock-1513219358.jpg

Ook in Amsterdam kunnen jongeren binnenkort hun schulden laten overnemen door de gemeente. Die zet de schuld om in een lening, die de jongeren naar draagkracht afbetalen. De hoofdstad wil hiermee zorgen dat zij sneller van hun geldproblemen afkomen en aan hun toekomst kunnen werken. Ook kan een bedrag tot 750 euro worden kwijtgescholden als het ze lukt een baan of opleiding te vinden.

Andere steden

In andere steden − zoals Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Arnhem − nemen gemeenten schulden over. In bijvoorbeeld Den Haag, Rotterdam en Utrecht is, net zoals Amsterdam nu gaat doen, een specifieke jongerenaanpak. De gemeente Arnhem helpt alle mensen in de stad met schulden. Gemeenten als Leiden en Groningen hebben oren naar de Arnhemse schuldenaanpak.

Stress

In Amsterdam heeft 34 procent van inwoners tussen de 18 en 34 jaar schulden, tonen cijfers van de gemeente aan. De bedragen lopen uiteen van een maand te laat een telefoonrekening betalen tot tienduizenden euro's. Volgens verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman zorgen schulden voor veel stress. Veel van deze jongeren komen door pech of onwetendheid in een situatie waar ze zonder hulp niet meer uitkomen, zegt de wethouder. ‘Daarom gaan we ze nu helpen zodat ze een nieuwe start kunnen maken.’

Eén schuldeiser

Het project 'Jongeren schuldenvrije start' begint in februari. Een coach maakt samen met de betreffende jongere een plan op maat voor het vinden van een baan of opleiding. Vervolgens onderhandelt de gemeentelijke Kredietbank met de schuldeisers over de schuldenlast en koopt de schulden van de jongeren af. Dan blijft er een lening over ter hoogte van het bedrag waarmee de schuld is afgekocht. Hierdoor houden de jongeren één schuldeiser over en dat schept volgens de wethouder veel rust.

Schuldenvrije start

De gemeente betaalt vooraf eveneens 750 euro per traject aan schuldeisers. Zij stemmen nu vaak niet in met het treffen van een afbetalingsregeling, omdat ze volgens een gemeentewoordvoerder denken dat jongeren in de toekomst nog veel gaan verdienen. Het stadsbestuur wil het met dit bedrag aantrekkelijker maken voor ze om mee te werken aan het traject. Amsterdam wil met dit nieuwe project in 2020 zo'n 150 jongeren een schuldenvrije start bieden. De kosten hiervoor zijn in het eerste jaar naar verwachting 350.000 euro.

Jongeren Perspectief Fonds

In Den Haag is er voor jongeren met schulden het Jongeren Perspectief Fonds. Daar worden jongeren niet alleen met hun schulden geholpen, maar tegelijkertijd begeleid naar school, stages of werk. Ze betalen hun schulden terug in geld of in natura, door bijvoorbeeld stage te lopen. Utrecht heeft een Jongerenfonds. De gemeente neemt alle schulden over en de jongere sluit voor dat bedrag een lening bij de gemeente af, die de jongere binnen drie tot vijf jaar moet aflossen. In Rotterdam doet de gemeente een aanbod aan alle jongeren tussen de 18-27 jaar die voor hulp aankloppen een aanbod om van hun schulden af te komen, al dan niet met behulp van een speciaal perspectieffonds. Arnhem heeft per januari de schuld kwijtgescholden van 1.400 mensen. Het gaat om mensen die 36 maanden lang hun best hebben gedaan om hun schuld af te lossen het nog openstaande bedrag kwijt. (ANP/redactie)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Veel succes er mee. Hopelijk gaat dit niet tot een faillissement van de gemeente leiden.
Marcus van den Berg
Fascinerend dat het woord 'perspectief' wordt gebruikt. Want het is net van uit welk perspectief je het bekijkt: een lening is toch ook een schuld? Dus een schuld wordt vervangen door een andere schuld, alleen loopt de gemeente opeens alle risico's? Dat is geen gunstig perspectief.....
Advertentie