of 59281 LinkedIn

Minder uren loonkostensubsidie Bollenstreek mag niet

De intergemeentelijke sociale dienst (ISD) Bollenstreek mag het aantal uren waarvoor loonkostensubsidie wordt betaald niet eigenhandig verminderen van 40 naar 25,5, antwoordt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) op Kamervragen van Jasper van Dijk (SP).

De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek mag het aantal uren waarvoor loonkostensubsidie wordt betaald niet eigenhandig verminderen van 40 naar 25,5, antwoordt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) op Kamervragen van Jasper van Dijk (SP).

Kostenstijging temperen

Om de stijging van de kosten van de loonkostensubsidies te temperen, stelde de ISD van de Bollenstreekgemeenten (Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) een zogenoemde overgangsregeling in waarbinnen nog maximaal over 25,5 uur per week loonkostensubsidie uitbetaald werd aan werkgevers van mensen met een arbeidshandicap. Daarnaast werden niet-uitkeringsgerechtigde arbeidsbeperkten uitgesloten van de doelgroep voor loonkostensubsidie.

 

Gemeente kan niet bij verordening uitsluiten

Met verwijzing naar de Participatiewet (Artikel 10d vierde lid), zegt Van Ark ’Het is gezien deze wettelijke bepaling voor de gemeente niet mogelijk om slechts voor een deel van de tussen werkgever en werknemer overeengekomen arbeidsuren loonkostensubsidie te verstrekken en voor een ander deel niet.’ Ook het uitsluiten van niet-uitkeringsgerechtigden is volgens Van Ark strijdig met de wet. ‘De gemeente kan niet bij verordening iemand uit de doelgroep loonkostensubsidie aan wie de werkgever een arbeidsovereenkomst aan wil bieden uitsluiten’, aldus de staatssecretaris. In haar antwoord op de Kamervragen laat zij ook weten dat de betrokken wethouders op de vingers te zullen tikken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm jur.medew/gsd) op
De reactie van de ISD is begrijpelijk. Het Kabinet zadelt gemeenten immers op met problemen.
Hetzelfde heeft het Kabinet gedaan in het kader van het verhogen van de AOW-leeftijd. De economische crisis is afgewend over de ruggen van de werkenden terwijl het voornamelijk een financiële (bank)crisis was (en is).

Volgens de letter van de Participatiewet mag SZW zo handelen maar of het oplossingsgericht is, valt te betwijfelen.