Advertentie
sociaal / Nieuws

Gevolgen voor uitgeschreven burgers zijn dramatisch

De Gemeentelijk Ombudsman van Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld heeft onderzoek gedaan en stelde vast dat jaarlijks honderden Rotterdammers in de problemen komen omdat ze ten onrechte zijn uitgeschreven uit het GBA.

05 juni 2014

Geen uitkering, geen zorgtoeslag, geen huurtoeslag, geen kinderopvangtoeslag, geen zorgverzekering, geen sociale huurwoning. De gevolgen voor een burger die ten onrechte door de gemeente wordt uitgeschreven kunnen gigantisch zijn. Naar schatting komt het foutief uitschrijven alleen al in Rotterdam honderden malen per jaar voor. De gemeentelijk Ombudsman vindt de maatregel niet in balans en heeft de gemeente op de vingers getikt.

Onbekend Waarheen
Wanneer er aan de verblijfplaats van een burger wordt getwijfeld,  kan de gemeente een huisadres in onderzoek nemen. De afdeling Burgerzaken stuurt dan een brief naar de betreffende persoon. Wordt er niet op gereageerd dan kan het zijn dat die persoon uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) wordt geschreven. Maar er is ondertussen een grote kans dat de persoon er wel gewoon woont en ten onrechte het predicaat Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) krijgt.


Armoedeval
‘En op dat moment besta je dus niet meer voor de overheid,’ zegt Gemeentelijk Ombudsman van Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld, ‘en dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Je krijgt geen nieuw paspoort, je mag je niet stemmen en je hebt geen recht op een parkeervergunning. Maar veel erger: mensen kunnen door zo’n beslissing in de armoede terechtkomen. Denk aan gezinnen die afhankelijk zijn van een uitkering en allerlei toeslagen.’

Duurt maanden
Want uitkeringen worden stopgezet of niet in behandeling genomen en hetzelfde geldt voor de toeslagen. ‘Mensen komen er vaak pas achter dat ze niet meer ingeschreven staan op het moment dat ze bijvoorbeeld een uitkering aanvragen. Dan duurt het nog vier tot zes weken voordat zo’n persoon opnieuw is ingeschreven. Ondertussen is de uitkeringsaanvraag afgewezen omdat die persoon niet ingeschreven staat. Al met al kan het soms maanden duren voordat zo iemand krijgt waar die recht op heeft.’
 
Brief niet bezorgd

De aanleiding om een adres in onderzoek te nemen vindt de ombudsman soms dubieus. ‘We weten allemaal dat PostNL niet altijd goed bezorgt. Het kan gemakkelijk dat iemand daarom een brief mist.’ Een ander voorbeeld: een uitkeringsgerechtigde die niet heeft gereageerd op een oproep van een burgerparticipatieproject. Ook zij kwam in het onderzoekstraject, met als gevolg het stopzetten van haar uitkering. Het rapport maakt ook melding van studenten die stage in het buitenland lopen. Op het moment dat een tijdelijke onderhuurder zich op dat adres inschrijft wordt de stagiair uitgeschreven en ontvangt hij geen studiefinanciering meer.

Even googlen
De ombudsman vindt dat de gemeente het heel anders moet aanpakken. ‘Burgerzaken denkt te vaak “waar zijn ze niet?” terwijl ze moeten bdenken: “waar zijn ze wel?” Even googlen en je vindt meestal wel een e-mailadres of een mobiel telefoonnummer. Kijk op sociale media, kortom: doe eens gedegen onderzoek voordat je zo’n ingrijpende maatregel oplegt. Maak er meer werk van om de burger te informeren over het onderzoek. En maak het ook gemakkelijker voor de burger om de uitschrijving snel terug te draaien.’

Inmiddels heeft het College van Rotterdam laten weten alle aanbevelingen van de Ombudsman over te nemen.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. Hoek
Dat gedegen onderzoek ontbreekt toch wel degelijk, al kan ik nu alleen voor Deventer spreken. Wij moesten vandaag via familie horen dat de gemeente ons heeft uitgeschreven en ons kwijt is. Dat terwijl we al een aantal jaren gewoon op hetzelfde adres wonen. Dus nee, daar wisten wij helemaal niets van!

Rare gang van zaken, en dat moeten we nu weer laten fixen..
Arie Blommers / geen
De gemeente Eindhoven houdt mij aantoonbaar dakloos, schendt mijn woon- en zorgrechten en nu schrijven ze mij uit op mijn inschrijfadres waardoor mijn WAO-uitkering komt te vervallen. Ze wensen mij te dumpen(tegen de wil en advies van politie en reclassering!) in de Nachtopvang hetgeen een zeer grote belemmering op mijn herstel is en zelfs een aanslg op mijn ptss Wat moet en kan ik doen?
Annno
8maanden bezig tegen Almere. Vorige jaar zes maanden. Kort geding Moet het oplossen.
Ikke
Mijn vriend woont nog thuis maar is regelmatig weg met zijn camper. Ik woon zelfstandig. De mannen van de gemeente zijn bij hem geweest om te controleren, en bij mij ook, alle kasten moesten open,ik heb gewoon meegewerkt en ze zagen dat hij hier niet woont, hij is bij de gemeente moeten komen om te vertellen waar hij woont. zijn vader heeft bevestigt dat hij gewoon thuis woont. En nu kreeg hij bericht van het cz dat hij uitgeschreven is een nergens woonachtig is en dat hij alle rekeningen vanaf mei zelf moet betalen , Maar hij heeft wel iedere mnd zijn premies betaald. En alle post komt nog gewoon aan op zijn woonadres. , Zo ook zijn loon. nú blijkt dat hij al was uitgeschreven voordat de mannen van de gemeente kwamen kijken waar hij woont.kan dit zomaar??????. het verhaal rammelt aan alle kanten, maar in wat voor een shit hij nu terecht is gekomen is één grote nachtmerrie van rekeningen. Hoe moeten we dit aanvechten. Alvast bedankt
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Een uitschrijving uit de gemeentelijke basisadministratie is een besluit waar bezwaar en beroep tegen openstaat. De ombudsman bemoeit zich dus weer eens met zaken waar hij niets mee te maken heeft.
K. de Beer / organisatie adviseur
De reden waarom de gemeente tot uitschrijving overgaat zijn beslist niet dubieus. Er gaat een onderzoekstraject aan vooraf waarbij diverse malen gecheckt wordt of het eerste signaal klopt. En pas dan volgt uitschrijving na waarschuwing. En er is bezwaar en beroep mogelijk. Maar het barst van de personen die alleen profiteren van de overheid maar de normale burgerplichten aan hun laars lappen. En daar gaat de Ombudsvrouw dan lekker mee kletsen. Hou toch op met die duurbetaalde flauwekul.
Tom ten Hoedt
Je kunt er eigenlijk op wachten: weer zo'n ombudsman/vrouw die in de schijnwerper wil staan met een standpunt over het handelen van de (in dit geval gemeentelijke) overheid. Beseft deze ombudsvrouw wel dat er altijd een gedegen onderzoek aan vooraf gaat, voordat iemand naar "Onbekend" wordt uitgeschreven? Aangeschreven met een "gewone" brief en vervolgens 2 aangetekende brieven? Ook een huisbezoek ontbreekt vaak niet. Ingeschreven ben je binnen een paar werkdagen. Daarvan hebben dan de afnemers ook al elektronisch bericht ontvangen. Zelfs de postbezorging haalt Zwaneveld erbij. Gekker moet het niet worden. Ook een stagiair wordt niet zomaar uitgeschreven. En dan tenslotte het advies van de ombudsvrouw: even googlen, maak gebruik van sociale media. Doe je dat als gemeente, dan heb je weer kans dat je door dezelfde ombudsman/vrouw bij een volgende "actie" weer wordt neergezet als een overheid die oneigenlijk gebruik maakt van privacyzaken van de burger. Ik mag hopen dat het college van B en W van Rotterdam de aanbevelingen niet overneemt en deze toch nog eens tegen het licht zal houden. Mijn advies: Doe eens navraag op de werkvloer van de Dienst Burgerzaken. En neem je ombudsvrouw mee.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Dit geldt ook voor buitenlandse kenniswerkers.



Je kunt zonder BSN ook geen bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten.



Een werkgever die iemand zonder BSN aan het werk heeft begaat een economisch delict.



Ik ben al 12 maanden met de gemeente Utrecht in gevecht om op tijd BSN nummers voor nieuwe kenniswerkers te ontvangen.
Freek
@Hoedtje Ik heb het rapport gescand, dat gedegen onderzoek is in Rotterdam dus iets anders dan bij jou. Geen aangetekende brieven en huisbezoeken, gewoon uitschrijving na 1 brief per gewone post. Rotterdam schrijft stagiars wel uit als ze in het buitenland gaan. Goed dat de aanbevelingen worden overgenomen. Bezwaarmaken kan wel, maar het besluit staat op internet en krijg je niet in de bus, dat moet je maar net door hebben.
Tom ten Hoedt
@Freek. Ik ken de inhoud van het rapport (nog) niet. Gedegen onderzoek is niet 1 brief versturen. Dan word je afgeschoten bij de commissie bezwaar- en beroep en anders zeker door de rechter. Ben benieuwd naar reactie vanuit Rotterdam.
secretaris / secretaris
Voorbeeld Leeuwarden: partners hebben ruzie: eentje loopt kwaad weg. Partner gaat naar Burgerzaken en meldt dat mondeling. Partner krijgt aantekening WOW. Hoezo: aangetekende brieven? Vervolg: ze leggen het bij, partner terug. Maar intussen wel uitgeschreven.

Ander voorbeeld: brief wordt weer eens niet of verkeerd bezorgd. Risico het grootst in perioden waarin de post vakantiehulpen inschakelt. Hoe moet je in bezwaar en beroep als je van niets weet? Minste wat een gemeente moet doen is eerst vragen per aangetekende brief of iemand wel op een bepaald adres woont. En bij geen respons (aangetekende brieven worden een tijdje voor iemand die even niet thuis is, bewaard op het postagentschap in de buurt) zal men zelf moeten gaan kijken.
Tom ten Hoedt
Typisch gevalletje Waar Oh Waar (WOW).....
G.Wesselink / specialist
Hebben we niet net een nieuwe wet aangenomen waarbij burgers zelfs een boete opgelegd kunnen krijgen als ze Ich niet op het juiste adres melden......waarvoor bedenken we ale die wetgeving.....toch niet omdat we ons allemaal keurig melden zoals bedoeld. Ik heb er geen probleem mee, kennelijk komt er een grote groep pas in actie als ze het voelen de in portomonnee, jammer maar dat moeten ze dan maar eerder bedenken.
Marcel linkers / brandwacht
Ik heb dit ook ondervonden. vandaag ging ik mij inschrijven bleek dat zij mij uitgeschreven hebben uit Rotterdam in 2008.terwijl ik 2014 ben uitgeschreven uit Rotterdam en weer ingeschreven in capelle aan den ijssel. nu kan ik geen parkeervergunning aanvragen en niet inschrijven in Rotterdam (ik betaal nu tussen de 15 en 20 euro per dag aan parkeren ).ik vind het verschrikkelijk ben geboren en getogen in Rotterdam en dan wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Dit kan echt niet meer zit er helemaal doorheen wie kan mij helpen met de juiste instanties inschakelen zodat ik me weer een rotterdammer ben mvg Marcel Linkers ??
Joost
Zelfstandigen hebben geen van alle recht op bovenstaande voorzieningen. Wel de volle mep belasting betalen. Hoezo dramatisch? We leven niet in luilekkerland.
Advertentie