of 60775 LinkedIn

Gevolgen voor uitgeschreven burgers zijn dramatisch

De Gemeentelijk Ombudsman van Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld heeft onderzoek gedaan en stelde vast dat jaarlijks honderden Rotterdammers in de problemen komen omdat ze ten onrechte zijn uitgeschreven uit het GBA.

Geen uitkering, geen zorgtoeslag, geen huurtoeslag, geen kinderopvangtoeslag, geen zorgverzekering, geen sociale huurwoning. De gevolgen voor een burger die ten onrechte door de gemeente wordt uitgeschreven kunnen gigantisch zijn. Naar schatting komt het foutief uitschrijven alleen al in Rotterdam honderden malen per jaar voor. De gemeentelijk Ombudsman vindt de maatregel niet in balans en heeft de gemeente op de vingers getikt.

Onbekend Waarheen
Wanneer er aan de verblijfplaats van een burger wordt getwijfeld,  kan de gemeente een huisadres in onderzoek nemen. De afdeling Burgerzaken stuurt dan een brief naar de betreffende persoon. Wordt er niet op gereageerd dan kan het zijn dat die persoon uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) wordt geschreven. Maar er is ondertussen een grote kans dat de persoon er wel gewoon woont en ten onrechte het predicaat Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) krijgt.


Armoedeval
‘En op dat moment besta je dus niet meer voor de overheid,’ zegt Gemeentelijk Ombudsman van Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld, ‘en dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Je krijgt geen nieuw paspoort, je mag je niet stemmen en je hebt geen recht op een parkeervergunning. Maar veel erger: mensen kunnen door zo’n beslissing in de armoede terechtkomen. Denk aan gezinnen die afhankelijk zijn van een uitkering en allerlei toeslagen.’

Duurt maanden
Want uitkeringen worden stopgezet of niet in behandeling genomen en hetzelfde geldt voor de toeslagen. ‘Mensen komen er vaak pas achter dat ze niet meer ingeschreven staan op het moment dat ze bijvoorbeeld een uitkering aanvragen. Dan duurt het nog vier tot zes weken voordat zo’n persoon opnieuw is ingeschreven. Ondertussen is de uitkeringsaanvraag afgewezen omdat die persoon niet ingeschreven staat. Al met al kan het soms maanden duren voordat zo iemand krijgt waar die recht op heeft.’
 
Brief niet bezorgd

De aanleiding om een adres in onderzoek te nemen vindt de ombudsman soms dubieus. ‘We weten allemaal dat PostNL niet altijd goed bezorgt. Het kan gemakkelijk dat iemand daarom een brief mist.’ Een ander voorbeeld: een uitkeringsgerechtigde die niet heeft gereageerd op een oproep van een burgerparticipatieproject. Ook zij kwam in het onderzoekstraject, met als gevolg het stopzetten van haar uitkering. Het rapport maakt ook melding van studenten die stage in het buitenland lopen. Op het moment dat een tijdelijke onderhuurder zich op dat adres inschrijft wordt de stagiair uitgeschreven en ontvangt hij geen studiefinanciering meer.

Even googlen
De ombudsman vindt dat de gemeente het heel anders moet aanpakken. ‘Burgerzaken denkt te vaak “waar zijn ze niet?” terwijl ze moeten bdenken: “waar zijn ze wel?” Even googlen en je vindt meestal wel een e-mailadres of een mobiel telefoonnummer. Kijk op sociale media, kortom: doe eens gedegen onderzoek voordat je zo’n ingrijpende maatregel oplegt. Maak er meer werk van om de burger te informeren over het onderzoek. En maak het ook gemakkelijker voor de burger om de uitschrijving snel terug te draaien.’

Inmiddels heeft het College van Rotterdam laten weten alle aanbevelingen van de Ombudsman over te nemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ikke (0) op
Mijn vriend woont nog thuis maar is regelmatig weg met zijn camper. Ik woon zelfstandig. De mannen van de gemeente zijn bij hem geweest om te controleren, en bij mij ook, alle kasten moesten open,ik heb gewoon meegewerkt en ze zagen dat hij hier niet woont, hij is bij de gemeente moeten komen om te vertellen waar hij woont. zijn vader heeft bevestigt dat hij gewoon thuis woont. En nu kreeg hij bericht van het cz dat hij uitgeschreven is een nergens woonachtig is en dat hij alle rekeningen vanaf mei zelf moet betalen , Maar hij heeft wel iedere mnd zijn premies betaald. En alle post komt nog gewoon aan op zijn woonadres. , Zo ook zijn loon. nú blijkt dat hij al was uitgeschreven voordat de mannen van de gemeente kwamen kijken waar hij woont.kan dit zomaar??????. het verhaal rammelt aan alle kanten, maar in wat voor een shit hij nu terecht is gekomen is één grote nachtmerrie van rekeningen. Hoe moeten we dit aanvechten. Alvast bedankt
Door Arie Blommers (geen) op
De gemeente Eindhoven houdt mij aantoonbaar dakloos, schendt mijn woon- en zorgrechten en nu schrijven ze mij uit op mijn inschrijfadres waardoor mijn WAO-uitkering komt te vervallen. Ze wensen mij te dumpen(tegen de wil en advies van politie en reclassering!) in de Nachtopvang hetgeen een zeer grote belemmering op mijn herstel is en zelfs een aanslg op mijn ptss Wat moet en kan ik doen?
Door Annno op
8maanden bezig tegen Almere. Vorige jaar zes maanden. Kort geding Moet het oplossen.
Door Gerrie op
Zelfstandigen hebben geen van alle recht op bovenstaande voorzieningen. Wel de volle mep belasting betalen. Hoezo dramatisch? We leven niet in luilekkerland.
Door Marcel linkers (brandwacht ) op
Ik heb dit ook ondervonden. vandaag ging ik mij inschrijven bleek dat zij mij uitgeschreven hebben uit Rotterdam in 2008.terwijl ik 2014 ben uitgeschreven uit Rotterdam en weer ingeschreven in capelle aan den ijssel. nu kan ik geen parkeervergunning aanvragen en niet inschrijven in Rotterdam (ik betaal nu tussen de 15 en 20 euro per dag aan parkeren ).ik vind het verschrikkelijk ben geboren en getogen in Rotterdam en dan wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Dit kan echt niet meer zit er helemaal doorheen wie kan mij helpen met de juiste instanties inschakelen zodat ik me weer een rotterdammer ben mvg Marcel Linkers ??
Door D. Hoek op
Dat gedegen onderzoek ontbreekt toch wel degelijk, al kan ik nu alleen voor Deventer spreken. Wij moesten vandaag via familie horen dat de gemeente ons heeft uitgeschreven en ons kwijt is. Dat terwijl we al een aantal jaren gewoon op hetzelfde adres wonen. Dus nee, daar wisten wij helemaal niets van!
Rare gang van zaken, en dat moeten we nu weer laten fixen..
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Dit geldt ook voor buitenlandse kenniswerkers.

Je kunt zonder BSN ook geen bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten.

Een werkgever die iemand zonder BSN aan het werk heeft begaat een economisch delict.

Ik ben al 12 maanden met de gemeente Utrecht in gevecht om op tijd BSN nummers voor nieuwe kenniswerkers te ontvangen.
Door BPR-error (specialist gegevensbeheer) op
Hebben we niet net een nieuwe wet aangenomen waarbij burgers zelfs een boete opgelegd kunnen krijgen als ze Ich niet op het juiste adres melden......waarvoor bedenken we ale die wetgeving.....toch niet omdat we ons allemaal keurig melden zoals bedoeld. Ik heb er geen probleem mee, kennelijk komt er een grote groep pas in actie als ze het voelen de in portomonnee, jammer maar dat moeten ze dan maar eerder bedenken.
Door Hoedtje op
Typisch gevalletje Waar Oh Waar (WOW).....
Door secretaris PEL (secretaris) op
Voorbeeld Leeuwarden: partners hebben ruzie: eentje loopt kwaad weg. Partner gaat naar Burgerzaken en meldt dat mondeling. Partner krijgt aantekening WOW. Hoezo: aangetekende brieven? Vervolg: ze leggen het bij, partner terug. Maar intussen wel uitgeschreven.
Ander voorbeeld: brief wordt weer eens niet of verkeerd bezorgd. Risico het grootst in perioden waarin de post vakantiehulpen inschakelt. Hoe moet je in bezwaar en beroep als je van niets weet? Minste wat een gemeente moet doen is eerst vragen per aangetekende brief of iemand wel op een bepaald adres woont. En bij geen respons (aangetekende brieven worden een tijdje voor iemand die even niet thuis is, bewaard op het postagentschap in de buurt) zal men zelf moeten gaan kijken.