of 63372 LinkedIn

Coronasteunpakket met drie maanden verlengd

De steunregelingen worden met drie maanden verlengd, tot het einde van september.
Reageer

De verlenging van het steunpakket, waar onder andere de NOW (voor werknemers), de Tozo (voor zzp’ers) en de TONK (ter ondersteuning van noodzakelijke kosten) onder vallen, kost de schatkist 6 miljard euro extra. In totaal kostten de steunregelingen in de coronacrisis tot nu toe ongeveer 80 miljard, melden de ministers die de verlenging aankondigen.

De steunregelingen worden met drie maanden verlengd, tot het einde van september. Het huidige steunpakket zou eerst op 1 juli aflopen.

Tozo en TONK
Het kabinet stelt daarnaast voor Tozo (steun voor zzp’ers) en TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) te verlengen in het derde kwartaal. De kosten daarvan bedragen 231 miljoen euro. De focus van de Tozo komt bij toekomstige aanvragen meer te liggen op het ondersteunen en stimuleren van ondernemers zodat zij zo snel mogelijk weer op eigen benen kunnen staan. De terugbetaling van de Tozo-lening voor bedrijfskapitaal is met een half jaar naar achter geschoven, naar 1 januari 2022. Er wordt tot die tijd geen rente in rekening gebracht. Ook is de looptijd van de lening aangepast, van 42 naar 60 maanden. De minister van SZW heeft betrokken partijen gevraagd om de TONK ruimhartig toe te passen en de bekendheid en het bereik te vergroten. Meerdere grote gemeenten hebben dit inmiddels aangekondigd.

Dilemma
Het kabinet wil zoveel mogelijk bedrijven die in de kern gezond zijn helpen de crisis door te komen. Aan de andere kant is het ook een risico om te lang door te gaan met steunmaatregelen, omdat die de normale economische ontwikkeling moeilijker maken. ‘Een lastig dilemma’, aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Het kabinet doet ook een klemmend beroep op bedrijven om alleen gebruik te maken van steun als dat echt nodig is. ‘De steun is nadrukkelijk bedoeld voor bedrijven die nog worstelen met de coronamaatregelen, als laatste steun in de rug’, aldus minister Wopke Hoekstra (Financiën).

Eigen kracht
Nu bijvoorbeeld winkels, terrassen en sportscholen weer open zijn, en er langzaamaan steeds meer mogelijk wordt, kunnen volgens Hoekstra veel bedrijven alweer op eigen kracht inkomsten genereren. ‘Het is voor iedereen beter om het zelf weer te doen’, vindt hij. De steunpakketten lopen ook flink in de papieren, benadrukt Hoekstra. ‘We hebben ongekende bedragen uit de schatkist moeten halen. Maar het was nodig, en het ís ook nodig. Onze zakken zijn diep, maar tegelijkertijd kunnen wel het geld maar één keer uitgeven.’ (ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.