Nieuwe podcastserie over de samenleving in de herstart
Al vanaf het begin van de coronacrisis bestaan er zorgen over een groeiende tweedeling in de samenleving als gevolg van de pandemie.
Na maanden van lockdowns en contactbeperkingen, gaat het land nu steeds verder open. Ook de economie herstelt zich sterk. Maar profiteert iedereen van die herstart? Of zijn er groepen die achterblijven?
Herstart
Die vragen staan centraal in een nieuwe podcastserie van Binnenlands Bestuur. De serie Herstart onderzoekt in vier afleveringen hoe de samenleving er na anderhalf jaar corona voorstaat, en hoe het in de herstelfase verder zal gaan. Vanaf woensdag 15 september is de trailer voor de serie te beluisteren. De vier weken daarna verschijnt er elke woensdag een nieuwe aflevering.
Tweedeling
Al vanaf het begin van de coronacrisis bestaan er zorgen over een groeiende tweedeling in de samenleving als gevolg van de pandemie. Mensen die het al zwaar hadden – omdat ze bijvoorbeeld moeite hebben om rond te komen, schulden hebben of dakloos zijn – worden door de crisis extra hard geraakt. Inmiddels lijkt Nederland klaar voor een herstart: de contactbeperkingen worden één voor één afgebouwd en de economie veert al behoorlijk terug. Dat roept de vraag op: wat betekent de herstelfase van de crisis voor de zwaarst getroffen groepen? Kan de herstart de kloof dichten?
Vier thema’s
Om die vraag te beantwoorden, onderzoekt de podcastserie eerst de oorsprong van de tweedeling in de samenleving, om vervolgens een blik op de toekomst te werpen. In de serie komen onder meer ervaringsdeskundigen, bestuurders en wetenschappers aan het woord. Vier maatschappelijke thema's staan centraal: bestaanszekerheid, schulden, dakloosheid en gezondheid.
Afleveringen
In de eerste aflevering betogen wethouders Peter Heijkoop (CDA) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) dat ons stelsel van sociale zekerheid aan een radicale herziening toe is. In de volgende aflevering ontleedt lector Nadja Jungmann de schuldenproblematiek, en verklaart ze hoe de vorige economische crisis tot een ‘granieten bestand’ van schuldenaren heeft geleid. In aflevering drie vertelt Marleen van der Kolk van Stichting Zwerfjongeren Nederland over een innovatieve methode om dakloosheid onder jongeren te voorkomen. In de laatste aflevering legt Divosa-voorzitter Erik Dannenberg uit hoe alle voorgaande thema’s met elkaar zijn verbonden.
In het komende nummer van Binnenlands Bestuur is een uitgebreid inleidend artikel over de podcastserie te lezen. De serie is te beluisteren via de volgende kanalen:
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.