Advertentie
sociaal / Nieuws

Narratief beïnvloedt migranten

Een economische benadering van immigratie maakt dat nieuwkomers zich niet verbonden voelen met hun nieuwe thuisland. Nederland moet kiezen.

02 november 2023
ANP Ter Apel
Ter ApelANP/Vincent Jannink

De processen in het naturalisatietraject en het narratief rondom immigratie dat in een land heerst hebben grote invloed op de manier waarop immigranten kijken naar de band met hun nieuwe thuisland. Dat concludeert Hannah Bliersbach, promovendus binnen het Leidse interdisciplinaire onderzoeksprogramma Social Citizenship and Migration.

Adviseur Grondzaken - regio Zuidoost-Nederland

Gasunie
Adviseur Grondzaken - regio Zuidoost-Nederland

Manager Wonen

Publiek Netwerk in opdracht van Woontij
Manager Wonen

Duitsland en Canada

Bliersbach deed onderzoek naar de naturalisatieprocessen in Duitsland en Canada als case studies. Zo valt te lezen op de website van de Universiteit Leiden. Immigratie wordt in Duitsland vooral gezien als een humanitaire kwestie. Dat wil zeggen: in gesprekken over immigratie hebben Duitsers het over het algemeen over de toestroom van mensen die vluchten uit plaatsen waar oorlog en crisis heersen. ‘Het land worstelt om zichzelf als immigratieland te zien. Het regeerakkoord van de huidige regering is het eerste dat zich als zodanig identificeert.’

Economisch

In Canada is dat anders. ‘Canada heeft een ‘merk’ ontwikkeld als land dat gekenmerkt wordt door multiculturalisme en een sterk pro-immigratiestandpunt, voornamelijk om economische redenen’, zegt Bliersbach. Als het gaat om toelating staan onderwijs, kwalificaties en gezondheidscontroles centraal. Het leidende narratief is daarom vooral dat immigranten een aanwinst zijn, omdat zij de landelijke economie versterken.

Persoonlijk, of 'zwarte doos'

Ook zijn de naturalisatieprocessen in de twee landen heel anders ingericht. In Canada is alles gecentraliseerd. Een aanvraag voor permanent verblijf wordt verstuurd naar een centraal kantoor, wat door de aanvragen wordt beschreven als een ‘zwarte doos’. Het Duitse systeem lijkt meer op het Nederlandse. De gemeente is grotendeels verantwoordelijk voor de inburgering. ‘Het proces kent een zeer persoonlijke, intermenselijke benadering.’ Dat is ook in Nederland het geval, maar beide landen kampen wel met achterstanden.

Transactie

De twee benaderingen hebben in de praktijk zeer verschillende uitwerkingen. ‘Het Canadese systeem is erg gericht op economie en menselijk kapitaal. Voor veel mensen voelde het proces als een transactie. Ze hebben geen sterke band met Canada.’ Anderzijds voelen immigranten in Duitsland dat zij nog steeds moeite hebben om geaccepteerd te worden als Duitse burgers. Wanneer immigratie primair wordt bekeken als een economische transactie is die inburgering schijnbaar minder belangrijk.

Kruispunt

Nu Nederland steeds meer vergrijst staan wij volgens de onderzoeker als het ware op een kruispunt. Er komen steeds meer banen beschikbaar die ook door sterk gekwalificeerde migranten zouden kunnen worden vervuld, maar een te grote focus op deze economische aspecten van immigratie kan leiden tot een groep die zich maar weinig verbonden voelt met de Nederlandse Waarden. Bliersbach spoort beleidsmakers aan nu goed na te denken over het leidende narratief.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Welke groep migranten laat ooit zien zich wel verbonden te voelen met onze waarden dan. Geeneen.
Juist wel inzetten op economische aspecten.
Die horen ook voor hun te gelden net als dat ze dat voor ons doen.
Het is leuk om zo'n hoogvliegend deugend jonkie zonder levenservaring in te zetten voor je "onderzoek" maar laten we wel reëel zijn.
Bert Bakker
Moeite met geaccpteerd te worden komt omdat er nul aanpassing is. Blanke mafketels laat je ook links liggen.
Bert Bakker
Inburgering is een begrip wat al sinds eind jaren 70 toen de allochtonen eerst kwamen niet meer dan theorie is. Er zijn geen eisen er is geen sanctie er is niets als complete mislukking.
Advertentie