Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen vergunning voor Utrechtse wietclubs

Utrecht krijgt geen vergunning van het ministerie van VWS om wietclubs in het leven te roepen.

15 mei 2014

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een vergunning voor twee Utrechtse wietclubs afgewezen. Dat maakte een woordvoerder van de gemeente Utrecht donderdagmorgen bekend.

Volksgezondheid
De opzet van de clubs dient namelijk geen wetenschappelijk of geneeskundig doel. Ze maken ook geen deel uit van geneesmiddelenonderzoek, aldus het ministerie. Utrecht vroeg toestemming voor de clubs bij Volksgezondheid in plaats van bij Justitie, omdat gecontroleerde cannabisverstrekking volgens de gemeente beter is voor de gezondheid van gebruikers.

Onwrikbaar
De gemeente hoopte zo het onwrikbare standpunt van minister Ivo Opstelten van Justitie over gecontroleerde wietteelt te omzeilen. Onlangs hebben 54 gemeenten, waaronder Utrecht, Opstelten toestemming gevraagd voor experimenten met wietteelt.

Tegenslag
Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt noemde de afwijzing ,,een tegenslag.'' ,,Maar we gooien het bijltje er niet bij neer. We blijven pleiten voor een ander cannabisbeleid in ons land." Everhardt is donderdag bij een rondetafelbijeenkomst in de Tweede Kamer. Hij zal daar voorstellen om zogenoemde socialcannabisclubs gelijk te stellen met coffeeshops, waarvoor een gedoogbeleid geldt. ,,Als coffeeshops kunnen worden gedoogd, waarom wietclubs dan niet?'', wil de wethouder weten. Utrecht onderzoekt de mogelijkheden om in beroep te gaan tegen het besluit van het ministerie en blijft de wietclubs steunen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie