Advertentie
sociaal / Nieuws

Meerderheid Nederlanders voor nullijn ambtenaren

Bijna zes op de tien Nederlanders vinden het terecht dat het kabinet de salarissen van de ambtenaren op de nullijn wil zetten om te bezuinigen op het overheidsapparaat. Daarentegen is 18 procent het eens met de vakbond Abvakabo FNV, die deze week aankondigde 2 procent loonsverhoging te eisen voor de ambtenaren.

06 november 2010

Steekproef
Een even grote groep vindt dat de medewerkers van de overheid wel meer loon verdienen, maar dat een verhoging van minder dan 2 procent voldoende is. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond. De peiling van De Hond is via internet gehouden onder ruim 1500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.


Snijden

Het kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV wil de lonen in de collectieve sector volgend jaar bevriezen. Volgens verantwoordelijk minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zal er meer gesneden moeten worden in het aantal ambtenaren als de lonen toch omhoog gaan.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jose van aalst / gemeente ambtenaar
de (rijks)overheid moet prudent handelen omdat zij een monopoliepositie inneemt; dus wettelijke maatregelen niet zo maar treffen; op z'n minst inflatiecorrectie; ik heb onlangs gelezen dat een HEEL KLEIN DEEL van de rijksambtenaren zich bezig houden maken met het maken van beleid (schaal 10 en hoger?); veel in de uitvoering (schaal 8 en lager?); de medewerkers van UWV (voorheen GAK !!!) zijn door het parlement, jaren geleden, van trendvolger, ambtenaar geworden !!! dus als toenmalige GAK en enkele ander bedrijfsverenigingen bv. totaal 30000 werknemers telde, werd het ambtenarenapparaat met 30000 medewerkers uitgebreid; worden deze "30000" weer trendvolger (=loondienst); kost ook weer héél veel geld; ook in het bedrijfsleven worden looneisen geëist als de cao afloopt; als ik het allemaal goed heb begrepen en omthouden, de ambtenarensalarissen lopen nog achter t.o.v. die in het bedrijfsleven; ontslagbescherming ambte-naren NIET beter > net zo makkelijk vergeleken met niet-ambtenaren >> als er maar een goed dossier is opgebouwd >> dus géén argument om géén salarisverhoging te geven!!! wat de overheid moet leren is in goede tijden sparen zodat in slechte tijden er geld is om de 'schokken" op te vangen; in de economische "wereld" keren bepaalde zaken steeds terug om de zoveel jaar (cyclisch); het kan zijn dat er inderdaad minder geld binnenkomt, maar dan is het goed om het geld VERSTANDIG uit te geven; daarnaast denk goed na wat de gevolgen zijn van het ene besluit en van het andere besluit, anders kost het meer tijd en geld i.p.v. dat het oplevert.
Danny
In matige tijden moeten ambtenaren het goede voorbeeld geven - dus nullijn -

In goede tijden moeten ambtenaren het goede voorbeeld geven - dus matige loonstijging -.

De politiek en burgers willen meer kwaliteit - en stellen steeds hogere en meer eisen.

De politiek en burgers willen minder kwantiteit - en het met minder en goedkopere ambtenaren doen.

In zie enorme discrepanties.
Kees / Grasmaaier
En het gaat maar door en door. Idd wat Marc zegt, een ambtenaar 'hoeft' er nooit op vooruit te gaan. Vasthouden aan die twee procent dus.
Bob Proper / Gebouwenbeheerder
Nog even en ambtenaar zijn wordt roeping. Je staat in je werk ten dienste van anderen, ten koste van jezelf? Laat het onderzoek ook zien wié de nullijn wil? In het bedrijfsleven werk je ten koste van anderen, winsten komen slechts beperkt ten goede van werknemers, het meest vloeit af naar de werkgever, het komt in ieder geval niet ten goede van de klant! Ooit gezien dat uw boodschappen goedkoper werden omdat AH weer meer winst maakte? Wat aan de overheid wordt betaald komt ten goede van U of uw naaste. De overheid is de enige werkgever waar we met z'n allen wat van mogen/moeten vinden.

Laten we de inhuur/interim bij de overheid de wacht aanzeggen en laat de overgebleven ambtenaren hun werk doen. Back to basics om de bezuinigingen te overleven! Dat gaat niet zonder gevolgen voor ons allemaal (minder onderhoud aan uw omgeving, minder vernieuwingen e.d.).
bram / lezer
Wat een onzindiscussie!! Heeft onze Hond ook direct gevraagd hoe die mensen over hun eigen salaris dachten?
Hoezo moeten ambtenaren het goede voorbeeld geven? Het zijn gewone werknemers die ook maandelijks rond moeten komen van een salaris dat gemiddeld tientallen procenten lager ligt dan in het bedrijfsleven. Een salarisaanpassing gelijk aan de inflatie, dus geen verhoging, is zeer billijk!!
Holzken / ambtenaar
Ach ja, de burger ... niks mis mee, maar ...
Weet je, n de jaren 70 en 80 is iets van Amerika naar Europa (ook Nederland) over gewaaid met de muziek van toen mee. DJ's hadden het wat sneller door dan anderen. Als je eenliedje maar steevast op alle mogelijke zenders draait, gaan consumenten het vanzelf meezingen en leuk vinden. Tenslotte vindt iedereen dat zeggen de DJ's. En als dat allemaal maar lang genoeg duurt krijgen ze gelijk. Dan komt de keizer zonder kleren tevoorschijn ... u kent het leuke verhaal wel.
Voor de reclamedoeleinden is het vaak gebruikt. Kies een goed klinkede slogan, laat dat zo vaak mogelijk zien en horen en de consument zal het in de hemel geprezen porduct niet alleen kiezen, maar het ook fantastich vinden en aanprijzen. enigeen kiest een product omdat "niets witter wast" tot zelf de 22e versie van het product, dat al weer aantoont dat het dus wel witter kan/kon. Een redelijk denkend mens zou zegen nou, als niets witter wast dan dat product, heb ik het niet nodig. Dan gebruik ik niks, dat wast namelijk witter.
(Zelfs Van Daele gaat overstag tegenwoordig als een woord maar lang genoeg door een grote groep mensen verkeerd wordt gebruikt.)
De laatste jaren is er weer wat bijgekomen dat naar ruikt en een vieze bijsmaak heeft. Er wordt bewust wat geroepen dat groepen uiteendrijft, om op die manier het oude spelletje "verdeel en heers" uit te oefenen. En ook hier geldt: een pakkende naam, een korte sterk klinkende slogan en maar blijven hameren en anderen nemen het wel over. Dit wordt versterkt door een groep meelopers, overgenomen door een stel raddraaiers (ja, degenen die lastig zijn bij vrijwel elk evenement, ambulances bekogelen enzovoorts). Uiteindelijk wordt zoiets nog ondersteund door deskundigen, vaal psycologen en terzake deskundige onderzoeksbureaus. En als ondersteunend bewijs houden ze een nietszegegnde enquete en maken van de uitkomst ervan een eigen interpretatie.
Zo wordt het "een eigen waarheid". Dat het niet waar is, is niet belangrijk. Het is alleen belangrijk dat zoveel mogelijk mensen het waar vinden.
De gemiddelde burger weet niet wat wij ambtenaren alles moeten doen en waardoor het ambtenarenapparaat zo stroperig is. De door politici en bstuurders en managers bedachte regeltjes en proceduretjes enzo zijn vaak een blok aan het been. Die roepen maar wat om de aandacht van hen af te leiden. En hoe meer dat dat roepen, naarmate ze meer wolven vinden die best wel willen meehuilen in het bos, hoe meer de welwillende burger het hoort, hoe vaker ze het meeroepen en hoe meer wij ons daartegen verzetten zonder enige daadkracht te tonen en ons tegen elkaar laten uitspelen, hoe meer bevestiging de burger krijgt dat de ambtenaren het alleen maar zwarter kunnen maken. En de remedie: de politiek, niks maakt nederland beter. Helaas kiezen we die ook nog zelf.
Baantjerfan
het valt me nog mee dat Donner niet vraagt of (nieuw aan te stellen) ambtenaren nog geld willen meebrengen.
Coalitiegenoot VVD: Waar blijft u? U bent toch ook altijd de partij die ''het betere voor de ambtenaar'' voorstaat? Ik vrees dat menig gepensioneerd ambtenaar zich nu wel achter de oren zal krabben, mocht hij laatst VVD gestemd hebben. door de salarissen niet te verhogen stempel je indirect de ABP-pensioenen af. Zeg dan dat je dat wilt!
nick / adviseur
Een open deur. Zolang de doorsneeburgwer ambtenaren ziet als dikke verdieners zonder een echte toegevoegde waarde is het logisch dat men voor de nullijn is. Ik denk dat er ook een meerderheid te vinden is voor de reductie van het ambtenarenapparaat met 40%.
H.A.Decker / adviseur.
Ik denk dat 9 op de 10 Nederlandes het ook eens is met het feit dat zowel Den Uijl als Kok een forse greep hebben gedaan in de pot van het ABP.
Ambtenaar is the nigger of the world.
Jeroen Wagenaar / beleidsadviseur RO
1.Minister Donner zegt dat de ambtenaren er in de laatste cao flink op vooruit zijn gegaan. Dat geldt echter alleen voor de rijksambtenaren.
2.Als de overheid geld tekort komt moet iedereen bijdragen niet de werknemers van die overheid. Waarom moeten ambtenaren als werknemers de dupe worden van de financiële crisis: de loonontwikkeling in de markt volgen is logisch.
M. Dijkman
Ja een oordeel ten nadele van de ander is altijd makkelijk.

Houd toch op met deze onzinnige regeringspropaganda.

De vraag zou moeten zijn:

Wilt u dat iedereen in Nederland een salaris ontvangt dat de kwaliteit van de publieke sector waarborgt.


Maurice de Hond is koning in het peilen van de onderbuik. Dat is geen graadmeter voor goed beleid (en zou het niet moeten worden).
Jan / ambtenaar
Houd eens een enquete onder uitsluitend ambtenaren over de vraag of de salarissen in het bedrijfsleven bevroren moeten worden. Dan haal je ook wel 60 procent voorstanders.
CC / ambtenaar
Iedereen moet de broekriem aantrekken. Misschien moeten de bedrijven waar die 6 op de 10 mensen werken de salarissen dan ook maar op de nullijn zetten.

Wat een kortzichtigheid in een situatie waarin we juist wezenlijke en soms essentieel noodzakelijke keuzen moeten maken.
Insider / ...
Nog een paar inkoppers voor "blaf-blaf de Hond":
Vindt u dat uw salaris met 20% moet stijgen?
Vindt u dat belastingen moeten worden geminimaliseerd?
Vindt u dat u recht heeft op meer verlof?

Etc. etc. wat een hopeloos, belachelijk "onderzoek"!
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
De "Maurice de Hond" enquetes, laat ons aub niet lachen. Onder 1500 mensen, wederom een lachertje. Nergens op gebaseerd, populistisch en sturend.
Misschien een idee voor een enquete:
Vindt u dat er bezuinigt dient te worden op het jaarsalaris van een medewerker €24.000,-- of 2% erbij? A. Bezuinigen B. 2% erbij
Vindt u dat er bezuinigt dient te worden op het jaarsalaris van een adviseur €68.000,-- (>) of 2% erbij? A. Bezuinigen B. 2% erbij
Vindt u dat er bezuinigt dient te worden op het salaris van een leidinggevende (directe aansturing 25 personen) €68.000,-- (>)of 2% erbij? A. Bezuinigen B. 2% erbij
Vindt u dat er bezuinigt dient te worden op het salaris van een bestuurder €100.000,-- (>) of 2% erbij? A. Bezuinigen B. 2% erbij
Breng de salarissen maar eens in beeld en de werkelijke uitvoering en laat mensen dan maar eens de enquete invullen, ben zeer benieuwd naar de resultaten.
ondernemer burger / burger
het is toch ook te gek dat ambtenaren(bonden) in deze tijden looneisen stellen terwijl mensne in het bedrijfsleven in angst zitten hun baan te verliezen of er alleen maar op achteruit gaan. Wanneer gaat het bedrijfsleven in NL eens voor op massale overheidsinvesteringen.
Janet / beleidsadviseur
Ook ambtenaren zijn bang hun baan te verliezen, gezien de plannen van dit kabinet. Maar het zou te gek zijn als ambtenaren op de mullijn gezet worden en er nog steeds topsalarissen met bonussen betaald mogen worden in de bankwereld bijvoorbeeld. Het overgrote deel van de ambtenaren zit al op een laag salaris. We zijn niet allemaal hoog betaalde beleidsadviseurs, dat wordt wel eens vergeten. Ook wordt voorbijgegaan aan het feit dat verreweg de meeste ambtenaren keihard werken voor hun salaris en vaak onder grote werkdruk. Er heerst een vertekend beeld over ambtenaren en onze hoogste werkgever, het kabinet, maakt daar gebruik van. Wat een schandalige vertoning weer van dit kabinet.
criticus
Hm, de regering wil ook de ambtenarenbaan meer laten concureren met het bedrijfsleven, o.a. door geliijkschakeling ontslagrecht e.d.. Geen loonstijging lijkt me dan in elk geval niet het juiste middel. Mijns inziens wijst alles op hetzelfde: gewoon makkelijk van ambtenaren af kunnen komen.
Jan / verhitte ambtenaar
In de goede tijden krijgen werknemers in het bedrijfsleven forse salarisverhogingen, bonussen, winstdeling (bovenop de dertiende maand) leasebak enz. De ambtenaar mag dan blij zijn met een inflatiecorrectie en gaat er dus niet vooruit. Want er moet loonmatiging plaatsvinden om de oplopende inflatie te bestrijden is het argument.. In slechte tijden moet de nullijn worden gehanteerd en ga je er dus op achteruit , gezien de inflatie . Vraag: wanneer mag de ambtanaar er nou op vooruit gaan. Blijkbaar nooit dus. En dan vindt men het nog raar dat er zo weinig goed personeel voor de overheid is te vinden. Want dat willen we weer wel.
W.Wilkens
Zo zie je maar weer: ook dit kabinet neemt het spelletje over om werknemers tegen elkaar uit te spelen.

Het leidt in ieer geval af van de non-beleid dat het zelf volgt en waar geen enkele burger iets aan heeft.

Vreemd dat hier nog altijd mensen instinken!
Advertentie