Advertentie
sociaal / Nieuws

Onder 'banenafspraak' arbeidsbeperkten vallen straks meer mensen

Een grotere groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt valt straks onder de zogenoemde banenafspraak.

ANP
08 juni 2023
banenafspraak---arbeidsbeperking.jpg

Een grotere groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt valt straks onder de zogenoemde banenafspraak. Die afspraak tussen sociale partners en het kabinet moet meer dan 100.000 banen opleveren voor mensen met een arbeidsbeperking. Ook mensen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen en zelf geen minimumloon kunnen verdienen en ontvangers van een Wajong-uitkering komen straks in aanmerking voor de banenafspraak.

Verbeteringen banenafspraak

Dat wil althans minister Carola Schouten (Participatie). Hiervoor is wel een wetswijziging nodig. Schouten kondigt 'verbeteringen' van de banenafspraak uit 2013 aan. Voor 2026 moeten met die afspraak 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking zijn gecreëerd. Tot eind 2021 zijn nog geen 73.000 banen gecreëerd. Cijfers over vorig jaar zijn pas later dit jaar beschikbaar.

Sneller aan het werk

De banenafspraak moet mensen met een arbeidsbeperking sneller aan het werk helpen. Organisaties die hieraan meedoen profiteren in deze tijden van tekorten niet alleen van extra arbeidskrachten, maar ook van voordelen als een no-riskpolis en een tegemoetkoming in de vorm van een loonkostenvoordeel.

Flinke slag

Schouten erkent dat er een 'flinke slag' gemaakt moet worden om de doelen te behalen. Eerder werd al een 'tijdelijke impuls' aangekondigd. Overigens doen tot nu toe private bedrijven het beter als werkgever dan de overheid.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Waar hebben we dit soort afspraken, in dit land, eerder voorbij zien komen. Er is al met zoveel voordelen gewapperd.
Het zal niet baten. Het is de cultuur in ons land. Eerst komen de arbeidsmigranten aan de beurt. Het liefst de hongerige, angstige. Geef ze geen goede huisvesting en rechten, hou ze arm, dan werken ze het hardst. Daarna Nederlanders die geen kant op kunnen. Die worden in flexkampioen Nederland met een uitzend baantje opgezadeld. En daarna komt pas de arbeidsgehandicapte.
Advertentie