Advertentie
sociaal / Nieuws

Meerdere gemeenten verlengen noodopvang asielzoekers

'Ik vind het onmenselijk om deze mensen op straat te zetten. De opvang verloopt goed en we bieden mensen hier rust en onderdak.'

ANP
08 december 2022
Asiel Ter Apel
Asielzoekers worden van hot naar her gestuurd omdat AZC Ter Apel vol zit. Marcel van den Bergh/ANP

Steeds meer gemeenten besluiten om hun tijdelijke locaties voor de opvang van asielzoekers langer beschikbaar te houden. Dat doen ze omdat er nog altijd geen oplossing is voor het tekort aan reguliere opvangplekken.

'Onmenselijk'

Zaltbommel vangt maximaal 65 mensen op in sporthal De Ring. Die opvang zou eind december sluiten, maar blijft nu open 'tot medio 2023', meldt de Gelderse gemeente donderdag. Burgemeester Pieter van Maaren zegt in een verklaring: 'Ik vind het onmenselijk om deze mensen op straat te zetten. De opvang verloopt goed en we bieden mensen hier rust en onderdak.' In de afgelopen dagen hebben ook de gemeenten Schagen, Hendrik-Ido-Ambacht en Schouwen-Duiveland besloten dat hun noodopvanglocaties langer open blijven. Ook de gezamenlijke opvang van de gemeenten Purmerend en Edam/Volendam is langer beschikbaar.

Woningnood

Het Brabantse Veldhoven vangt maximaal 158 statushouders op in groepsaccommodatie De Buitenjan. Die opvang wordt ook verlengd. De vluchtelingen konden er tot 1 februari volgend jaar blijven en dat wordt in elk geval 1 augustus. Statushouders zijn erkend als vluchteling en mogen dus in Nederland blijven. Maar omdat er door woningnood geen huis voor ze beschikbaar is, kunnen ze eigenlijk het asielzoekerscentrum niet verlaten. Daar zouden ze dan plekken voor nieuwkomers bezet houden.

Hotelkamers

Tiel breidt de opvang van asielzoekers uit. In hotel Van der Valk zitten nu ongeveer vijftig vluchtelingen, en rond de jaarwisseling kunnen daar nog twintig mensen bij. De hotelkamers worden sinds half juni voor ze gehuurd en zijn tot eind augustus volgend jaar beschikbaar. De noodopvang in de gemeente Barneveld gaat wel dicht. Op vakantiepark Ackersate in het dorp Voorthuizen verblijven ongeveer 85 asielzoekers. Zij gaan vlak voor de kerstdagen gezamenlijk naar de plaats Dieren. Daar meren twee opvangschepen aan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Zolang we als land geen eigen doelstellingen hebben ten aanzien van wat wij willen betekenen voor vluchtelingen, maar ons steeds maar blijven verschuilen achter het VN Verdrag en EU regels, blijven we dit probleem houden. Zonder mensensmokkelaar komt niemand het land meer in. Dus de mensen die komen, die zijn aangewezen op smokkelaars. Als we het de smokkelaars moeilijk maken, komen er minder asielzoekers. Dus zeggen ze bij VVD en CDA: dan moeten we het mensensmokkelaars moeilijker maken want dan krijgen we minder asielzoekers. Terwijl onze doelstelling is om vluchtelingen te helpen. Maar dat zijn er zo veel, dat dat helemaal niet kan. Dus dan gaan we aan de slag met allerlei barricades. Met rollen prikkeldraad. Maar wat we willen bereiken? Daar heeft niemand het over.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie