Advertentie
sociaal / Nieuws

Nederlanders minder vaak in het rood dan andere EU-burgers

In Griekenland, Italië en Portugal maakt bijna iedereen zich zorgen over de kosten van levensonderhoud. In Nederland is dat 81 procent.

13 januari 2023
Europa geld
Shutterstock

In alle EU-landen maken meer dan zeven op de tien inwoners zich zorgen over de stijgende kosten van het levensonderhoud, met uitschieters in Griekenland (100 procent), Cyprus (99 procent), Italië en Portugal (beide 98 procent). In Nederland ligt dit cijfer lager dan het Europees gemiddelde: 81 procent. Dat blijkt uit het  jongste opinie-onderzoek Eurobarometer van het Europees Parlement.

Rekeningen

Steeds meer Europeanen hebben ‘meestal’ of ‘soms’ problemen met het betalen van hun rekeningen. Dat EU-gemiddelde is afgelopen jaar gestegen van 30 naar 39 procent. In Nederland is dit minder zichtbaar: 16 procent van de Nederlanders geeft aan daar ‘meestal’ of ‘soms’ problemen mee te hebben. Dat is een daling van 1 procent vergeleken met vorig jaar.

Uitsluiting

De tweede meest genoemde zorg met 82 procent is de dreiging van armoede en maatschappelijk uitsluiting. Dit ligt in Nederland lager: 72 procent van de ondervraagden maakt zich zorgen over uitsluiting. Op een gedeelde derde plaats van zorgen staan klimaatverandering en een mogelijke uitbreiding van de oorlog in Oekraïne naar andere landen, met 81 procent. In Nederland maakt 62 procent van de mensen zich zorgen over uitbreiding van de oorlog in Oekraïne. De cijfers over klimaat zijn in Nederland vergelijkbaar met de rest van de EU maar deze zorgen staan voor Nederlanders op de tweede plaats: 80 procent van de ondervraagden maakt zich zorgen over klimaatverandering.

Levensstandaard

Uit de Eurobarometer blijkt dat de gevolgen van de crises zich steeds sterker doen voelen. Bijna de helft van de EU-bevolking (46 procent) zegt dat hun levensstandaard al is verminderd door de Covid-19-pandemie en de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. In Nederland ligt dat niveau lager, 33 procent van de ondervraagden valt binnen deze categorie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie