Advertentie
sociaal / Nieuws

Extra ambtenaren voor opsporing uitkeringsfraude

UWV, de Inspectie SZW en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaan samen extra opsporen

04 oktober 2013

Uitkeringsinstantie UWV, de Inspectie SZW en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaan fraude met uitkeringen intensiever aanpakken. Er worden de komende 4 jaar 260 extra medewerkers ingezet. Naar verwachting levert dat vanaf volgend jaar 189 miljoen euro op.

Sneller herkennen

Het kabinet heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Veruit de meeste extra medewerkers komen terecht bij het UWV: 240. UWV, Inspectie SZW en SVB gaan ook intensiever samenwerken om risicogroepen beter in kaart te brengen. De regels voor het verkrijgen van een uitkering worden eenvoudiger en beter uitgelegd aan uitkeringsgerechtigden. Medewerkers van de drie instanties worden getraind om fraude sneller te herkennen.


Buitenlands vermogen
Het UWV gaat werkzoekenden in de eerste 3 maanden van hun werkloosheid persoonlijk voorlichten over hun rechten en plichten. Uit proeven is gebleken dat dat tot sneller uitstroom uit de uitkering leidt. De SVB gaat meer onderzoek doen naar vermogen van bijstandgerechtigden in het buitenland.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk / Ambtenaar
De eerste stap zou zijn, om beter samen te werken met de GBA. Bestanden zijn gekoppeld alleen zij doen er niets mee.

Indien Burgerzaken aan de instanties een verzoek doet voor informatie, wordt dit vaak genegeerd. Wie werkt nou de fraude in de hand.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie