Advertentie
sociaal / Nieuws

Mantelzorger vier uur per week belast met regeltaken

In meer dan de helft van de situaties moeten mantelzorgers op zoek naar een formulier dat niet bestaat.

30 oktober 2023
Mantelzorger

Mantelzorgers zijn gemiddeld vier uur per week bezig met regeltaken. Vier op de tien geeft aan dat het hen moeite kost om deze taken te doen, blijkt uit de meest recente peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel. Deze ‘regelkolder’ moet stoppen, vindt MantelzorgNL.

Beleidsmedewerker RO

JS Consultancy
Beleidsmedewerker RO

Directeur 1Stroom

Geerts & Partners
Directeur 1Stroom

Volgens de landelijke belangenvereniging is de angst voor misbruik of fraude groot. Zo moet één op de drie mantelzorgers aantonen dat ze wel echt mantelzorger zijn om in aanmerking te komen voor zorgverlof op het werk. ‘Vaak wordt er gevraagd om een schriftelijke verklaring van een arts, terwijl (huis)artsen eenzijdig hebben besloten deze verklaring niet meer af te geven’, stelt MantelzorgNL. In meer dan de helft van de situaties moeten mantelzorgers op zoek naar een formulier dat niet bestaat.

Mantelzorgwaardering en pgb

Hetzelfde geldt voor mantelzorgwaardering. De gemeente is verantwoordelijk voor de ondersteuning en waardering van mantelzorgers. Maar ook hier moeten deze onbetaalde zorgverleners door allerlei hoepels springen. Driekwart van de mantelzorgers die hebben moeten aantonen mantelzorger te zijn, hebben dit eveneens moeten doen om de gemeentelijke mantelzorgwaardering in ontvangst te nemen. Voor ontvangst van het pgb van de naaste moest 29 procent zich telkens opnieuw bewijzen.

Ingewikkelde regels en tegenstrijdige eisen

Nederland telt circa 5 miljoen mantelzorgers. Een kwart combineert dit met een betaalde baan. Maar dat eist z’n tol. Bijna één op de tien voelt zich zwaar belast. Het helpt dan niet dat deze zorgverleners worden opgezadeld ‘met brieven in onbegrijpelijke taal, ingewikkelde regels en bizar veel loketten’, zegt Esther Hendriks, bestuurder bij MantelzorgNL. Ze wil een einde aan ‘deze gekmakende bureaucratie’.

‘Zo lang mantelzorgers het huis schoonhouden, de steunkousen aantrekken en zorgen voor een dagritme, kunnen mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen’, vertelt Hendriks. Wanneer zij hiermee ophouden moeten alle mantelzorgers worden vervangen door zorgprofessionals. Volgens Hendriks kost dat de maatschappij 44 miljard euro. Zij pleit dan ook voor beleid dat op elkaar is afgestemd. Hierdoor raken mantelzorgers niet meer verstrikt ‘in regels en tegenstrijdige eisen’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Als het even kan: de bijl er in!
Advertentie