Advertentie
sociaal / Nieuws

Loonacties ambtenaren om 5 jaar nul te voorkomen

Vanaf 3 februari gaan ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen een maand actievoeren voor meer loon.

15 januari 2010

De aftrap van de gezamenlijke acties is gepland in Utrecht. Vanuit die stad verplaatsen de acties zich estafettegewijs naar andere provincies. Een maand lang willen ambtenaren van de lagere overheden zich roeren. De einddatum van 3 maart is volgens Ruud Kuin bewust gekozen. ‘Na de raadsverkiezingen krijgen we, wat de gemeentelijke werkgevers betreft, te maken met nieuwe onderhandelingsdelegaties. We willen de huidige delegatie nog de kans geven de cao-onderhandelingen af te ronden’, zegt hij. Rustig wachten op de volgende delegatie is voor de bonden geen optie. ‘Dat zou betekenen dat we hele tijd niets doen.’

 

Het optreden in gezamenlijkheid vergroot volgens de vakbondsonderhandelaar de impact van de acties. ‘Met drie sectoren tegelijk kun je nog beter laten zien waar je staat’, aldus Kuin. Bovendien geven de bonden de werkgevers hiermee een koekje van eigen deeg. Ze spannen in de ogen van de ambtenarenbonden samen door in hun eindbod met z’n allen op de nullijn te gaan zitten. De ambtenaren vinden dat de werkgevers zich moeten houden aan het sociaal akkoord, waarin koopkrachtbehoud én werkzekerheid door het kabinet en de sociale partners als uitgangspunten zijn vastgelegd. Namens de ambtenaren eisen ze daarom een structurele loonsverhoging van 1,5 procent in 2009 en 1,25 procent in 2010.

 

Een structurele loonsverhoging is volgens de werkgevers niet mogelijk; dat legt te veel druk op de begrotingen van de komende jaren. Zij verwachten dat ze fors moeten gaan bezuinigingen van het Rijk. ‘Werkgevers roepen dat het pas echt financiële rampspoed wordt vanaf 2011 en houden met terugwerkende kracht de hand nu al op de knip. Nu nul, terwijl er nog geld is, betekent straks zeker nul. Met andere woorden, dan wordt het zeker 4 à 5 jaar achtereen nul. Voor 2009 en 2010 is dat al niet aanvaardbaar, een nog langere periode al helemaal niet’, aldus Kuin.

 

Hoogste tijd voor actie dus, zo vinden de bonden. Gedacht wordt aan werkonderbrekingen, stiptheidsacties en nieuwe vormen van acties zoals e-mailbombardementen. De bonden zeggen rekening te willen houden met het publiek, bijvoorbeeld door soepeler om te gaan met regels, zodat de burger sneller geholpen kan worden. Een van de suggesties is het niet beboeten van foutparkeerders. Toch worden stakingen niet uitgesloten.

 

Onvrede

 

Een enquête van Binnenlands Bestuur onder ruim vierduizend ambtenaren, gehouden in oktober 2009, leerde dat één op de twee ambtenaren bereid was actie te voeren. De voorkeur ging uit naar werkonderbrekingen. Een op de vier van de ambtenaren die bereid waren tot actie, wilde staken. De enquête toonde aan dat de onvrede over een bevriezing van het loon groot was: 80 procent van de respondenten verwierp het eindbod van de werkgevers.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie