Advertentie
sociaal / Nieuws

Hoogopgeleide ambtenaar loopt achter in loon

Het loon van hoogopgeleiden bij de overheid is tussen 1996 en 2005 gemiddeld met 39 procent gestegen. Dat is minder dan het loon van vergelijkbare werknemers in vergelijkbare functies in de marktsector, dat met 58 procent is toegenomen. Dat concludeert onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek.

04 april 2011
Achterop
Het onderzoek wijst onder meer uit dat de overheid  haar loonruimte baseert op de gemiddelde ontwikkeling van cao-lonen in de marktsector. De feitelijke lonen in de marktsector zijn tussen 1996 en 2005 echter harder gegroeid, vanwege een stijgende individuele looncomponent . Omdat de overheid bij de verdeling van haar loonruimte geen onderscheid maakt naar functieniveau, zijn vooral de hoogopgeleiden achterop geraakt. De loonontwikkeling van laagopgeleiden heeft gelijke tred gehouden met de marktsector.

Beloningen
Met name eind vorige eeuw zijn in de marktsector bovenop het cao-loon meer eenmalige beloningen en periodieken verstrekt dan bij de overheid, vooral aan hoogopgeleide werknemers. In die periode stegen de lonen van hoogopgeleiden bij de overheid in drie jaar tijd gemiddeld met 17 procent, terwijl de lonen van vergelijkbare werknemers in vergelijkbare functies in de marktsector 28 procent toenamen.

19 procent
Ook in de periode daarna stegen de lonen in de marktsector harder dan bij de overheid. In negen jaar tijd is de loonontwikkeling van hoogopgeleiden bij overheid daardoor 19 procentpunten achtergebleven: 39 procent tegenover 58 procent.

Openbaar bestuur
In het openbaar bestuur is de achterstand in loonontwikkeling nog beperkt gebleven tot 12 procentpunten (44 procent om 56 procent). De sector onderwijs, waar ruim driekwart van de werknemers hoogopgeleid is, zag haar loonontwikkeling maar liefst 30 procentpunten achterblijven (35 procent om 65 procent).

Niet slechter
Het achterblijven van de loonontwikkeling betekent niet dat alle hoogopgeleiden bij de overheid slechter betaald worden dan in de markt. Sommige functies werden in het verleden bij de overheid beter betaald dan in de markt, daar is sprake van een inhaalbeweging. Primaire beloning is natuurlijk slechts één van de aspecten die een baan aantrekkelijk kunnen maken. Binnen het kader van dit onderzoek is echter geen complete pakketvergelijking uitgevoerd, zodat verschillen in secundaire arbeidsvoorwaarden buiten beschouwing zijn gebleven.

(klik om te vergroten)

Publicatie: 'Het verdiende loon?; Loonontwikkeling overheidswerknemers vergeleken met de marktsector'

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark de Vries / Adviserend Partner
Volgens het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek is salaris niet het zwaarst wegende argument om voor een functie te kiezen.
Ik ben benieuwd welke overheden gericht (gaan) inspelen op die drijfveren die meer doorwegen in de keuzes van (potentiële) medewerkers. En hoe?
Daar ligt volgens mij het onderscheid dat de overheid kan maken om de onafwendbare concurrentiedruk op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. De knop van salaris is er maar één waar men aan kan draaien. Er blijven er velen over waar veel harder aan te draaien valt.
Criticus - NL
@ Mark,

Al die andere knoppen, daar draaien ze bij de overheid al jaren aan. Alleen wel de verkeerde kant op. En nu ligt er een onderzoek dat aantoont dat de knop van salaris wel de goede kant op draait, maar beduidend minder ver dan de markt.

Toch blijft het leuk om voor de overheid te werken... nog wel tenminste
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De belangrijkste knoppen van de afgelopen jaren waren de knoppen van het bedrijfsmatig werken en het bedrijfsmatig belonen. Van dat laatste is dus bitter weinig terecht gekomen. Zie hier het resultaat van falende vakbonden en Overheden.
nick / adviseur
Dit onderzoek levert niks nieuws op. De werkgever zal hierdoor echt niet de portemonnee trekken voor de hoger opgeleiden.
De markt zal corrigerend optreden. De overheid zal in toenemende mate niet in staat blijken om goed personeel aan te trekken.
N. van Koll / ambtenaar
Welke salarissen zijn onderzocht? Rijksambtenaren of gemeenteambtenaren of allebei?
Gerrit / ambtenaar
Ook hier geldt dat appels en peren worden vergeleken. het bruto salaris in de marktsector zit een bedrag voor de onzekerheid. Namelijk pensioen regeling zijn anders of niet gereregeld. Er is een ontslagregeling die anders is en niet de bescherming van de overheid biedt. Dit houdt in dat eerst de onzekerheid of zekerheid aan elkaar gelijk moet worden gemaakt. Uiteraard kan een ambtenaar een baan in de marktsector zoeken als hij of zij die ambieert.
René
In het onderzoek zit een basis aanname, namelijk het vergelijken van een functie bij de overheid t.o.v. de marktsector. Dit blijft i.v.m. de grote verschillen van de uitgangspunten van de twee sectoren een manke vergelijking. En het is nog maar de vraag wie het qua kosten/baten en rol in de maatschappij het bij het rechte eind heeft. Het geeft daarnaast wel aan dat de overheid (en vakbonden) het nog steeds moeilijk vindt om te differentieren naar prestatie en/of functie en dat zo mogelijk andere overheidsvoordelen niet vertaald worden als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket vergelijk.
F.vd Wel
Als in het salaris van de marktsector een component 'onzekerheidsvergoeding' zit, zoals adviseur Gerrit zegt, dan mag -met het huidige kabinetsvoornemen voor de compacte overheid- het ambtelijk salaris wel heel fors verhoogd worden om de huidige onzekerheid te compenseren.
Insider / ...
...en adviseur Gerrit, ik moet de eerste hoogopgeleide in de marktsector nog tegenkomen die geen premievrij pensioen heeft. Wij ambtenaren betalen ons blauw en zijn geruisloos van een eindloon- naar een middelloonregeling gegaan. Binnenkort zal overigens blijken dat er geen geld is voor onze pensioenen....
Bas / logicus
En de loonstijging van de lage en middenklasse is blijven steken tussen 10% tot maximaal 20%. Doortrekken tot 2010 levert nog een kleine correctie op van ongeveer 6 %.
En dat is minder dan de helft van de werkelijke prijsstijging voor de dagelijkse levensbenodigdheden.
Benzine prijs is in die periode 1996- 2010 gestegen met bijna 120%. WOZ waardes gestegen met ongeveer 150%, voedselprijzen met 40% tot 60%. Een biertje van F 1,75 kost nu € 2,00 = stijging van 150%. Rijst koste per baal van 20 lbs F 10,00 nu € 13,00 = stijging van 186%. Energieprijzen (gas-electra) zijn ook met bijna 100% gestegen. Parkeermeter kosten is 300% gestegen.
Naarmate armoede toeneemt onder de niet HBO/WO opgeleiden neemt ook de criminaliteit, onverdraagzaamheid, ontevredenheidsgevoel en andere ellende toe.
Misschien moet er nog eens nagedacht worden over een inhaalslag met terugwerkende kracht voor de lagere klasse met dien ten verstande dat de salarissen voor de zogenaamde bovengroep bevroren worden totdat de scheefgegroeide situatie volledig is hersteld/ geïndexeerd.
Big Spender / netto betaler
Eens in de zoveel tijd krijg je klagelijke berichten van deze soort.
Wie houdt al dat intellect tegen om de overstap naar "het bedrijfsleven" te maken ? Gesteld dat ze daar welkom zijn. Ik kan ze garanderen dat ze dan pas leren hoe hard ze moeten buffelen - zonder gezeur en geklaag bij de koffieautomaat - om geld te verdienen. Nee rustig papier vervuilen en verschuiven en klagen, klagen onder hun kaasstolp. Kom op ga werken.
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
If you pay peanuts, you get monkeys.

Ik werk graag bij/voor de overheid omdat ik uiteindelijk ga voor het algemeen belang zoals ik dat zie. Dat ik dan minder betaald krijg, so it will be! Laat alle op geld gerichte ambtenaren maar snel naar het bedrijfsleven gaan. Dan blijven de idealisten tenminste over.
Baantjerfan
Individuele looncomponent? Dat zal dan wel die abnormale bonusxcultuur wezen.
Ja, zo kan ik ook weer op z'n Hollands rekenen. De regering moet die bonuscultuur eens flink aanpakken: de ambtenaar op de zwaar bezuinigende
0-lijn, de markt ook! Gewoon weer de geleide loonpolitiek invoeren, dan zjn we ook van dit soort berichtjes af
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Big Spender, zoals de waard is vetrouwt hij zijn gasten. Je lijdt aan een terminale vorm van projectie. Wil je erover praten?
Niek / jurist
Ik heb in het bedrijfsleven gewerkt en ben overgestapt naar een gemeente en doe soms free lance klussen. Mijn conclusie is dat je bij de gemeente harder moet werken, van alle kanten wordt bekeken, beoordeeld en soms beschimpt . Dat laatste gelukkig meestal door lieden waarvan je weet dat ze er de ballen verstand van hebben.
Dat de overheid slechter betaald is van de laatste 20 jaar. Daarvoor was het beter. Na bestek 81 is het overheidspersoneel voor het Rijk een kip die je gemakkelijk kan plukken. Niet alleen ten opzichte van de salariscomponent. Ook talloze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afgeschaft of versobert of gestolen (personeelshypotheek, vervoersvergoedingen, verlofdagen, greep in de ABP-kas t.b.v. 25 miljard). Ik vind het dan ook onterecht dat veel politici, ondernemers en GB's telkens hun vingertjes richten op de ambtenaren, onderwijzers et cetera. Laat die eerst maar eens naar zichzelf kijken en hoe ze eruit springen.
Sandra / adviseur
@Big spender
Ik heb al weer een tijdje terug de overstap gemaakt van overheid naar bedrijfsleven, maar zo groot is het verschil in "buffelen" niet hoor. Overal heb je mensen die hard werken en mensen die de kantjes er vanaf lopen...Misschien eens bij de overheid gaan werken voordat je oordeelt? En laten we eerlijk zijn wat is verschil tussen klagen bij koffiemachine of lekker laf op deze site?
Advertentie