Gemeenten komen miljoenen tekort om de bijstandsuitkeringen te kunnen betalen. Per uitkering moeten gemeenten 570 euro bijleggen uit eigen middelen. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG roept de Tweede Kamer op om bij het kabinet aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek, om zo de hoogte van het bijstandsbudget te bepalen.
Miljoenentekorten gemeenten voor bijstandsuitkeringen
De VNG meldt dat gemeenten miljoenen tekort komen voor de bijstandsuitkeringen. Zij roept het kabinet op een onderzoek te starten om het…
Ramingen
Volgens de vereniging zijn er drie oorzaken voor het tekort. Zo stijgt nog altijd het aantal bijstandsuitkeringen. De VNG denkt dat dit komt door de economische crisis. Het budget dat de gemeenten van het Rijk krijgen zijn gebaseerd op ramingen die volgens de gemeenten te weinig rekening houden met die crisis. Het conflict over het bijstandsbudget speelt al veel langer.
Compensatie
Een tweede oorzaak van het tekort is de onduidelijkheid over de compensatie voor lonen en prijzen. Het Rijk neemt alleen een correctie voor de loonontwikkeling mee en niet voor de prijsontwikkeling. Ook heeft het kabinet 69 miljoen euro ingeboekt voor de aangescherpte normen voor kinderalimentatie. De VNG betwijfelt echter of in de praktijk wel zo’n bedrag wordt bespaard met aanscherping van de norm.
Oplossingen
Om de problemen op te lossen, wil de VNG dat er eenmalig afgeweken wordt van de budgetsystematiek door extra geld beschikbaar te stellen. Ook zou er een objectieve toets moeten komen om de hoogte van het bijstandsbudget te bepalen.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
gemeenten maken zich belachelijk in een land waar een groot tekort is arbeidskrachten zou elk jaar een overschot aan middelen de norm moeten zijn. Eigen schuld , dikke buld dus
Het is gewoon belachelijk voor woorden dat vandaag de dag nog honderden miljoenen met uitkeringen wordt gefraudeerd. Wat een zacht wanbeleid toch. Er is totaal geen controle op.En die paar mensen die echt nog iets produceren maar belasting laten betalen. Keihard aanpakken die handel. Het is een schande.
Het Rijk heeft de bijstandsuitgaven lekker gedumpt bij de gemeenten zonder daar genoeg geld tegenover te zetten (vroeger kwam 90% voor Rijksrekening). Dit in de hoop dat de gemeenten het aantal bijstandtrekkers weten terug te dringen. De gemeenten hebben echter geen invloed op de economie. Het Rijk wel, als die zijn werk goed zou doen: reserveren (bezuinigen) in goede tijden, stimuleren in slechte tijden, in plaats van andersom.
@ Jan heeft gelijk!
@ Gerrie heeft ok gelijk!
@ Pietbronsma heeft ook gelijk!
Nu onze volksvertegenwoordigers ( wat zeg ik volksverteghenwoordigers?) ook nog.Zal nog wel 20 jaar duren!