Advertentie
sociaal / Redactioneel

List & bedrog

Bezuinigen van het nieuwe kabinet Rutte op de inburgering leidt tot stevige protesten van vele gemeenten. De rijksbijdrage aan de inburgeringkosten aan gemeenten daalt met 100 miljoen euro volgend jaar tot 333 miljoen in 2014.

27 oktober 2010

Deze mededeling is nog nauwelijks doorgedrongen tot de lokale overheden als het bericht komt dat Intop, aanbieder van inburgeringcursussen, failliet is gegaan. Twintig Nederlandse gemeenten zijn  de dupe. De schade is minimaal een half miljoen euro. Intop deed zaken met Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Amstelveen, Oldenzaal, Helmond, Hilversum etc.  Het geld is weg. Alleen al de gemeente Utrecht loopt een risico van 350.000 euro.

Intussen kraken wethouders de bezuinigingen op de inburgering. De Haagse wethouder Marnix Norder verwacht dat het ophoudt met de vrijwillige inburgering als Oosteuropeanen 4000 euro moeten gaan betalen voor een cursus. “We kweken hiermee een nieuwe onderklasse”, zo waarschuwde Norder.

De burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen noemt de bezuiniging op de inburgering “bijzonder onbevredigend”. Oudere migranten worden de dupe van het nieuwe inburgeringbeleid. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher denkt dat door deze maatregel van het nieuwbakken kabinet een grote groep migranten moeilijker aan het werk komt.

Alle criticasters zijn van PvdA huize, dus toch een beetje oppositie voor het kabinet Rutte dat de bezuinigingen doorvoert.

Toch zouden de criticasters ook de hand in eigen boezem moeten  steken. De gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn de dupe van het faillissement van Intop. Achter Intop gaat de onderwijsondernemer Cor Touw uit Amsterdam schuil. Touw zal de gemeenten in de aanbestedingsprocedures om die inburgeringcursussen binnen te slepen zijn lange track record hebben voorgespiegeld als private onderwijsaanbieder. Gemeenten vinden het belangrijk dat bedrijven waar mee  zij zaken doen kunnen aantonen dat ze veel klanten, veel omzet en veel ervaring hebben.

Maar net zo goed als het bedrijfsleven af en toe het curriculum van een sollicitant of opdrachtnemer checkt, zo zouden al die gemeenten dat ook eens moeten doen.

Het internet biedt hiervoor een prachtig instrument en dat heet Google. Als gemeenten de moeite hadden genomen om daar de namen “Cor Touw” en “Intop” in te typen dan had Google een lange reeks aan faillissementen van de firma list en bedrog uitgespuwd. De eerste tien hits op deze trefwoorden zijn klip en klaar. 

Zo raken Norder uit Den Haag, Wolfsen uit Utrecht, Asscher uit Amsterdam veel geld voor inburgering kwijt aan een charlatan. Met een druk op de Google-knop was dit te voorkomen geweest. De kritiek op de bezuinigingen op de inburgering komt dan over als misplaatste krokodillentranen. 

 

Erik van Zwam

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Talenvijn / burger
Nou ja, slim is het inderdaad niet, maar ik zie de "dus" niet helemaal in "ze zijn stom geweest DUS de kritiek op de bezuinigingen = krokodillentranen".
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Talenvijn. Mee eens. De DUS is weer zo'n vorm van Spruijt-logica. Je kunt beter concluderen dat gemeenten die zich klakkeloos hebben laten inpakken (zijn er misschien etentjes of zo geweest?) door gehaaide zakenlieden die azen op de pot inburgeringsgeld, gekort moeten worden, en dat het gekorte geld dan verdeeld moet worden onder gemeenten met een goed inburgeringsbeleid - en dan niet alleen goed op papier.
Advertentie