Advertentie
sociaal / Nieuws

Limburgse gemeenten luiden noodklok jeugdbudget

De budgetkorting van 25 procent op de jeugdhulp is voor zeven Midden-Limburgse gemeenten ‘onacceptabel’. De gemeenten stevenen daardoor af op een tekort van naar schatting tien miljoen euro in 2015. In een brief aan staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) slaan zij daarover niet alleen alarm, maar eisen ook op korte termijn een gesprek met de staatssecretaris.

16 september 2014

De verwachte budgetkorting van 25 procent op de jeugdhulp is voor zeven Midden-Limburgse gemeenten ‘onacceptabel’. De gemeenten stevenen daardoor af op een tekort van naar schatting tien miljoen euro in 2015. In een brief aan staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) slaan zij daarover niet alleen alarm, maar eisen ook op korte termijn een gesprek met de staatssecretaris.

Onevenredig zwaar

De gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Roermond, Roerdalen, Echt-Susteren en Maasgouw worden ‘onevenredig zwaar getroffen door de ontstane discrepantie tussen het te ontvangen macrobudget en de te verwachten zorguitgaven in de regio’. Dat stellen de wethouders Paul Sterk van Weert en Marianne Smitsmans van Roermond namens de zeven gemeenten van de regio’s Midden-Limburg West Midden-Limburg Oost in een brief aan Van Rijn. De landelijke cijfers komen niet overeen met de daadwerkelijke zorg die aan jongeren wordt verleend, waardoor de gemeenten komend jaar veel minder budget krijgen dan nodig is. En daardoor ver in de rode cijfers dreigen te belanden.

Onverklaarbare afwijking

Al eerder – bij het opstellen van het regionaal transitie arrangement – constateerden de zeven gemeenten dat er grote verschillen zaten tussen de landelijke cijfers en de informatie die de gemeenten zelf verzamelden over het jeugdzorggebruik en de kosten daarvan. Ook toen trokken de gemeenten in ‘Den Haag’ aan de bel, waarop nader onderzoek werd gedaan. Volgens de Weertse wethouder Sterk kon niemand, ook het ministerie en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) niet, de enorme afwijking verklaren. Die is ‘onverklaarbaar’. Nadat recent alle cliëntgegevens ter beschikking werden gesteld aan gemeenten en het budget voor 2015 vast kwam te staan, kon de definitieve balans worden opgemaakt. Die ziet er zo slecht uit voor de zeven Limburgse gemeenten, dat zij de noodklok hebben geluid.

Rekening

‘Belangrijkste insteek van het gesprek met Van Rijn is dan ook wie de rekening betaalt’, aldus Sterk. De zorg moet namelijk wel worden geleverd, benadrukt de wethouder. ‘Het gaat er mij om dat de cliënten de zorg krijgen waar ze recht op hebben.’ De gemeenten staan op het punt contracten met zorgaanbieders te sluiten, maar zij willen dan wel weten wie die zorg gaat betalen. De gemeenten staan open voor creatieve oplossingen, maar in een keer een budgetkorting opvangen van 25 procent is schier onmogelijk, stelt Sterk.

Forsere groei

Ook de wethouders van de G4 en G32 stelden eerder deze maand dat de opgaven van de zorginstellingen over de jeugdzorg niet kloppen met de gegevens die gemeenten eerder van het rijk kregen en waar het budget over 2015 op is gebaseerd. Daarover stuurden zij gezamenlijk een brandbrief naar de Tweede Kamer. In de brief stellen zij tevens dat zich dit jaar een forsere groei in jeugdzorg voordoet dan waar het rijk bij de budgetvaststelling van uit is gegaan. De bezuiniging zal daardoor in 2015 hoger uitpakken dan tot nu toe voorzien (drie procent). Volgens berekeningen van de G4 en G32 kunnen de bezuinigingen in 2015 oplopen van 7 tot 15 procent. De G4 en G32 vinden dat het rijk de extra kosten voor zijn rekening moet nemen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jacques Wagtmans / liefhebber van mensen
dames, heren van de gemeenten.

Spreek uw partijgenoten aan in Den Haag en laat klantwaarden (de burger dus) prevaleren boven uw partijbelangen. U zult zien dat de wereld er beter van wordt.
Advertentie