Advertentie
sociaal / Nieuws

Leeuwarden haalt Antillianenaanpak weer van stal

Leeuwarden wil met repressie de overlast van Antilliaanse Nederlanders in de stad bestrijden. Ook hoopt de stad de toenemende instroom van ‘kansloze Antillianen’ vanuit de Antillen en Rotterdam naar de Friese hoofdstad aan banden te leggen.

27 december 2018

Leeuwarden wil met repressie de overlast van Antilliaanse Nederlanders in de stad bestrijden. Ook hoopt de stad de toenemende instroom van ‘kansloze Antillianen’ vanuit de Antillen en Rotterdam naar de Friese hoofdstad aan banden te leggen. 

Veel overlast
Dat blijkt uit de nieuwe Veiligheidsagenda 2019-2023 van de gemeente. Leeuwarden ondervindt veel overlast van een kleine groep Antilliaanse Nederlanders, die zich bezighoudt met drugshandel en berovingen. Ook kampt deze groep met een hardnekkige sociale problematiek: schooluitval, een sterke afhankelijkheid van uitkeringen en veel tienerzwangerschappen.

Gestegen instroom
Leeuwarden constateert dat de problemen de laatste jaren verergeren door een gestegen instroom vanuit Rotterdam en de Antillen. Die vertaalt zich in meer huiselijk geweld, winkeldiefstal, vuurwapenbezit en schietincidenten.

Antillianengemeenten
Leeuwarden is een van de 22 Nederlandse gemeenten waar verhoudingsgewijs veel Antilliaanse Nederlanders wonen. Tot 2011 konden die gemeenten een beroep doen op de bijdrageregeling Antillianengemeenten van het rijk. Sindsdien is die gerichte doelgroepenaanpak afgeschaft. Een nieuw Antillianenbeleid noemt de gemeente in de Veiligheidsagenda ‘niet nodig’, maar een ‘specifieke taakopgave richting de doelgroep’ is dat wel.

10 procent minder overlast
Met meer repressie hoopt de gemeente de overlast en criminaliteit de komende jaren met 10 procent terug te dringen. Ook moet vestiging van de doelgroep in Leeuwarden worden ontmoedigd en wil de gemeente ‘preventietrajecten’ en ‘zorgkaders’ verbeteren. Met die aanpak is jaarlijks 25.000 euro gemoeid. Volgens de Leeuwarder Courant wil de gemeente jaarlijks ook 10.000 euro uittrekken om Antilliaanse gezinnen te ondersteunen bij hun remigratie naar de Antillen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cornelis
Als de overlast groot wordt bevonden en men dringt dit met 10% terug, dan is het probleem allerminst opgelost lijkt mij want: 90% van “groot” is ook “groot”. Maar goed, alle beetjes helpen en stilzitten is hier geen optie.
Ton
De segregatie is een probleem aan het worden, mede door de woningwet uit 2015 die ook door de PVDA gesteund is, maar waar de lokale politiek de rommel van het falende beleid mag opruimen. Ik ben er ook een voorstander van om in gemeentes met veel doorgeslagen idioten die werkelijk te pas en te onpas het nodig vinden om hun darmen op sociale media te legen als het over buitenlanders of islamieten gaat om daar ook specifiek beleid te ontwikkelen, en voor deze mensen de terugkeer van de gezinsverzorger, een werkcoach , docenten Geschiedenis en Maatschappijleer en elementaire omgangsvormen te overwegen.
Advertentie