Advertentie
sociaal / Nieuws

Langere wachttijden door akkoord jeugdbescherming

Tussen 1 mei en 1 september 2023 wordt het aantal jeugdzorgmaatregelen per jeugdbeschermer teruggebracht met anderhalf.

22 maart 2023
Jeugdbescherming - bange speelgoedbeer
Shutterstock

FNV Jeugdzorg en werkgevers in de jeugdbescherming hebben een principeakkoord bereikt over het verminderen van de werkdruk en de caseload in instellingen voor jeugdbescherming en -reclassering. De verwachting is dat wachttijden daardoor aanvankelijk oplopen.

Volgens de vakbond hebben jeugdbeschermers gemiddeld dubbel zo veel kinderen en gezinnen onder hun hoede als volgens onderzoek maximaal verantwoord zou zijn.

Caseload

Tussen 1 mei en 1 september 2023 wordt het aantal jeugdzorgmaatregelen per jeugdbeschermer teruggebracht met anderhalf. Per 1 januari 2024 moet de caseload verder verlaagd zijn tot 2,5 maatregel per fte en daarna wordt de caseload per 4 maanden verder afgebouwd. Een jeugdbeschermer moet uiteindelijk zo'n twaalf kinderbeschermingsmaatregelen onder beheer hebben

Meer tijd en aandacht

Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg: ‘Voor kinderen en gezinnen betekent het dat ze daardoor meer tijd en aandacht krijgen dan nu het geval is. We gaan eindelijk ruimte maken voor herstel en opbouw.’ Op 1 mei wordt een nulmeting van de caseload per jeugdbeschermer gehouden. Op basis van die inventarisatie wordt de caseload daarna gefaseerd verlaagd. Verder zijn afspraken gemaakt over het verlichten van de administratieve lasten. Die zijn volgens Van der Aar nodig om de sector aantrekkelijker te maken en om te voorkomen dat medewerkers weglopen.

Noodmaatregel

De verwachting is dat wachtlijsten in eerste instantie oplopen. Van der Aar: ‘De caseloadverlaging is een noodmaatregel die ervoor zorgt dat er überhaupt nog kwalitatief werk geleverd kan worden. Vanuit hier moeten we de jeugdzorg verder hervormen.’

De  vakbond hoop steun te krijgen voor de nu afgesproken noodmaatregelen van politiek en overheid. Bijvoorbeeld door tijdelijk soepeler met voorschriften ten aanzien van wachtlijsten om te gaan. Die steun is er vooralsnog niet. Van der Aar: ‘Het gevoel van urgentie moet zich in Den Haag nog vertalen naar snelheid.’ Zij hint daarmee op het bestuurlijk overleg tussen staatssecretaris Maarten van Ooijen en de VNG, dat maar niet tot een einde komt.  

Het akkoord tussen FNV en werkgevers wordt de komende weken voorgelegd aan de leden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie