Advertentie
sociaal / Nieuws

'Schadevergoeding moet niet naar schuldeisers gaan'

'Wanneer mensen met problematische schulden in aanmerking komen voor een schadevergoeding, kunnen ze die in theorie meteen weer kwijtraken aan hun schuldeisers', schrijft de NVVK.

03 augustus 2021
shutterstock-1209620662.jpg

De schadevergoeding voor slachtoffers van de gaswinning in Groningen mag niet weglekken naar eventuele schuldeisers van gedupeerden. Daarvoor pleiten vier kredietbanken in het noorden van het land.

Uitzondering
Normaal gesproken wordt beschikbaar vermogen van mensen in een schuldregeling voor zover mogelijk verdeeld onder de schuldeisers. Maar voor de schadevergoeding voor de Groningse gaswinning moet een uitzondering worden gemaakt, vinden de vier kredietbanken. Dat meldt de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverleners.

Unieke situatie
'Wanneer mensen met problematische schulden in aanmerking komen voor een schadevergoeding, kunnen ze die in theorie meteen weer kwijtraken aan hun schuldeisers', schrijft de NVVK. De vier kredietbanken, die in het aardbevingsgebied opereren, vinden dat deze unieke situatie een afwijking van het gebruikelijke beleid rechtvaardigt. Het uitgangspunt is dat inwoners echt iets moeten merken van de compensatie. Er is in totaal al bijna 600 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd. Het merendeel daarvan is bedoeld als compensatie voor de waardedaling van huizen.

Uitleggen
Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur bij de NVVK, legt uit dat de kredietbanken hierover afspraken zullen moeten maken met schuldeisers: 'Zonder tussenkomst van de rechter proberen we er samen uit te komen. Dat betekent dat deze banken de schuldeisers zullen uitleggen waarom ze deze lijn hanteren.' Mocht dat niet lukken, dan is er een plan B: 'Zo nodig kan altijd nog de hulp van de wetgever worden ingeroepen.'

Afspraken
Kredietbanken en andere schuldhulpverleners gaan op eenzelfde manier om met de compensatie voor slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ook daar is het principe dat de bedragen ten goede moeten komen aan de gedupeerden en niet aan hun schuldeisers. Bij die regeling heeft echter de rijksoverheid, en niet de kredietbanken, het voortouw genomen om afspraken te maken met schuldeisers. Inmiddels heeft minister Van Huffelen (Toeslagen, D66) toegezegd dat de overheid de private schulden van de toeslagenouders gaat overnemen. Dat was volgens haar nodig om te garanderen dat de gedupeerden zelf over het compensatiegeld kunnen beschikken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Elisabeth Nymus / schrijfster jeugdroman"Seksueel Misbruik" en volwassenroman "Vrouw van"
Geldt dit ook voor schadevergoeding aan mensen die in de participatiewetuitkering zitten? Normaal gesproken mogen die op hun betaal en spaarrekening ook maar een bedrag van circa 5000 euro maximaal hebben staan?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie