Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schadevergoeding moet niet naar schuldeisers gaan'

'Wanneer mensen met problematische schulden in aanmerking komen voor een schadevergoeding, kunnen ze die in theorie meteen weer kwijtraken…

De schadevergoeding voor slachtoffers van de gaswinning in Groningen mag niet weglekken naar eventuele schuldeisers van gedupeerden. Daarvoor pleiten vier kredietbanken in het noorden van het land.

Uitzondering
Normaal gesproken wordt beschikbaar vermogen van mensen in een schuldregeling voor zover mogelijk verdeeld onder de schuldeisers. Maar voor de schadevergoeding voor de Groningse gaswinning moet een uitzondering worden gemaakt, vinden de vier kredietbanken. Dat meldt de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverleners.

Unieke situatie
'Wanneer mensen met problematische schulden in aanmerking komen voor een schadevergoeding, kunnen ze die in theorie meteen weer kwijtraken aan hun schuldeisers', schrijft de NVVK. De vier kredietbanken, die in het aardbevingsgebied opereren, vinden dat deze unieke situatie een afwijking van het gebruikelijke beleid rechtvaardigt. Het uitgangspunt is dat inwoners echt iets moeten merken van de compensatie. Er is in totaal al bijna 600 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd. Het merendeel daarvan is bedoeld als compensatie voor de waardedaling van huizen.

Uitleggen
Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur bij de NVVK, legt uit dat de kredietbanken hierover afspraken zullen moeten maken met schuldeisers: 'Zonder tussenkomst van de rechter proberen we er samen uit te komen. Dat betekent dat deze banken de schuldeisers zullen uitleggen waarom ze deze lijn hanteren.' Mocht dat niet lukken, dan is er een plan B: 'Zo nodig kan altijd nog de hulp van de wetgever worden ingeroepen.'

Afspraken
Kredietbanken en andere schuldhulpverleners gaan op eenzelfde manier om met de compensatie voor slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ook daar is het principe dat de bedragen ten goede moeten komen aan de gedupeerden en niet aan hun schuldeisers. Bij die regeling heeft echter de rijksoverheid, en niet de kredietbanken, het voortouw genomen om afspraken te maken met schuldeisers. Inmiddels heeft minister Van Huffelen (Toeslagen, D66) toegezegd dat de overheid de private schulden van de toeslagenouders gaat overnemen. Dat was volgens haar nodig om te garanderen dat de gedupeerden zelf over het compensatiegeld kunnen beschikken.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Elisabeth Nymus

Geldt dit ook voor schadevergoeding aan mensen die in de participatiewetuitkering zitten? Normaal gesproken mogen die op hun betaal en spaarrekening ook maar een bedrag van circa 5000 euro maximaal hebben staan?

Op 10 augustus 2021, 01:39

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in