sociaal / Partnerbijdrage

Van Doelenboom naar overzichtelijke Monitor Sociaal Domein

Gemeente Ooststellingwerf kan efficiënt aan de slag.

20 maart 2024
dashboard sociaal domein
Beeld: Shutterstock

De gemeente Ooststellingwerf heeft samen met KWIZ de monitoring van het sociale domein effectief opgepakt. De gemeente heeft in haar “Visie op Samenleven 2020-2024” voor zichzelf een viertal opgaven gesteld rondom de thema’s Meedoen, Samenleven, Gezondheid en Goed opgroeien. Binnen deze 4 opgaven zijn er 15 beoogde maatschappelijke effecten, die zowel een output als een outcome karakter hebben. Deze 15 effecten komen samen in één ‘doelenboom’ voor het gehele sociale domein.

Voor het monitoren van dit visiedocument had de gemeente een eigen halfjaarlijkse monitor Sociaal Domein die door de gemeente zelf werd gevuld en van een inhoudelijke duiding werd voorzien door de beleidsadviseurs. De gemeente had echter behoefte om tot een meer consistente en minder bewerkelijke monitor te geraken en heeft hiervoor KWIZ benaderd.

De wens die de gemeente met KWIZ heeft besproken was: kunnen jullie ons ondersteunen bij het bouwen van een overzichtelijke en betrouwbare monitor, waarin je makkelijk kunt zien of de doelen in het sociaal domein dichterbij komen? Bovendien was de wens om deze monitor twee keer per jaar efficiënt te kunnen maken, zonder al te veel handwerk. Ga er dus maar aan staan! Het is bijna zover; binnenkort is de eerste versie van deze online monitor klaar. Hoe heeft de gemeente dat gedaan en wat was de rol van KWIZ hierin?

Lees verder in de whitepaper hoe de gemeente Ooststellingwerf dit traject heeft opgepakt en hoe de gemeente nu zelfstandig de resultaten kan duiden. Aan het woord is Katja Moesker, Programmamanager Samenleven van de gemeente.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.