sociaal / Partnerbijdrage

Pragmatisch analysemodel voor beleidsevaluatie

Objectieve evaluatie gemeentelijke beleidsplannen sociaal domein.

10 juli 2024
pexels rdne kwiz
Beeld: Pexels |RDNE

Vierjaarlijks evalueren gemeenten hun beleidsplannen voor het sociale domein. Regelmatig wordt hierbij de keuze gemaakt om dit door een objectieve en onafhankelijke partij plaats te laten vinden. KWIZ is al sinds 1998 gespecialiseerd in onderzoek en informatiemanagement in het sociale domein. We worden dan ook regelmatig ingeschakeld voor beleidsevaluaties. We maken hierbij gebruik van een analysemodel, dat we integraal voor alle onderdelen van het sociale domein kunnen toepassen, maar ook voor de onderliggende deelterreinen.

In dit model combineren we onze onderzoeksexpertise en marketingspecialisme voor doelgroepen benadering met de diverse ICT-tools die we hebben ontwikkeld. Door onze dagelijkse contacten met gemeenten in het hele land staan we met beide benen in de uitvoeringspraktijk van alledag. Ook rekenkamers maken veelvuldig gebruik van onze expertise en pragmatische aanpak. We blikken bij de beleidsevaluatie niet alleen terug, maar kijken vooral ook vooruit. Er zijn in de komende jaren immers genoeg uitdagingen voor gemeenten en hun maatschappelijke partners.

Stappenplan

Vaak hanteren we bij onze beleidsevaluaties een stappenplan, waarin we diverse elementen met elkaar verbinden:

  • Stap 1: Analyse omvang en samenstelling van de doelgroepen voor het beleid en het gebruik/ bereik van de diverse voorzieningen voor zorg en ondersteuning.
  • Stap 2: Aanalyse van de wijze waarop het beleid is geformuleerd en de doelstellingen en indicatoren hiervan. 
  • Stap 3: Met het betrekken van de visie van de maatschappelijke partners schetsen we een extra beeld van de praktische uitvoering. 
  • Stap 4: Hoe ervaren de burgers/ cliënten de dienstverlening? 

Toetsingskader

Soms kiezen onze opdrachtgevers ervoor om een toetsingskader op te stellen. We formuleren dan zo’n 20 tal criteria, waarlangs het beleid en de uitvoering worden gelegd. Vaak scoren we deze normen op een schaal van 1 tot 4. Dit geeft een mooie checklist voor wat er goed gaat en waar er mogelijk nog verbeterpunten zijn. 

Van evaluatie naar toekomstbestendig nieuw beleid

Bij onze beleidsevaluaties kijken we niet alleen terug, maar we bieden onze opdrachtgevers vooral ook een (financiële) doorkijk naar de toekomst, waarin we de effecten van vergrijzing, ontgroening, wetgeving en economische ontwikkelingen in kaart brengen. Hiervoor gebruiken we ons model voor kostenprognose in het sociale domein. 

Download hier onze uitgebreide whitepaper over het analysemodel.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over onze aanpak van de beleidsevaluatie? Neemt u dan contact met op met Peter de Bruin, accountmanager of bel 06 –28775018. We maken graag een (online)afspraak voor een vrijblijvende toelichting. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.