sociaal / Partnerbijdrage

Hoe faciliteer je als (lokale) overheid impact ondernemers?

Met de Toolbox Impact Ondernemen.

17 november 2023
toolbox
Foto: Beeldbank Zeeland

Aan de slag als makelaarsteam met mandaat vanuit de (lokale) overheid

Als gemeente of provincie speel je een belangrijke rol in het faciliteren van impact ondernemen. Maar hoe faciliteer je als (lokale) overheid optimaal deze impact ondernemers? Wat is hierin de verantwoordelijkheid vanuit de overheid en wat kan opgepakt worden vanuit een breder ecosysteem in de regio? De toolbox ‘Ondersteuning Impact Ondernemen, aan de slag als makelaarsteam met mandaat vanuit de (lokale) overheid’ is geschreven door Platform31 en KplusV in opdracht van de City Deal Impact Ondernemen. Het bevat inspiratie, tips en acties voor beleidsmakers die impact ondernemen een stapje verder willen brengen, gevoed door verschillende koplopersgemeenten en een -provincie.

De toolbox inspireert en activeert op 13 verschillende thema’s (modules)

De toolbox is modulair opgebouwd, zodat ieder aan de slag kan met het vraagstuk of thema wat voor hen het belangrijkst is. De toolbox bevat veel informatie en ervaringen uit verschillende gemeenten en een provincie ter inspiratie én om van te leren. Daarnaast is het echt een werkdocument: met verschillende vragen en checklists word je als lexer aangespoord inzicht te scheppen in je eigen situatie en hierin stappen verder te zetten. De toolbox behandelt 13 thema’s: van inzicht in hoe verschillende overheden hun ‘makelaar met mandaat’ team binnen de organisatie hebben opgebouwd tot verschillende vormen van financiering voor impact ondernemen. Het gaat verder in op belangrijke thema’s, zoals impactvol inkopen, vastgoed, regionaal samenwerken, en nog veel meer.

Een aantal inzichten tips en tricks die je in deze toolbox terug kunt vinden:

 • Creëer draagvlak op verschillende lagen in de organisatie: zowel ambtelijk als bestuurlijk.
  Lees in module 1 verder hoe je je collega’s hiertoe kunt bewegen.
 • Er is niet één juiste manier om meer voor impact ondernemers te doen vanuit de gemeente of provincie, kies juist voor wat passend is in de lokale context. 
  Lees in module 7 hoe de zes geïnterviewde regio’s hun makelaarsteam hebben vormgegeven.
 • Je kunt als gemeente of provincie je social-return-regels standaardiseren 
  Momenteel hebben overheden vaak verschillende regels op het gebied van social return. Dit kan voor (impact)ondernemers een belemmering zijn. Daarom zijn er nu een aantal regio’s waar de social-return-regels gestandaardiseerd worden. Meer weten? Zie module 5.
 • Als gemeente of provincie kun je een belangrijke rol spelen in het bij elkaar brengen van de verschillende partijen die nodig zijn om placebased impact investing mogelijk te maken 
  Op deze manier kunnen betekenisvolle ondernemingen groeien en vergroot je de maatschappelijke waardecreatie in een gebied. Lees meer en zie voorbeelden in module 10.

Voor en door lokale overheden

De toolbox is met name interessant voor beleidsmedewerkers economie, sociale zaken en werkgelegenheid, welzijn en/of duurzaamheid bij gemeenten en provincies, die meer willen weten en aan de slag willen met dit impact ondernemen of dit een stap verder wil brengen in hun organisatie.

De inhoud van deze toolbox is met name gebaseerd op de lessen uit de intervisiegroep ‘makelaar met mandaat’ van de City Deal Impact Ondernemen en zes diepte-interviews plus ingevulde vragenlijsten met vijf koplopergemeenten (Haarlem, Amersfoort, Emmen, Rotterdam en Groningen) en één koploperprovincie (Overijssel). Daarnaast is gebruikgemaakt van bestaande literatuur.

Meer lezen?
Klik dan hier om de toolbox te downloaden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.