De nieuwe inburgering voor nieuwkomers kan nog beter, zeggen regeringspartijen ChristenUnie (CU) en CDA. Zij vinden dat minister Wouter Koolmees (Inburgering) met zijn voorstellen niet ver genoeg gaat. Er moet ook aandacht komen voor culturele waarden.
Nieuwe inburgering kan nog beter
De inburgeringsplannen zijn volgens CU en CDA heel goed, maar eenzijdig gericht op werk en taal. ‘Terwijl die nog niet leiden tot…
Eenzijdige plannen
De inburgeringsplannen zijn volgens CU en CDA heel goed, maar eenzijdig gericht op werk en taal. ‘Terwijl die nog niet leiden tot begrip voor onze waarden, rechtsstaat en omgang met vrijheden’, aldus CU-Kamerlid Gert-Jan Segers en Pieter Heerma (CDA).
Culturele inburgering
Zij willen dat er in alle gemeenten goede en uitgebreide culturele inburgering komt. Minister Koolmees moet met de gemeenten om de tafel om dit te regelen. Segers en Heerma wijzen op de huidige verschillen. In Leiden krijgt een nieuwkomer 24 lessen over de Nederlandse geschiedenis, wetgeving en sociaal-culturele ontwikkelingen. Andere gemeenten trekken slechts een ‘paar uurtjes’ uit met een simpele presentatie.
Waarden en normen
‘Het is cruciaal dat nieuwkomers van meet af aan niet alleen economisch en sociaal inburgeren, maar ook deze waarden en normen aangeleerd krijgen’, aldus Segers. ‘Begrip van de Nederlandse waarden, onze rechtsstaat en onze vrijheden zijn voor ons land van levensbelang.’
Binding met de samenleving
Heerma noemt culturele inburgering belangrijk voor alle nieuwkomers. ‘Het is niet wenselijk dat er zulke grote verschillen bestaan. In alle gemeenten zou hier serieus aandacht voor moeten zijn. Wij willen dat nieuwkomers actief kennismaken met de Nederlandse cultuur om beter binding te krijgen met onze samenleving.’
Stemrecht
De regeringspartijen CDA en VVD stellen verder dat wie niet inburgert ook geen stemrecht moet krijgen. Dat zou een extra stok achter de deur voor nieuwkomers moeten zijn om aan hun inburgeringsplicht te voldoen, zo schrijft De Telegraaf.
Lokale verkiezingen
Momenteel krijgen migranten met een verblijfsstatus na vijf jaar stemrecht voor de lokale verkiezingen, ook als ze nog niet aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezingen waarvoor nieuwkomers de Nederlandse nationaliteit moeten hebben gekregen.
Sancties
CDA en VVD vinden echter dat wie niet inburgert, ook geen stemrecht moet hebben in de gemeente. ’Voor mensen die er met de pet naar gooien, moeten er ook sancties zijn’, stelt CDA-Kamerlid Pieter Heerma. ‘Als je onze taal niet wil leren, niet wil werken of als je onze vrije waarden niet omarmt, waarom zou je dan wel mogen meebeslissen over de toekomst van ons land?’, vindt VVD-Kamerlid Bente Becker.
Gemeenten weer verantwoordelijk
Koolmees kondigde onlangs aan dat de inburgering radicaal anders moet. Gemeenten krijgen vanaf 2020 de touwtjes weer in handen, zodat nieuwkomers niet meer zelf hun inburgering hoeven regelen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over inburgering en integratie. (ANP)
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Veel belangrijker dan of iemand het Wilhelmus kent of niet, lijkt me dat je de taal spreekt en (als je kunt) een redelijke bijdrage levert aan de samenleving. Voor mij is het onbegrijpelijk dat mensen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en er een potje van maken toch in Nederland mogen blijven. Wie zich netjes gedraagt is van harte welkom en wie dat niet doet niet.
Een van de redenen dat de inburgering slecht verloopt is het toestaan van dubbele nationaliteiten. Mede daardoor blijven tweede, derde en vierde generaties met een dubbele loyaliteit zitten en dat is een potentiële splijtzwam voor onze (gezamenlijke) samenleving, waarin we het met zijn allen moeten zien te rooien.
Degenen, die daarvoor in aanmerking komen, kunnen het beste na 5 jaar voor de keuze worden gesteld om voor één van de door hen gewenste nationaliteiten te kiezen. Er ontstaan te veel publieke problemen als jan en alleman de mogelijkheid heeft om van twee walletjes te eten.