Advertentie
sociaal / Nieuws

Klachten over Sw-bedrijf Schiedam stevig

De klachten bij de BGS, een bedrijf voor sociale werkvoorziening (sw) van de gemeente Schiedam, gaan over onheuse bejegening.

06 november 2012

De klachten bij de BGS, een bedrijf voor sociale werkvoorziening (Sw) van de gemeente Schiedam, zijn ,,stevig en substantieel''. Meer wil het college van Schiedam er niet over kwijt. Vrijdag werden de directeur en vier van zijn medewerkers op non-actief gesteld omdat er 2 dagen eerder signalen over onheuse bejegening van andere medewerkers waren binnengekomen.

Bijeenkomst medewerkers

Wethouder Arie Wijten lichtte maandag toe dat die ochtend en middag met alle 600 medewerkers bij de BGS is gesproken. Behalve met de sw-medewerkers is er ook gesproken met de ambtenaren die er werken. Gemeentesecretaris Jan van Ginkel is tijdelijk als directeur aangesteld. Het onderzoek kan maanden in beslag nemen. Dinsdag wordt duidelijk of het een extern onderzoek wordt.

Emotioneel
De wethouder wil niet zeggen of medewerkers zich maandag tijdens de bijeenkomsten herkenden in de signalen. Wel reageerden sommige mensen emotioneel. De klachten zouden zorgen voor een onveilige bedrijfscultuur. Hoewel de meldingen uiteenlopend van aard waren, kwamen ze inhoudelijk wel met elkaar overeen, weet wethouder Wijten.

Inval
De actie had vrijdag veel weg van een inval. Ongeveer 20 mensen kwamen de werkvoorziening binnen om daar niet alleen brieven aan de geschorste medewerkers te overhandigen, maar ook om computerbestanden veilig te stellen. ,,We gaan een breed onderzoek doen. Een mogelijkheid kunnen we in ieder geval uitsluiten: het zijn geen seksueel getinte zaken geweest'', aldus Wijten.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Johan / adviseur
Stel dat een paar mensen onterecht klagen over de leiding en de schorsing van die leiding buiten alle proportie blijkt te zijn, zou het dan niet chique zijn als de betrokken wethouder of zelfs het college aftreedt ? Schiedam is al 25 jaar 1 anarchistische bende waar leiding door het arbeiderszelfbestuur niet geaccepteerd wordt en waarbij steeds ten onrechte leidinggevenden ritueel geslacht worden door toedoen van enkele raddraaiers. De vermeende angstcultuur die door duurbetaaalde cultuurgoeroes, zoals van der Bunt wordt herkend is er vooral bij leidinggevenden, want elke minuut van de dag kan je kop er worden afgehakt en je gevraagd worden je pasje en sleutel in te leveren omdat enkele anonieme gefrustreerden je in diskrediet willen brengen. Het gevolg is dat er alleen nog leidinggevenden overblijven die hun medewerkers pleasen en ze vooral niets durven te vragen of tegen willen spreken. De wereld op zijn kop.
Pieter / Bedrijfskundige
De reactie van ene Johan (adviseur) schokt mij heel erg. Ik zijn (eigen) belang niet, iedereen weet toch dat angstcultuur wordt gecreëerd vanuit een machtspositie en niet vanuit de werkvloer. Belangrijker is dat het bestuur ook uitzoekt of deze verafschuwde angstcultuur alleen bij deze is. Uit betrouwbare bron weet ik dat ook bij de organisatie WNI van de gemeente Schiedam sprake is van een angstcultuur, waarbij het principe heers en verdeel door het management van WNI wordt toegepast. De manager van de organisatie WNI opereert met groot genoegen vanuit een machtspositie, is mij verteld. Het bestuur van de gemeente Schiedam doet er wijs aan om ook het management van deze organisatie op deze praktijken door te lichten.
Johan / adviseur
Elke leidinggevende die zijn medewerkers pest is niet goed bij zijn/haar hoofd want slechts in een prettige, open, veilige en professionele werksfeer kan een organisatie goed presteren. Dat geldt nog sterker voor een organisatie als BGS met veel kwetsbare medewerkers. Echter de situatie Schiedam valt buiten alle leerboekjes bedrijfskunde. Ik geef slechts 1 recent voorbeeld. De kersverse gemeentesecretaris werd enkele weken voor zijn komst de hemel in geprezen, er was geen betere. Hij werkte er amper 3 weken en hij had net zijn kamer ingericht of op het forum van Schiedamstad verschenen berichten waarin hij werd neergezet als dictator. Waarom? Omdat hij kennelijk besluiten had genomen waar niet iedereen het 100% mee eens was. Ik heb verhalen uit de eerste hand dat de meest ervaren en aimabele managers binnen enkele weken of maanden hun biezen konden pakken omdat 1 of 2 rancuneuze medewerkers hun beklag gingen doen bij de OR, de hoogste ambtelijke baas of een wethouder. Feiten, hoor en wederhoor daar zal het ook in deze casus om moeten gaan, maar kan dat nu nog ? Die 5 geschorste personen zijn op voorhand al onherstelbaar beschadigd en kunnen niet meer functioneren. Dure grap en kenmerkend voor dit Albanie aan de Schie. Een zorgvuldige belangenafweging en procedure lijken daar ver te zoeken. Angstcultuur wordt het meest misbruikte containerbegrip in het openbaar bestuur de komende jaren, dat voorspel ik. Hoe angstig denkt men dat nu de medewerkers van BGS zullen zijn?
jakov / vml. controller gemeente
Daar wordt in Schiedam veel gestookt. Ook goede producten levert dat op: jenever!
Johan / adviseur
De manager van de afdeling Werk & Inkomen Schiedam waar Pieter op doelt behoort tot de besten van zijn beroepsgroep in Nederland. Pieter bewijst dus precies mijn punt. Breng zo'n succesvolle manager in diskrediet, zoals hij nu doet en zaag aan zijn poten en de onbekwame verzetstrijders van zijn afdeling worden verlost van een zeer capabele en misschien iets te slimme manager die precies doorheeft wie wel en niet goed presteren.. .
Advertentie