Advertentie
sociaal / Nieuws

Vooruitgang voor alleenstaande ouders die werken

Minister Kamp van Sociale Zaken wil een aantal regelingen afschaffen zodat het voor alleenstaande ouder lonend is om te gaan werken in plaats van in de bijstand te blijven.

08 februari 2012

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) hoopt de armoedeval op te lossen voor alleenstaande ouders in de bijstand die gaan werken. Hij wil hiervoor flink het mes zetten in de kindregelingen en deze terugbrengen van twaalf naar vier verschillende voorzieningen voor ouders met opgroeiend kroost. 

Onaanvaardbaar
Kamp noemt het woensdag in een brief aan de Tweede Kamer ,,economisch en moreel onaanvaardbaar'' dat alleenstaande ouders ,,op dit moment financieel vaak beter af zijn in de bijstand dan wanneer ze werken''.
 
1000 euro inleveren 

Zo levert een alleenstaande ouder die vanuit de bijstand vier dagen gaat werken tegen het minimumloon en twee kinderen op de crèche of BSO heeft, nu ongeveer 1000 euro in. Met de plannen van de minister moeten deze mensen er bijna 400 euro op vooruit gaan. Het oplossen van de armoedeval kan volgens zijn woordvoerder door bij het schrappen van regelingen niet te bezuinigen op het totale budget, maar de steun anders te verdelen.
 
Afschaffen 

Kamp wil drie regelingen voor alleenstaande ouders afschaffen: de aanvulling voor deze ouders met een uitkering op het sociaal minimum, de alleenstaande-ouderkorting en de aanvullende korting voor deze ouders die werken. Hiervoor in de plaats wil hij één nieuwe alleenstaande-oudertoeslag inbouwen in het kindgebonden budget, dat vanaf een jaarinkomen van 20.000 euro wordt afgebouwd.
 

Vier kindregelingen

De minister zei vorig jaar al ernaar te streven dat er uiteindelijk vier kindregelingen overblijven. Zo wil hij ook af van drie fiscale regelingen: de ouderschapsverlofkorting, de kindertoeslag en de aftrek bij levensonderhoud kinderen. De steun voor schoolkosten en de Tegemoetkoming ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG) gaan op in andere regelingen met een vergelijkbaar doel.
 

Kinderopvangtoeslag

Wat Kamp wil behouden, is naast het kindgebonden budget voor gezinnen met lagere inkomens ook de inkomensonafhankelijke kinderbijslag. Dat geldt ook voor de kinderopvangtoeslag die gekoppeld is aan de gewerkte uren, en de combinatiekorting, waarbij ouders via de Belastingdienst steun krijgen voor extra kosten door combinatie van arbeid en zorg voor kinderen.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ww-er
Klopt wat minister Kamp zegt. Ik ben ook een alleenstaande vrouw zonder kinderen en man en val onder bijstand. De bijstand mijn persoonlijk voorbeeld 659,93 netto en ik krijg een alleenstaande toeslag van 263.97. Samen bruto iets van 935 euro bruto,. maar omdat ik werk (4 urencontract gemiddeld 20 uur per week trekken ze mijn salaris van 886 netto af. Ook houd men een vakantiereservering in . Waardoor ik inderdaad minder overhoud per maand. dan deze uitkering. . Soms krijg ik een aanvulling soms niet. Even voor de duidelijkheid ik werk , maar blijf in deze bijstand zitten, omdat ik een 4 urencontract hebt. Dus geen vaste inkomen per maand heb. Als ik die 20 uren vast op papier had gehad. (ik ben dus ook tegen dit soort contracten) dan was ik net uit de bijstand geweest. Maar met een 4 urencontract kom je niet uit de bijstand. Inderdaad voor mij loont werken ook niet. Ik kan beter mijn baan ook opgeven, want dan krijg ik ook meer. Ik zit ook in de armoedeval, maar aan alleenstaanden word niet gedacht hier in Nederland. Dus minister Kamp, denk ook aan ons. Ik heb altijd 22 jaren gewerkt voor 40 uur als alleenstaande. Ik kwam omdat ik net 5 euro te veel verdiende niet in aanmerking voor huur/zorgtoeslag. Mijn collega's zeiden al, je moet zorgen dat je geen 40 uur gaat werken als alleenstaande, want dan houd je namelijk minder belastingtechnisch over. Ik wist nooit wat ze bedoelden, maar nu ik een tijdje thuis zit van werk, naar geen werk en weer naar half werk heb ik alles in de gaten. Klopt werk loont niet. belastingtechnisch zou een alleenstaande zeker op vooruit moeten gaan en niet achteruit. Werken moet lonen. Dus belastingtechnisch zou er eens wat moeten veranderen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Wel alleenstaand, studerend en werkend
@Alleenstaande zonder kinderen: vol verbazing heb ik u reactie gelezen. Armoedeval?? U werkt slechts 20 uur! €935,- bruto is niet veel, maar wanneer u 40 uur zou werken zou u dit inkomen bijna verdubbelen. De reden dat er voor alleenstaandeouders meer regelingen zijn, is dat een alleenstaandeouder veel minder flexibel is en, wanneer nodig, niet in staat is om extra uren te maken of 's avonds te werken. Ik ben qua leeftijd nog net studifinanciering gerechtigd (dus allang geen 1 meer). Naast mijn voltijd hbo-studie werk ik. Ik leef ook rond het bijstandsniveau, maar dan zonder alle voordelen. Het is niet veel, maar we komen rond. Je hoort mij niet klagen, want het is de keuze die ik heb gemaakt. Maar als je vindt dat je te weinig geld hebt, dan zul je daar zelf iets aan moeten doen en wat minder op de berekening moeten leven. Beter voor uzelf, beter voor uw inkomen en nog beter voor de maatschappij. Dit laatste geldt niet alleen voor u, maar is een algemene opmerking.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Maastricht / geen
Heeft Kamp er ook aan gedacht dat gemeente hierdoor aan alleenstaande ouders in de bijstand meer geld moet verstrekken. Immers worden de heffingskortingen in veel gevallen nu gekort op de uitkering. Als alleenstaaande ouders geen recht meer hebben op de kortingen, moet de gemeente meer bijstand verstrekken. Dus graag een aanvulling op het toch al veels te lage BUIG budget!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Zorgen om alleenstaande ouder die in bijstand gaat
Goed dat hier kritisch naar wordt gekeken. Ik maak me wel zorgen om de alleenstaande ouder die aan het begin van het jaar nog werkt en aan het einde van het jaar een bijstandsuitkering nodig heeft. Als die geen alleenstaande-ouderuitkering meer krijgt, maar een alleenstaande-uitkering en dan dus de aanvulling voor de alleensaande ouder via het kindgebonden budget krijgt, dan zal die veel lager zijn dan wanneer zij het hele jaar bijstand zou hebben gehad. Het kindgebonden budget wordt toch gebaseerd op het jaarinkomen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
ww-er
Zou ik wel willen, maar mijn baas geeft mij niet meer uren. Kan een tweede baan erbij zoeken, maar ik ben een flexer. (niet zelf voor gekozen) Flex betekend dat je de gehele dag ook beschikbaar moet blijven voor de baas. Nadeel van flex is als ze je niet inplannen dan krijg je op deze dag ook geen inkomsten. Daardoor blijf ik ook in de bijstand hangen.Ik voel mij niet aangesproken, want ik werk al vanaf mijn 19 jaar fulltime en in ploegendiensten. Soms zelfs op zaterdag en zondagen. Ik heb al die jaren keihard gewerkt en nu na baanverlies word je aan de kant gezet als 44 plusser. Het enige wat ik kan krijgen is een baantje als hulpie in de huishouding , terwijl ik nog 12.000 euro hebt staan binnen een gemeente bedoeld voor school/omscholing naar een baan.ISD coaches zeggen we kunnen niets voor jullie soort mensen betekenen. Er zijn geen banen en we kunnen geen banen uit de lucht toveren.Ik zat in een re-integratieproject en zal omgeschoold worden naar de zorg. UWV coach heeft mij uit dit traject gezet. Je mag namelijk niet werken en leren met behoud van je uitkering (3 jaar) Dit heeft met een zogenaamde loonkostensubsidie te maken tussen ww en werk in. Dat ik in deze situatie ben beland is niet mijn schuld, maar het UWV haar schuld. Dit soort dingen gebeuren binnen het UWV.Nog steeds hoop ik op omscholing niveau3 richting de zorg.Ik heb mijn leven lang al genoeg afgedragen en draag nog steeds af (Ik werk immers) daarom voel ik me ook niet zo aangesproken. En dat vind ik zo jammer . Ik werk, maar als alleenstaande blijf je onder uitkering hangen met een flexcontract. Als de zogenaamde 0 urencontracten niet bestonden, dan waren er heel wat mensen allang uit de bijstand.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Offereins / financieel beleidsmedewerker
@aleenstaande zonder kinderen met 4 urencontract maar 20 uren gemiddeld per week werkend:

Weet u dat u recht heeft op het volgende:

Een werknemer die over een periode van drie maanden wekelijks heeft gewerkt, of meer dan 20 uur per maand, kan aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst voor het aantal uren dat hij/zij gemiddeld in de afgelopen drie maanden heeft gewerkt. (wet flexibilteit en zekerheid).
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan
Volgens mij regelt Kamp het zo: door van niet-werkenden allerlei toeslagen af te pakken, verkleint hij het verschil met werkenden en zo de armoedeval. Kun je dan geen baan vinden, dan ben je nog slechter af dan je al was.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
ww-er
Pauline klopt. maar dit geeft de huidige werkgever niet meer. Mijn tijd is voorbij (44 plusser) En ik ga echt niet smeken bij mijn baas. 12.000 euro nog ter beschikking. De regering moet eens wakker worden. Maar de mensen in de uitkering weten de regels en kennen de regels. Wij smeken niet meer. We hebben onszelf allang bewezen al meer dan 22 jaar, moeten wij ons weer bewijzen? 44 Pauline we zijn te oud en te duur en dan heeft geen enkele werkgever meer belangstelling voor je. Vroeg of laat. iedereen krijgt hier mee te maken in Nederland. Laagopgeleid, hoogopgeleid na baanverlies moeten we vet inleveren. Gelukkig vergrijst Nederland en dit kabinet ook. Voor ons is er hoop . LOL. Die Kamp is toch ook oud en dementerend. LOL.En Pauline teletekst nog gelezen. De werkgever gaat straks ook nog beslissen of jij een gezonde levensstijl hebt of niet. De vaste medewerker word allemaal ontslagen meid Welkom bij de club na baanverlies.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
mama / Thuiszorg en aanvullend bijstand
Ik ben een alleen staande moeder. Ik wil heel graag werken maar ik durf bijna niet eens meer. Ik krijg nergens een vast contract met alsgevolg ik zo weer in de bijstand beland. Dat is 2 keer gebeurd omdat waar ik werkte ook weer mensen wegbezuinigd werden. Dan moet ik weer bijstand aanvragen dat duurd zo 3 maanden voor ik mijn eerste uitkering ontvang. Een potje heb ik echt niet opgebouwd met zo'n laag inkomen. gevolg schulden veel stress. als ik werk houden ze ALLES in. Ik werk en krijg dus geen cent meer alsiemand die niet werkt! Het kost me geld door eigen bijdrage kinderopvang en ik werk met een bruto loon wat ze wel netto van me inhouden en ik aan het einde van het jaar nog de naheffingen via de belasting van krijg. Als ik dat neerleg bij de gemeete snappen ze het niet en krijg je het niet terug?! Ik wil graag werken maar dit is toch niet stimulerend dit is mensen in de bijstand houden. Laat mensen in de bijstand die werken 10% houden van elke 100 euro die je zelf verdient! Dan groe ivanzelf uit de bijstand. Dan loont ook elk uur en gaan mensen zelf voor 2 uren ergens werken. Mensen die niks doen mag je van mij na een jaar best elke jaar 5% korten tot een bepaalde leeftijd en hoogte van de uitkering.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie